Αυτή, βραβευμένη με Πούλιτζερ για το δημοσιογραφικό της έργο, αυτός παλαίμαχος δημοσιογράφος στους New York Times,. Η επίσκεψη της Jane Healy και του Stephen J. Marmon στο Μουσείο Τυπογραφίας ήταν επιβεβλημένη, κι ας έμαθαν την ύπαρξή του λίγο πριν την αναχώρησή τους από τα Χανιά.
H Jane Healy κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ (η ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία στις ΗΠΑ) το 1988 για την ανάδειξη ενός περιβαλλοντικού ζητήματος που αφορούσε την υπεβολική ανάπτυξη της Orange County στη Φλόριντα. «Έγραψα μία σειρά από άρθρα για το περιβαλλοντικό κόστος της υπερανάπτυξης στην περιοχή αυτή και κατάφερα να σώσω μερικά ποτάμια», μας λέει.
Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της καριέρα το 1971, ως βοηθός στην New York Daily News στην Ουάσινγκτον, πριν μετακομίσει στην Φλόριντα για να εργαστεί στην “Orlando Sentinel”, ακολουθώντας μία πετυχημένη καριέρα η οποία περιλαμβάνει ένα Πούλιτζερ το 1988, μία υποψηφιότητα το 2006 και ένα βραβείο Paul Hansell για τα επιτεύγματά της στη δημοσιογραφία. Συνταξιοδοτήθηκε το 2008, όταν η εφημερίδα πουλήθηκε.
Ο Stephen J. Marmon ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στους New York Times, καλύπτοντας τις εργασίες στο Κονγκρέσο στην Ουάσινγκτον. Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη όπου δούλεψε στο περιοδικό “Time – Life” και σε άλλα περιοδικά. Συνέχισε τις σπουδές του και απέκτησε ΜΒΑ για να ασχοληθεί με τις επενδύσεις. Συνταξιοδοτήθηκε νωρίς για να μεγαλώσει την κόρη του και τώρα γράφει ένα βιβλίο για τους πολιτικούς και τα σκάνδαλά τους.
«Οταν ήμασταν στην Ουάσινγκτον, αρχές της δεκαετίας του ’70, γνωριστήκαμε με την Jane, και κάναμε ένα ταξίδι στην Ελλάδα το 1971, στη Σκιάθο και στην Αθήνα» μας λέει ο Stephen.
Οι δρόμοι τους χώρισαν όταν αυτή έφυγε για το Ορλάντο και αυτός για τη Νέα Υόρκη, έκαναν ο καθένας τη δική του οικογένεια και πριν από τρία χρόνια επικοινώνησαν ξανά, χωρίς να γνωρίζουν ότι και οι δύο ήταν πια διαζευγμένοι. Ξανασυναντήθηκαν και αποφάσισαν να επιστρέψουν μαζί στην Ελλάδα, με την Κρήτη πλέον στο πρόγραμμά τους, μόλις οι συνθήκες του κορωνοϊού το επέτρεπαν.
«Η Κρήτη είναι πολύ όμορφη και τα Χανιά πολύ γραφικά. Ερχόμενοι από το Ηράκλειο εντυπωσιαστήκαμε από το μέγεθος της παλιάς πόλης και την αρχοντιά της» αναφέρουν.
Οσον αφορά το Μουσείο Τυπογραφίας, η Jane επεσήμανε ότι, «ήταν μία επίσκεψη που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας! Περιμέναμε να δούμε μηχανήματα, αλλά εδώ υπάρχει σύνδεση με την ιστορία και πραγματικά αξίζει να το επισκεφθεί κανείς».
Από την πλευρά του ο Stephen σημείωσε ότι «Έχω πάει σε πολλά Μουσεία Τυπογραφίας αλλά αυτό το μουσείο εμπλέκει τόσα πολλά πράγματα, όπως οι εικονογραφημένες εφημερίδες των περασμένων αιώνων που με εντυπωσίασαν πολύ, η έκθεση με την ιστορία της γραφής… Εκτός από Μουσείο Τυπογραφίας είναι και μουσείο Τύπου και αυτό έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ανθρώπους σαν εμάς».
«Και η εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” μας εντυπωσίασε πολύ με το μέγεθος και τη δημοτικότητά της» τόνισαν και οι δύο. «Στην Αμερική οι περισσότερες εφημερίδες πλέον φθίνουν, αλλά η ύπαρξη μικρών αγγελιών ήταν ενδεικτική της δημοτικότητας μίας εφημερίδας. Το ότι τα “Χανιώτικα νέα” έχουν αγγελίες στο έντυπο και όχι μόνο ηλεκτρονικά είναι πολύ σημαντικό» σημείωσαν κλείνοντας.