Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Εντυπωσίασε η περιηγητική ηµερίδα για την ελιά και το ελαιόλαδο

Εισηγήσεις και βραβεύσεις Ελαιοτουρισµού, επισκέψεις σε Μνηµειακές Ελιές και γευσιγνωσία ελαιολάδου

Αρκετά καλές εντυπώσεις και χρήσιµες γνώσεις φαίνεται ότι απεκόµισαν όσοι συµµετείχαν στην πρωτότυπη περιηγητική ηµερίδα για την ‘‘Ανάδειξη της Πολιτιστικής και Υγιεινής αξίας του Ελαιολάδου’’ που πραγµατοποιήθηκε το Σάββατο 2 ∆εκεµβρίου σε διάφορες περιοχές των Χανίων.

Η ηµερίδα αυτή που οργανώθηκε από τον ΣΕ∆ΗΚ σε συνεργασία µε τους ∆ήµους Πλατανιά και Χανίων, την ∆/νση Π/βαθµιας Εκπαίδευσης Χανίων, την Ορθόδοξη Ακαδηµία Κρήτης και το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιοκοµίας (∆ΣΕ) φαίνεται ότι άφησε αρκετά ικανοποιηµένους τους συµµετέχοντες οι όποιοι στην πλειοψηφία τους ήταν εκπαιδευτικοί της Π/βαθµιας από Σχολεία των Χανιων.
Οι βασικοί στόχοι της εκδήλωσης που ήταν η ευαισθητοποίηση της νεολαίας για τις αξίες τη ελιάς και του ελαιολάδου και την προώθηση του Ελαιοτουρισµού στην ενδοχώρα φαίνεται ότι έγιναν κατανοητοί από τους συµµετέχοντες εκπαιδευτικούς
Αρκετοί από αυτούς και η ∆/νση τους δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την υλοποίηση τους µε οργάνωση θεατρικών παραστάσεων και άλλων καταλλήλων δράσεων στα Σχολεία τους.
Όπως δήλωσαν οι οργανωτές, η ευαισθητοποίηση της νεολαίας κρίνεται σκόπιµη γιατί διαπιστώνεται µια συνεχής αποµάκρυνση της από τους παραδοσιακούς δεσµούς που συνέδεαν τους παλαιούς Κρητικούς µε την Ελιά και το ελαιόλαδο µε συνέπεια την στροφή της νεολαίας σε ξένα και συνήθως ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα.
Παράλληλα όπως υπογράµµισαν, η προώθηση του ελαιοτουρισµού κρίνεται αναγκαία για την επέκταση του τουρισµού και στην ενδοχώρα του νησιού και την αποτροπή του τουριστικού υπερκορεσµού που αρχίζει να παρατηρείται στις παραλιακές ζώνες.

Εισηγήσεις για τις αξίες του ελαιολάδου

Το πρόγραµµα της ηµερίδας άρχισε στις 09.00 από την Ορθόδοξο Ακαδηµία Κρήτης µε χαιρετισµούς που απεύθυναν ο Αντιδήµαρχοι Γ. Νικηφοράκης των Χανιων και Μ. Βουλαγαράκης του ∆ήµου Πλατανιά, η ∆/ντρια Π/βαθµιας Εκπαίδευσης Χανιων κ. Τερεζάκη και ο ∆/ντης της Ορθοδόξου Ακαδηµίας Κρήτης (ΟΑΚ) κ. Ζορµπάς.
Το πρόγραµµα συνεχίστηκε µε την παρουσίαση των εισηγήσεων:
-Ευαισθητοποίηση νεολαίας για την Ελιά και το Λάδι από ∆ρ. Νίκος Μιχελάκης- Επιστ. Σύµβουλος ΣΕ∆ΗΚ.,
-∆ιατροφή στη Μινωική Κρήτη» από την Αναγια Σαρπάκη ∆ρ. Αρχαιολόγο –Αρχαιοβοτανολόγο – Οι ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία» από τον Σήφη Χαρτζουλάκη, Ειδικό Παθολόγο, ∆ιδάκτορα Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Βραβεύσεις ελαιοτουρισµού και ελαιοκαλλιέργειας

Ακολούθησαν Βραβεύσεις Ελαιοτουριστικών δράσεων 2023 κατά τις όποιες απονεµήθηκαν Πλακέτες της Μινωικής Ελιάς και Έπαινοι σε 12 Ελαιοµουσεία, Επισκέψιµα Ελαιοτριβεία, Ξενοδοχεία και Μονάδες Κρητικής ∆ιατροφής.
Η απονοµή εγινε από τους Αντιδηµάρχους Χανίων κ. Νικηφοράκη, Αποκορώνου κ. Σταυρουλάκη, Πλατανιά κ. Βουλαγαράκη, την ∆/ντρια Π/βαθµιας Εκπαιδευσης Χανιων κ. Τερεζάκη και την Σύµβουλο Εκπαιδευσης ∆. Χανιων κ. Νεµπαυλάκη.

Βράβευση γυναίκας ελαιοπαραγωγού

Παράλληλα, στα πλαίσια της «Παγκόσµιας ηµέρας ελιάς» η οποια φετος έχει αφιερωθεί από το «∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιοκοµίας» στον ζωτικό ρόλο της γυναίκας στη κόσµο της Ελιάς και του Ελαιολάδου, οι οργανωτές αποφάσισαν να βραβεύσουν συµβολικά όλες οι αγρότισσες της Κρήτης που ασχολήθηκαν από παλιά και ασχολούνται και σήµερα µε την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου.
Η βράβευση εγινε µε την απονοµή του βραβείου της «Πράσινης Μινωικής Ελιάς» του ΣΕ∆ΗΚ στην ελαιοπαραγωγό Ειρήνη Αλυγιζάκη από τον Πλάτανο Κίσσαµου η οποια διακρίνεται για την ενεργό ενασχόληση της µε όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτεί η ελια από το κλάδεµα και την λίπανση µέχρι την συγκοµιδή της ελιάς.

Επισκέψεις στις Μνηµειακές Ελιές Βουβών και Π. Ρουµάτων

Η ηµερίδα συνεχίστηκε µε επισκέψεις και ξεναγήσεις στη Μνηµειακή Ελιά και το Μουσείο Ελιάς Βουβών και στη Μνηµειακή ελιά Π. Ρουµάτων.
Στη Μνηµειακή Ελιά Βουβών οι συµµετέχοντες ενηµερώθηκαν από τον Αντιδήµαρχο Πλατανιά κ. Καπνισάκη για το ιστορικό της ελιάς και τον ρόλο της στην ανάδειξη των αξιών της Ελιάς και του ελαιολάδου στους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες και τους µαθητές Σχολείων που επισκέπτονται κάθε χρόνο την ελια. Στους συµµετέχοντες οµάλισε επίσης και η κ. Καραπατάκη Φιλόλογος, η οικογένεια της οποίας παραχώρησε την Ελια στον ∆ήµο Πλατανιά
Στην συνεχεία από τις Βουβές οι συµµετέχοντες ακλουθώντας µια διαδροµή µε φανταστική θέα βουνοκορφές σκεπασµένες µε ελαιώνες µετακινηθήκαν στο ιστορικό χωριό Παλαιά Ρουµατα. Στην είσοδο του χωριού τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Μανόλης Μποµπολάκης ο οποίος τους ενηµέρωσε για την ηλικία και το ιστορικό της Μνηµειακή ελιάς

Επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου

Από την επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου στη Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων.

Από την Μνηµειακή ελιά οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι συµµετέχοντες µετακινήθηκαν στην αίθουσα της «Λαϊκής Βιβλιοθήκης» του χωριού όπου είχε προετοιµαστεί η επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
Στην αίθουσα αυτή οι συµµετέχοντες παρακάθισαν γύρω από τραπέζια σε διάταξη Π πάνω στα οποία είχαν τοποθετηθεί τυπικά δείγµατα διαφόρων ποιοτήτων ελαιολάδου. Με βάση τα δείγµατα αυτά η ειδική γευσιγνώστρια Ελευθερία Γερµανάκη ∆/ντρια του Οργανοληπτικού Εργαστηριού του Α..Σ. Ρεθύµνης, ανέπτυξε στους παρευρισκόµενους πως διακρίνονται γευστικά οι ποιότητες του ελαιολάδου.

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα