Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (www.edl.ecml.at) ήταν η πρώτη και πολύ σημαντική εκδήλωση που ένωσε όλη τη σχολική κοινότητα των Εκπαιδευτηρίων Μαυροματάκη-Μητέρα και έφερε μαζί τα παιδιά όλων των βαθμίδων, τους γονείς, τους φίλους και επισκέπτες την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου σε μια “Γιορτή των Γλωσσών” που διοργάνωσε το σχολείο μας.
Η φιλοσοφία και η αποστολή του σχολείου μας, οι πολύγλωσσοι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, καθιστούν τον εκπαιδευτικό μας φορέα μια μοναδική οντότητα στην τοπική κοινωνία για να ευαισθητοποιηθούμε, να επικοινωνήσουμε και να διαδώσουμε τους σημαντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (π.χ. σημασία της εκμάθησης γλωσσών και διαφοροποίησή τους, διαπολιτισμική κατανόηση και ανεκτικότητα, πολιτιστικός και γλωσσικός πλουραλισμός, ενίσχυση της δια βίου μάθησης εντός και εκτός σχολείου).
Αισθανόμαστε ιδιαίτερα προνομιούχοι που στο σχολείο μας ομιλούνται 14 διαφορετικές γλώσσες μέσα (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, πολωνικά, δανέζικα, μαλτέζικα, αλβανικά, σερβικά, ρωσικά, εβραϊκά, σλοβακικά, φινλανδικά, ρουμανικά) εκτός από τα ελληνικά. Η πολυετής εκμάθηση γλωσσών, η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση είναι απαραίτητες στη ζωή μας, καθώς διευκολύνουν και ενισχύουν την ανθρώπινη κινητικότητα, τις προοπτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης, τις σχέσεις και τις ανταλλαγές, τα ταξίδια και εκτιμούν την ποικιλομορφία. Στο σχολείο μας αναγνωρίζουμε, να εκτιμούμε, διαφυλάττουμε και καλλιεργούμε τη γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία, θεωρώντας της απαραίτητη για να επιβεβαιώνουμε την ταυτότητά μας και να εμπλουτίζουμε τη ζωή μας.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί προετοίμασαν τις προηγούμενες ημέρες την εορταστική εκδήλωση με σχετικά έργα. Είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν, να συγκεντρώσουν πληροφορίες, να τραγουδήσουν τραγούδια σε διάφορες γλώσσες, να δημιουργήσουν παιχνίδια, κουίζ και να συμμετάσχουν σε εμπειρίες μάθησης με εναλλακτικό, βιωματικό και διαδραστικό τρόπο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα τραγούδια “Hello to all the children of the world” και το “Σ’αγαπώ σε όλες τις γλώσσες” από το σύνολο των παιδιών (από 3χρονα προ-προνήπια μέχρι τους μαθητές της Στ΄ τάξης). Πολλοί γονείς συνέβαλαν στην εκδήλωση μεταφέροντας κάτι από τη γλώσσα και τον πολιτισμό της μητρικής τους γλώσσας. Ήρθαν στις τάξεις, διάβασαν ιστορίες, τραγούδησαν τραγούδια κι έπαιξαν παιχνίδια με όλα τα παιδιά. Μας βοήθησαν επίσης στο στήσιμο των “γλωσσικών πάγκων” στη διάρκεια της εκδήλωσης φέρνοντας και παρουσιάζοντας έργα τέχνης ή χειροτεχνίες, ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία, δείγματα νομισμάτων, γλωσσικά παιχνίδια, αφίσες και κάρτες, σχολικά ξενόγλωσσα βιβλία, χάρτες καθώς και πολύ νόστιμες παραδοσιακές γεύσεις. Μάθαμε ένα υπαίθριο παραδοσιακό παιχνίδι που έπαιζαν τα παιδιά στη Νέα Υόρκη παλαιότερα, χορέψαμε στους ρυθμούς ενός παραδοσιακού ισραηλίτικου χορού και παρακολουθήσαμε σε διαφάνειες πώς γιορτάζεται ένα τυπικό παραδοσιακό καλοκαιρινό φεστιβάλ στη Μάλτα.
Όλοι αισθανόμαστε πιο πλούσιοι από την εμπειρία που αποτελεί για εμάς πηγή έμπνευσης για τη συνέχεια. Συμμεριζόμαστε κάθε ιδέα για την προώθηση της πολυγλωσσίας και τη διατήρηση της γλωσσικής και πολιτισμικής πολυμορφίας του πλανήτη μας. Θερμές ευχαριστίες σε όλους (μαθητές, γονείς και συγγενείς, εκπαιδευτικούς και φίλους), όσοι συνέβαλαν στην εκδήλωση των Εκπαιδευτηρίων μας.
Ευγενία Παπαδάκη,
γλωσσολόγος, Σύμβουλος Δίγλωσσου Προγράμματος
Κωνσταντίνος Μανωλάκης,
διευθυντής Σπουδών Εκπ. Μαυροματάκη – Μητέρα