Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Εντυπωσιακή παρουσίαση στα Παλαιά Ρούματα: Πρακτικές “έξυπνης” γεωργίας (video)

» Ψεκασµοί µε drone κι άλλες καινοτοµίες

Πρακτικές “έξυπνης γεωργίας” µε τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας παρουσιάστηκαν στη χθεσινή ενηµερωτική ηµερίδα στα Παλαιά Ρούµατα στο πλαίσιο του προγράµµατος Οlive Alarm. Ανάµεσα σε αυτές τις πρακτικές και η χρήση drone για το ψέκασµα µε διαφυλλικό λίπασµα.

Η επίδειξη έγινε σε παραγωγούς σε ελαιώνα στη θέση “Μαύρος Κόλυµπος” στο φαράγγι του Βαβουλέδω.

Στην ηµερίδα παραβρέθηκαν πολλοί παραγωγοί που άκουσαν τον δρ. Γιώργο Κουµπούρη, ερευνητή του “Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών” του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα” να µιλάει για την ανάγκη «για µια γεωργία πιο ανθεκτική στις αντιξοότητες και στην κλιµατική αλλαγή». Ο ίδιος στάθηκε στην εφαρµογή καλλιεργητικών χειρισµών για την αύξηση της ανθεκτικότητας των ελαιώνων στην κλιµατική αλλαγή και πιο συγκεκριµένα µίλησε για το σύστηµα ειδοποίησης στο κινητό το οποίο «καταγράφει ακραίες θερµοκρασίες, τη ξηρασία, το δάκο µέσα από έναν µετεωρολογικό σταθµό. Έτσι αν πχ. αύριο υπάρξει κίνδυνος για αυξηµένη παρουσία δάκου, ενηµερώνεται άµεσα ο παραγωγός, ώστε µαζί µε το γεωπόνο να αποφασίσει τι θα κάνει. Το σύστηµα ενηµέρωσης θα µπορεί να έχει ένα ορίζοντα δύο-τριών ηµερών λειτουργώντας προληπτικά».

ΠΤΗΣΗ DRONE

 

Στους παραγωγούς έγινε επίδειξη της χρήσης drone για το ψέκασµα µε διαφυλλικό λίπασµα από τον κ. Στέλιο Καλατζή της εταιρείας “Drone services” από το Ρέθυµνο που κατασκευάζει και χειρίζεται µη επανδρωµένα αεροχήµατα.
Το drone πέταξε σε ύψος 2-3 µέτρα πάνω από ελαιώνα και τον ψέκασε µε νερό προσοµοιάζοντας τη ρίψη διαφυλλικού λιπάσµατος. Όπως επισήµανε ο κ. Καλατζής µε µια χαρτογράφηση της περιοχής το drone θα µπορεί να πετάει αυτόνοµα, ενώ παράλληλα η εταιρεία του µπορεί να το προσαρµόσει στις ανάγκες του καλλιεργητή. Το drone θεωρείται ιδανικό για περιοχές της Κρήτης που τα εδάφη παρουσιάζουν σηµαντικές αυξοµειώσεις, µε εξάρσεις και πολλούς χαµηλούς λόφους.
«Το συγκεκριµένο drone έχει δύο φυγοκεντρικά “µπεκ” που περιστρέφονται και ψεκάζουν . Μπορεί να ρίξει καολίνι καθώς έχουµε ανάδευση, που τα άλλα drone δεν έχουν για ψέκασµα στερεών λιπασµάτων» υπογράµµισε ο κ. Καλατζής.
Στους παραγωγούς που κυριολεκτικά “βοµβάρδισαν” µε τις ερωτήσεις τους εξηγήθηκε πως η πτήση drone απαιτεί δίπλωµα και γραπτές και προφορικές εξετάσεις και κανένας δεν µπορεί και δεν πρέπει από µόνος του να πετάξει ένα µη επανδρωµένο αερόχηµα.
Η ηµερίδα οργανώθηκε από το Συνεταιρισµό Παλαιών Ρουµάτων, την Ακαδηµία Αθηνών, την εταιρεία ΚΑΣΕΛΛ (Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισµών της Επιδαύρου, Λιµηράς Λακωνίας) την εταιρεία Οpen it και το Ινστιτούτο Ελιάς- ΕΛΓΟ ∆ήµητρα.

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα