Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Εντυπωσίασε η περιηγητική ηµερίδα για τον Ελαιοτουρισµό στο Ρέθυµνο

Αρκετά καλές εντυπώσεις και χρήσιµες γνώσεις  φαίνεται ότι απεκόµισαν  όσοι συµµετείχαν  στην πρωτότυπη   περιηγητική ηµερίδα για την «Ανάδειξη της Πολιτιστικής και Υγιεινής αξίας του Ελαιολάδου που πραγµατοποιήθηκε  το Σάββατο 12 Οκτωβρίου  σε διάφορες περιοχές του Ρεθύµνου .

Η  ηµερίδα αυτή που οργανώθηκε από τον ΣΕ∆ΗΚ σε συνεργασία τον ∆ήµο Ρεθύµνου, την Περιφέρεια Κρήτης, το ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης και το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιοκοµίας (∆ΣΕ),   φαίνεται ότι άφησε αρκετά ικανοποιηµένους τους περί τους 100  συµµετέχοντες οι όποιοι  προέρχονταν κυρίως από το Ρέθυµνο αλλά και από Χανιά, Ηράκλειο και Λασίθι., 

 Το πρόγραµµα της ηµερίδας άρχισε µε  χαιρετισµούς των Οργανωτών  και σύντοµες εισηγήσεις  που έγινα στην αίθουσα συνεδρίων του   Ξενοδοχείου Aquila Porto Rethymo. 

Χαιρετισµούς απεύθυναν η Αντιπεριφερειαρχης Ρεθύµνου κ. Μ. Λιονή, ο ∆ήµαρχος Ρεθύµνου και Αντιπρόεδρος του ΣΕ∆ΗΚ Γ. Μαρινάκης και ο ∆ήµαρχος Πλατανιά και Πρόεδρος του ΣΕ∆ΗΚ Γ. Μαλανδράκης καθώς και η Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Άννα ∆ασκαλάκη

 Όλοι υπογράµµισαν  ότι, ο  Ελαιοκοµία και ο Τουρισµός  που αποτελούν τους δύο  κύριους κλάδους οικονοµίας και απασχόλησης του νησιού, είναι   συνεργικοί και συµπληρωµατικοί και ότι ο Ελαιοτουρισµός πρέπει να αναπτυχθεί στην ενδοχώρα  όπου  υπάρχουν άφθονα ελαιοκοµικά αξιοθέατα όπως  Μνηµειακά  Ελαιόδεντρα, Ελαιοµουσεία,  Ελαιοκοµικά Αρχαιολογικά Μνηµεία άλλα και επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ελαιοκοµικές τουριστικές δραστηριότητες. 

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ  

  Μετά τους χαιρετισµούς ακολούθησε  παρουσίαση µε προβολή διαφανειών των  εισηγήσεων: 

Προϋποθέσεις και προοπτικές ελαιοτουρισµού στην Κρήτη»,  από τον  Κυριάκο Κώτσογλου,  Αντιπεριφερειάρχη  Τουρισµού  Περιφ. Κρήτης.

– «H διατροφή στην Μινωική Κρήτη» από την Ανάγια  Σαρπάκη, ∆ρ. Αρχαιολόγο –Αρχαιοβοτανολόγο και 

«Ελαιοτουρισµός: Μια εναλλακτική  µορφή του τουρισµού  στην Κρήτη» από τον Νίκο Μιχελάκη, ∆ρ. Γεωπόνο,  Επιστ. Σύµβουλο του  ΣΕ∆ΗΚ. Πρ. ∆/ντης Ινστ. Ελιάς 

    Από τα στοιχεία  που παρουσιαστήκαν  κατά τις εισηγήσεις αυτές τεκµηριώθηκε απόλυτα  ότι η ανάπτυξη  Ελαιοτουρισµού στην Κρήτη είναι σκόπιµη άλλα και εφικτή αφού παρουσιάζει σειρά συγκριτικών πλεονεκτηµάτων στους τοµείς του πολιτισµού, της υγείας και του περιβάλλοντος.

 Στον τοµέα του πολιτισµού της ελιάς  η Κρήτη διαθέτει ένα ανεκτίµητο  και µοναδικό στον κόσµο  πλούτο από  ελαιοκοµικά αξιοθέατα τα οποία ο ΣΕ∆ΗΚ  βήµα-βήµα σε συνεργασία µε την Περιφέρεια και τους  ∆ήµους συνεχώς   αναδεικνύει . Ήδη έχουν επισηµανθεί και  αναδειχθεί πάνω από 80 ελαιοκοµικά αξιοθέατα  όπως: Αρχαιολογικά Μνηµεία,  Μνηµειακά ελαιόδεντρα, Έλαιο-Μουσεία Επισκέψιµα ελαιοτριβεία σε διάφορα µέρη της  Κρήτης, ενώ παράλληλα  εχουν αναπτυχθεί αρκετες Ελαιοτουριστικες επιχειρησεις. 

    Στον τοµέα της υγείας στην Κρήτη υπάρχουν τεκµηριωµένα επιστηµονικά  στοιχεία   για  την παγκοσµίως γνωστή ευεργετική επίδραση του Ελαιολάδου και της Κρητικής διατροφής στην υγεία και µακροζωία , όπως: η  γνωστή διεθνής µελέτη «Των  επτά χωρών του « Ancel  Keys»,  η µελέτη «Rockefeller, Renault»  κ.α.  

 Στον τοµέα του Περιβάλλοντος η Κρήτη πλεονεκτεί διότι το 25% της επιφανείας της καλύπτεται από ελαιώνες οι οποίοι έτσι αποτελούν το φυσικό δάσος της και ο ρόλος τους στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι αποφασιστικός .  

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 

 Μετά τις εισηγήσεις  ακολούθησε η   βράβευση τριών  διαφορετικών τύπων  Ελαιοτουριστικών δράσεων  της περιοχής Ρεθύµνου. Την απονοµή έκαναν η Αντιπεριφερειαρχης Ρεθύµνου Μ. Λιονή, ο Πρόεδρος του ΣΕ∆ΗΚ Γ. Μαλανδρακης και ο ∆ήµαρχος Ρεθύµνου και Αντιπρόεδρος του ΣΕ∆ΗΚ ΓΗ. Μαρινακης. Τα βραβεία απονεµήθηκαν στους εξής: 

Στην ανθρωπόµορφη «Μνηµειακή ελιά Αµαρίου», για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της από τον ∆ήµο Αµαρίου.  

-Στο «Ξενοδοχείο  Grecοtel Creta Pallas για τις ενηµερωτικές δράσεις, γευσιγνωσίες και επιδείξεις  για το ελαιόλαδο που οργανώνει. 

-Στο «Επισκέψιµο Ελαιοτριβείο Παρασχάκη» στο Μελιδόνι για τις Ελαιοτουριστικές  δράσεις και επιδείξεις που  αναπτύσσει. 

Οι βραβεύσεις αυτές, όπως επεξηγήθηκε,  ήταν συµβολικές  και έγιναν προκειµένου  να τονιστεί ο ρόλος και η ποικιλοµορφία των Ελαιοτουριστικών δράσεων που µπορούν να αναπτυχτούν στο νησί. 

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ – ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Η ηµερίδα συνεχίστηκε µε επίσκεψη των συµµετεχόντων σε ελαιοκοµικά αξιοθέατα  της  ΠΕ Ρεθύµνου . 

Οι συµµετέχοντες µετακινούµενοι µε πούλµαν που διέθεσαν οι οργανωτές αλλά και  µε αυτοκίνητα ΙΧ επισκέφτηκαν το πρόσφατα αναπλασµένο από τον ∆ήµο Ρεθύµνου  Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο –Μουσείο Άρµενων όπου ξεναγήθηκαν από τον Πρόεδρο του Τοπικού Κοινοτικού Συµβούλιου κ. Γ. Κολυβάκη 

Στην συνέχεια οι συµµετέχοντες µετακινήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του  «Ρωµαϊκού Ελαιοτριβείου» στο Χαµαλεύρι όπου  ο  πρόεδρος του τοπικού Συµβούλιου κ. ∆. Σερλής και  η  Αρχαιολογος κ. Α. Σαρπάκη τους ενηµέρωσαν  για τις θαυµάσιες λαξευτές σε βράχους εγκαταστάσεις του Ρωµαϊκού ελαιοτριβείου. 

  

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ  ΕΛΑΙΟΛΑ∆ΟΥ 

   Ακολουθησε   επίσκεψη στην παραδοσιακή ταβέρνα «Σπίτι του Πολιού»  στο Χαµαλεύρι όπου πραγµατοποιήθηκε  επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου από την ειδική Γευσιγνώστρια Ελευθερία Γερµανάκη ∆/ντρια του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου του Α..Σ.  Ρεθύµνης

  Οι  συµµετέχοντες αφού παρακάθισαν  σε  τραπέζια  πάνω στα οποία είχαν τοποθετηθεί  τυπικά δείγµατα διαφόρων ποιοτήτων ελαιολάδου ενηµερώθηκαν από την   κ. Γερµανάκη πως διακρίνονται  γευστικά  οι ποιότητες του ελαιολάδου  δοκίµασαν οι ίδιοι  τα δείγµατα των διαφόρων ποιοτικών κατηγοριών. 

 Η όλη εκδήλωση έκλεισε µε   γευσιγνωσία  από οκτώ διάφορα  Ελαιοεδέσµατα τα όποια  προετοίµασε η ταβέρνα και οι συµµετέχοντες δοκίµασαν στην  ωραία αυλή της 

  ∆ΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 

   Από τις εισηγήσεις, επισκέψεις και συζητήσεις της ηµερίδας αβίαστα προέκυψε το συµπέρασµα ότι η ανάπτυξη του  ελαιοτουρισµού στην ύπαιθρο της Κρήτης είναι   σκόπιµη και εφικτή αλλά,  οπωσδήποτε,   απαιτεί:

-Σχεδιασµό και ενίσχυση δηµόσιων και ιδιωτικών  Ελαιοτουριστικών δραστηριοτήτων µε θεσµικές και οικονοµικές διευκολύνσεις  και ειδικά προγράµµατα 

-Ανάδειξη και  αξιοποίηση των Αρχαιολογικών ελαιοκοµικών µνηµείων,  Μνηµειακών Ελαιοδέντρων,  δηµοσίων και ιδιωτικών Έλαιο-Μουσείων,

-Ενίσχυση και συστηµατοποίηση  επισκέψιµων Ελαιοτριβείων, Ελαιοκτηµάτων, Ελαιοταβερνών,  Ελαιο-Ξενοδοχείων  κ.α.    

-Ενηµέρωση και κατάρτιση  προσωπικού υποδοχής και ενηµέρωσης των Ελλήνων και ξένων τουριστών .  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα