Ανάμεσα σε πολλές άλλες εκκλησίες και εξωκλήσια της πλούσιας σε φυσική ομορφιά και ιστορίας περιοχή της αρχαίας Περγάμου, κοντά στο χωριό Βρύσες της πρώην επαρχίας Κυδωνίας, του δήμου Πλατανιά σήμερα, συμπεριλαμβάνεται και ο Άγιος Προκόπιος, ένα μικρό παλιό εξωκλήσι, τρία περίπου χιλιόμετρα μετά το χωριό των εκατό και πλέον μονίμων κατοίκων.
Για την εορταζόμενη εκκλησία, το χωριό και την περιοχή τους, μας μίλησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρυσών κ. Ελευθέριος Παπαδάκης, υπογραμμίζοντας τα εξής:
«Στο νομό μας έχουμε τέσσερις εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στον Άγιο Προκόπιο. Μεταξύ αυτών και η δική μας η οποία χρονολογείται ίσως από τον 12ο αιώνα ή και νωρίτερα. Γκρεμίστηκε δύο φορές, μία από τους Ενετούς και μία από τους Τούρκους, ενώ ανακατασκευάστηκε τουλάχιστον δύο φορές με τελευταία το 1950 έχοντας εφημέριο στο χωριό μας τον μακαριστό Μιχαήλ Κυδωνάκη, ο οποίος, μαζί με τους επίσης μακαριστούς εδώ και πολλά χρόνια, πατέρα μου, Γρηγόριο Παπαδάκη και Ευάγγελο Κόρκακα από τον Κουφό που είχαν περιουσίες κοντά στην εκκλησία, βοήθησαν εκείνα τα χρόνια τον αγαπητό μας παπά να γίνει η αναστύλωση της εκκλησίας στη μορφή που είναι σήμερα. Ο παπά Μιχάλης ήταν από τον Άστρικα και διακόνησε την ενορία μας 50 χρόνια. Με ενέργειες του αργότερα και συγκεκριμένα το 1960 διανοίχθηκε ο αγροτικός δρόμος και με ενέργειές του έφερε και την Αρχαιολογία που έκανε έρευνα και στη συνέχεια αποκατάσταση της εκκλησίας η οποία από το 1950 μέχρι σήμερα λειτουργείται κάθε χρόνο πανηγυρικά. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι ένας ξένος προς το χωριό άνθρωπος, μακαριστός και αυτός, ο οδοντίατρος Ματσαμάς έφτιαξε με δικά του έξοδα την ασφαλτόστρωση του δρόμου για ένα τμήμα έξω από την εκκλησία και έκτισε και το μπεντένι της».
Ο ίδιος, καταλήγοντας, επεσήμανε ότι «πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα και καλούμε τους φορείς του τόπου, δήμο, αντιπεριφέρεια, βουλευτές, αρχαιολογία, να μεριμνήσουν για την πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη της παλιάς εκκλησίας και της ξεχασμένης περιοχής μας με την αρχαία Πέργαμο στα δύο υψώματα που ονομαζόταν Ακροπόλεις όπου στο ένα που είναι πιο ψηλό είναι κτισμένος ο Άι Γιώργης, το φαράγγι της Κατσούνας, το Γερμανικό σπήλαιο, καθώς και το σπήλαιο της Κεράς Σπηλιώτισσας με τα επτά πατώματα».