Θετικό πρόσημο κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το 2020 σύμφωνα με τε τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), ο οποίος επεξεργάστηκε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, το σύνολο των εξαγωγών της Κρήτης έφτασαν το ποσό των 463,2 εκ. ευρώ και τους 420.925 τόνους, έναντι των 406,9 εκ. ευρώ και 385.513 τόνους το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση ίση με 13,8% σε αξία και 9,2% σε ποσότητα.
Στα παραπάνω νούμερα μάλιστα, δεν περιλαμβάνεται μία εξαγωγή κατά το 2020, αξίας 70,8 εκ. ευρώ στην κατηγορία «Επιβατικά πλοία, κρουαζιερόπλοια, οχηματαγωγά (φέρρυ-μποτ), φορτηγά πλοία, φορτηγίδες και παρόμοια», με την οποία οι εξαγωγές της Κρήτης φτάνουν τα 534 εκ. ευρώ και η αύξηση διαμορφώνεται σε 31,2%. Στα παραπάνω νούμερα δεν περιλαμβάνονται επίσης τα πετρελαιοειδή.
Να σημειωθεί επίσης ότι το 2015, που αποτέλεσε χρονιά – ρεκόρ, οι Κρητικές εξαγωγές είχαν φτάσει τα 486 εκ. ευρώ
Η ΕΙΚΟΝΑ ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ
Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 52,4% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών με 242,5 εκ. ευρώ, παρουσιάζει αύξηση ίση με 16,6%. Ο κλάδος των Χημικών & Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 28,2% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 8,4%. Ακολουθούν οι κλάδοι του Αγροτικού Εξοπλισμού (μερίδιο 6,1% και αύξηση 17,4%), της Κλωστοϋφαντουργίας & Ένδυσης (5,7% και αύξηση 23,8%) και με μικρότερα μερίδια οι Μηχανές & Συσκευές, τα Δομικά Υλικά και τα λοιπά βιομηχανικά προϊόντα.
ΤΡΟΦΙΜΑ – ΠΟΤΑ
Στον αγροδιατροφικό τομέα, το Ελαιόλαδο έφτασε τα 147,5 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 24,2%, τα Κηπευτικά τα 47,8 εκ. ευρώ με αύξηση 2,8% και τα Φρούτα τα 22,3 εκ. ευρώ και αύξηση 20,5%. Μικρότερα ποσοστά καταλαμβάνουν τα Ψάρια & Θαλασσινά, η κατηγορία των Νερών – Αναψυκτικών – Χυμών, τα Γαλακτοκομικά, το Μέλι, το Κρασί και το Κρέας & Παρασκευάσματά του.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Από τα προϊόντα εκτός αγροδιατροφικού τομέα, σημαντικές είναι οι εξαγωγές πλαστικών μεμβρανών και φύλλων, ειδών συσκευασίας από πλαστικές ύλες, διχτυών αγροτικής χρήσης και χρωστικών υλών.
ΑΓΟΡΕΣ
Σχετικά με τις αγορές, οι κυριότεροι αγοραστές των Κρητικών προϊόντων είναι η Γερμανία (μερίδιο 20,3%), η Ιταλία (17%), η Γαλλία (6,1%), η Ολλανδία (5,7%) και η Πολωνία (4,3%). Τη δεκάδα των κυριότερων αγοραστών κλείνουν οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος, η Ισπανία και η Αυστρία.
Για τον κλάδο των Τροφίμων & Ποτών, τους κυριότερους αγοραστές αποτελούν η Ιταλία, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 66,1 εκ. ευρώ, η Γερμανία με 65 εκ. ευρώ, οι Η.Π.Α. με 12,2 εκ. ευρώ, η Αυστρία με 12 εκ. ευρώ και στην πέμπτη θέση το Ην. Βασίλειο με 9,1 εκ. ευρώ.
Για τον κλάδο των Χημικών & Πλαστικών, οι κυριότεροι αγοραστές είναι η Γερμανία με 16,6 εκ. ευρώ, η Γαλλία με 15,3 εκ. ευρώ, η Κίνα με 9,7 εκ. ευρώ, η Ολλανδία με 9,3 εκ. ευρώ και τέλος η Ισπανία, με 7,9 εκ. ευρώ.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕΚ
Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του, «το 2020 αποτέλεσε μια πολύ καλή χρονιά για τις εξαγωγές της Κρήτης, με αύξηση μεγαλύτερη από την αύξηση του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, η οποία οριακά άγγιξε το 3%. Μέσα σε ένα πολύ δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, με συνθήκες παγκοσμίως πρωτόγνωρες λόγω της πανδημίας, οι Κρήτες εξαγωγείς κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και σημείωσαν σημαντικότατες εξαγωγικές επιδόσεις, τοποθετώντας την Κρήτη και τα προϊόντα της σε δυναμικές αγορές. Η εντυπωσιακή αυτή πορεία, που είχε φανεί ήδη από τα στοιχεία που λαμβάναμε κατά τη διάρκεια του έτους, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και αναδεικνύει την Κρήτη για το 2020 ως μία από τις πιο δυναμικές εξαγωγικές Περιφέρειες της Ελλάδας».