» Επίσκεψη στο πλαίσιο του φεστιβάλ κόμικς
Να ανακαλύψουν τη μακραίωνη ιστορία της τυπογραφίας, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη της γραφιστικής τέχνης και άλλων πιο σύγχρονων μορφών πνευματικής και καλλιτεχνικής έκφρασης, είχαν την ευκαιρία καλλιτέχνες που βρίσκονται στα Χανιά στο πλαίσιο του φεστιβάλ Chaniartoon και επισκέφθηκαν το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη.
Oι καλλιτέχνες, σκιτσογράφοι, εικονογράφοι, ζωγράφοι, animators κ.ά., ξεναγήθηκαν στον χώρο του Μουσείου από τη διευθύντριά του Έλια Κουμή.
Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τα παλιά τυπογραφικά μηχανήματα και την εξέλιξη της τυπογραφικής τεχνολογίας, όπως και για τις άλλες τέχνες, όπως η βιβλιοδεσία, που πλαισίωσαν την τυπογραφία μέσα στον χρόνιο.
Θαύμασαν την έκθεση που είναι αφιερωμένη στην ιστορία της γραφής με έργα του Αντώνη Παπαντωνόπουλου και τις παλιές σπάνιες εκδόσεις που διαθέτει το Μουσείο και ξεναγήθηκαν στις νέες πτέρυγες που είναι αφιερωμένες στη φωτογραφία και τη γραφιστική.
«Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη. Υπάρχουν πολλά πράγματα να ανακαλύψει κανείς και σίγουρα χρειάζεται να έρθουμε ξανά για να κατανοήσουμε καλύτερα τα εκθέματα», σημείωσε η animator Τζούλια Μπούρκι από την Ιταλία. Η ίδια δήλωσε περισσότερο εντυπωσιασμένη από το μηχάνημα της μονοτυπίας και ο μηχανισμός που αξιοποιεί τον αέρα για να τυπώσει, ένα μηχάνημα που αποτέλεσε μια επανάσταση ειδικά σε ό,τι αφορά την έκδοση βιβλίων. Παράλληλα, ως μια δημιουργός που προέρχεται από την Ιταλία, μια χώρα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της τυπογραφίας, η κα Μπούρκι δήλωσε ενθουσιασμένη που συνάντησε ένα μουσείο τυπογραφίας στην Κρήτη και τα Χανιά και που αρκετά εκθέματα, όπως παλιές εκδόσεις, ήταν γραμμένα στα ιταλικά.
«Έμεινα πολύ εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα και ενίσχυσαν την πεποίθησή μου ότι η τυπογραφία είναι μια τέχνη από μόνη της», ανέφερε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στον τομέα της Πληροφορικής και κομίστας Παναγιώτης Λιάκος. Ως πληροφορικός δήλωσε εντυπωσιασμένος από το μηχάνημα της μονοτυπίας, ενώ υπογράμμισε ότι μέσα από την επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας και μαθαίνοντας για το παρελθόν αυτής της τέχνης και τον κόπου που αυτή απαιτούσε κάποτε «εκτιμάει κανείς περισσότερο τις σύγχρονες, γρήγορες τεχνολογικές διαδικασίες και τεχνικές που χρησιμοποιούνται».
Με τα καλύτερα λόγια για το Μουσείο μίλησε και η εικονογράφος και graphic designer Κατερίνα Τσουρλάκη (Cathy): «Δεν ξέρω τι να αναφέρω πρώτα. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο μέρες για να πάρεις ένα μεγάλο κομμάτι από τον πλούτο που έχει να σού δώσει το μουσείο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι εντυπωσιακό ότι σήμερα οι περισσότεροι (που ασχολούνται με εικονογράφηση, γραφιστική κ.λπ.) δεν γνωρίζουν πρακτικά από που έχει έρθει όλο αυτό γιατί όσο πάει χάνεται αυτό που λέμε τέχνη απτή, το χειροποίητο στοιχείο». Τόνισε ακόμα ότι είναι πολύ ενδιαφέρον το ό,τι διαπιστώνει κανείς πόση μαστοριά και κόπο απαιτούσαν από τους παλιούς τεχνίτες, διαδικασίες όπως η λινοτυπία. «Ήταν ένας τεχνίτης αδιανόητος και χρειάζονταν μια εξειδίκευση απίστευτη. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλοποιήμενα. Μπορείς να είσαι καλλιτέχνης και τεχνίτης αλλά με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο και εξειδίκευση», πρόσθεσε. Ν
Ο ζωγράφος και κομίστας Νίκος Καμπασελέ μιλώντας για την επίσκεψή του στο Μουσείο τόνισε ότι μπορεί κανείς να μάθει πράγματα μέσα από έναν τέτοιο χώρο: «Κάποια πράγματα τα γνώριζα αλλά δεν είχα δει ποτέ τόσες πολλές παλιές μηχανές, μαζεμένες, ούτε μου είχαν εξηγήσει τόσο καλά τη διαδικασία παραγωγής. Μού άρεσε δε ιδιαίτερα αυτό το έργο που δείχνει τον “δαίμων του Τυπογραφείου”. Είναι πραγματικά πάντως ένα πολύ πλούσιο σε εκθέματα μουσείο. Κι είναι πολύ ωραίο που μέσα από όλο αυτό το ταξίδι στο παρελθόν μπορείς να διαπιστώσεις κοινά πράγματα με το σήμερα, πράγματα που έχουν επιβιώσει στο σύγχρονο ψηφιακό τρόπο δουλειάς, αλλά και μεγάλες διαφορές».