Η ηρωική πράξη του Σπύρου Καγιαλέ, που έκανε το σώμα του ιστό την ώρα που τα πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων βομβάρδιζαν τις θέσεις των Κρητικών επαναστατών στο Ακρωτήρι το Φεβρουάριο του 1897 έκανε διόραμα, ο Χανιώτης φίλος του μοντελισμού κ. Γιάννης Γκαγκλάκης.
Δουλεύοντας με δικά του καλούπια και όχι του εμπορίου ο κ. Γκαγκλάκης έχει παρουσιάσει πολλές ιστορικές κατασκευές στο παρελθόν όπως η Μάχη της Κρήτης και το “Γερμανικό Πουλί” η εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά και τοπικά ιστορικά γεγονότα όπως το ναυάγιο του “Άφοβος” στην είσοδο του Ενετικού Λιμανιού.
Όπως μας εξηγεί «διαβάζοντας την ιστορία, τα δημοσιεύματα για την ηρωική πράξη αποφάσισα να φτιάξω ένα σχετικό θέμα εμπνευσμένος από την πράξη του Καγιαλέ».
Για την κατασκευή έχει χρησιμοποιήσει φυσική πέτρα, γύψο και άλλα υλικά.
«Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια ήταν οι επαναστάτες, γιατί στο εμπόριο δεν υπάρχουν βρακοφόροι Κρητικοί. Έπρεπε λοιπόν να τους φτιάξω και να τους διαμορφώσω κατάλληλα» τονίζει και το αποτέλεσμα είναι σίγουρα επιτυχημένο.
Ενδιαφέρον έχει πως αποτυπώνει και τη φύση γύρω από τους επαναστάτες μέσα στο στρατόπεδο. «Έφτιαξα αθανάτους, παυλοσυκιές, ασκελετούρες που ήταν τα φυτά της εποχής, καθώς τα πεύκα που βλέπουμε τώρα φυτεύτηκαν μετά στο Ακρωτήρι. Επίσης στη σημαία πάνω έβαλα το βασιλικό στέμμα καθώς όπως διάβαζα την είχαν πάρει οι επαναστάτες από ένα ελληνικό πολεμικό που είχε αποβιβάσει στρατεύματα στο Κολυμπάρι για να βοηθήσεις τους επαναστάτες» αναφέρει ο δημιουργός.
Ο κ. Γκαγκλάκης έχει έλθει σε επαφές με το ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” προκειμένου να παραχωρήσει σε αυτό το ιστορικό διόραμα προκειμένου να φιλοξενηθεί ανάμεσα στα εκθέματά του.
Στο 53ο επεισόδιο, ανησυχούμε για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τον περιορισμό των υπουργικών εμφανίσεων, την διασπορά του κορωνοϊού και… μοιραζόμαστε μια ιστορία αληθινού survivor