Την ανάγκη στήριξής του τόνισαν Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Σαβαλάνος και Τάκης Τζαμαριάς
Εντυπωσιασμένοι από τη ξενάγησή τους στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη δήλωσαν προχθές η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην υπουργός, Αννα Διαμαντοπούλου, ο πολιτικός μηχανικός, πρώην πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, Γιάννης Σαβαλάνος και ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαριάς.
Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη στήριξης του Μουσείου από την πολιτεία και το υπουργείο Πολιτισμού.
Ολοι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο από τον ιδρυτή και πρόεδρό του, Γιάννη Γαρεδάκη
και την υπεύθυνη, Ελια Κουμή. Εντυπωσιάστηκαν τόσο από τα παλιά πιεστήρια όσο και από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση του τυπογράφου από την Πάτρα Αντώνη Παπαντωνόπουλου, για την Ιστορία της γραφής και την πορεία της τυπογραφίας, καθώς και με το σπάνιο υλικό για την ιστορία των Χανίων στην αίθουσα “Κώστας Τζωρτζάκης”, που δώρισε στο μουσείο ο ίδιος ο κ. Τζωρτζάκης.
Οπως είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν, στη σημερινή ψηφιακή εποχή, το μουσείο έρχεται να υπενθυμίσει ότι όλα ξεκίνησαν μέσα από την τέχνη της τυπογραφίας που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας.
Η Αννα Διαμαντοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Εχω έρθει πολλές φορές στο Μουσείο Τυπογραφίας και κάθε φορά μένω έκπληκτη από τον πλούτο, από την οργάνωση και από τα στοιχεία που έχουν έρθει από όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάτι αντίστοιχο. Και είναι πάρα πολύ ουσιαστικό και για τους νέους, αλλά και για όλες τις γενιές να κατανοήσουν την εξέλιξη της ανθρώπινης τέχνης και την διάδοση των γραμμάτων και των τεχνών μέσα από την τυπογραφία. Ολες λοιπόν αυτές τις τέχνες που συναπαρτίζουν την τυπογραφία, μπορεί κανείς να τις δει στο Μουσείο Τυπογραφίας με έναν καταπληκτικό τρόπο δωσμένες. Θεωρώ ότι όλοι έχουμε ευθύνη να υποστηρίξουμε την ύπαρξη και το μέλλον αυτού του Μουσείου γιατί είναι πολύ σημαντικό για την παγκόσμια ιστορία, όχι μόνο για την ιστορία της Ελλάδας, όχι μόνο για την ιστορία των Χανίων».
Ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαριάς (ο οποίος διδάσκει στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο), τόνισε: «Εμεινα έκπληκτος. Πραγματικά έρχεσαι αντιμέτωπος με την ιστορία της γράφης, την εξέλιξη της τυπογραφίας. Είναι τόσο ωραίος χώρος. Εξαιρετικός. Αυτό το μουσείο έπρεπε κανονικά να χρηματοδοτείται συστηματικά. Να υπάρξει από το υπουργείο Πολιτισμού κρατική ενίσχυση. Η έκθεση δε για την ιστορία της γραφής με άφησε έκπληκτο. Θερμά συγχαρητήρια».
Ο Γιάννης Σαβαλάνος σημείωσε: «Πρόκειται για μία μοναδική δουλειά που κρύβει πολύ μεράκι, πολύ αγωνία, πολύ ενδιαφέρον και για να διασωθεί μια κληρονομιά χρόνων αιώνων και για μπορέσουν οι νεότεροι να παρακολουθήσουν τι συνέβαινε και πως φτάσαμε στο σήμερα, κάτι το οποίο μας λείπει γενικότερα. Για την ανάγκη να ξέρουμε από πού ξεκινήσαμε, πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε για να χαράξουμε και το πού μπορούμε να πάμε. Ο Γιάννης Γαρεδάκης με τη Λίλυ έχουν χαράξει αυτόν τον δρόμο και δείχνουν σε όλους μας την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε και σε όλους τους άλλους τομείς».