Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Εορτάστηκε το 1821 και στα Χανιά

Διαφορετικός -χωρίς παρέλαση και παρουσία κόσμου- ήταν φέτος ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στα Χανιά λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν στις 8:30 το πρωί με την έπαρση της Σημαίας στο ιστορικό φρούριο Φιρκά της παλιάς πόλης στο ενετικό λιμάνι, ενώ αρόδου ήταν αγκυροβολημένη τιμητικά η φρεγάτα “Αιγαίο”του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ακολούθησε στις 11 το πρωί δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και επιμνημόσυνη δέηση στις 11.30 στο Μνημείο Πεσόντων της πόλης μας προεξάρχοντος του θεοφιλέστατου επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος ο οποίος είχε και την ονομαστική του εορτή, ενώ το “παρών” έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, οι βουλευτές Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης και Μανούσος Βολουδάκης, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με δήλωση του στα Μ.Μ.Ε. ο κ. Κυριαζόπουλος επανέλαβε την γνωστή έκφραση του Ζακυνθινού ποιητή Ανδρέα Κάλβου πως «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» και τόνισε ότι «η διατήρηση της λευτεριάς θέλει σύνεση και λογική, αγαπημένοι και ενωμένοι μπορούμε να πάμε την Ελλάδα ακόμα πιο μπροστά».

Ο βουλευτής Μ. Βολουδάκης σημείωσε ότι «το έθνος των Ελλήνων πορεύεται και σήμερα όπως πάντα με ανοιχτά τα μάτια και το μυαλό στον σύγχρονο κόσμο αλλά έχοντας στην καρδιά την παρακαταθήκη της ιστορίας των αιώνων του».

Ο βουλευτής Β. Διγαλάκης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η παγκόσμια προσοχή για τον εορτασμό των 200 ετών από την απελευθέρωση «σηματοδοτεί μία ευκαιρία για να επανασυστηθεί η χώρα μας στον κόσμο απέναντι στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, τις παγκόσμιες προκλήσεις».

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, έκανε λόγο για μια «μεγάλη παρακαταθήκη των 200 αυτών χρόνων σε εμάς αλλά και στις νεότερες γενιές, την οποία πρέπει να την περάσουμε στα παιδιά να την προχωρήσουν και να πάνε την χώρα ακόμα πιο ψηλά».
Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης υπογράμμισε ότι «οφείλουμε όλοι τιμή σε όλους τους ήρωες και σε όλους αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για να μπορούμε σήμερα να είμαστε ένα σύγχρονο κράτος που παρά τα προβλήματα, παρά τις δυσκολίες προοδεύει».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ

Στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου, τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στην Παλαιόχωρα από τον πατήρ Νικόλαο Λαμπάκη, εφημέριο του Ιερού Ναού.

Στην συνέχεια εψάλη η Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο στην Παλαιόχωρα, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου Αντ. Περράκη μαζί με τον πατήρ Νικόλαο Λαμπάκη ως ένδειξη τιμής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Πεσόντων και τέλος η λιτή τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου σε ανακοίνωσή του στέλνει το μήνυμα, το δίδαγμα του 1821 να είναι οδηγός στις ζωές μας.

Το Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αζωγυρέ, όπως ανακοινώθηκε, αποφάσισε ομοφώνως την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο «αφιερωμένο σε αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για την Ελευθερία στον Αζωγυρέ Σελίνου ως ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες που αυτοθυσιάστηκαν για το όραμα μίας ελεύθερης Ελλάδας».

ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ

Σε μήνυμά του ο δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, τονίζει:
«Είμαστε εδώ, στην ύστατη πετρογωνιά της Ευρώπης για να διδάσκουμε διαρκώς ότι η μεγαλοσύνη ενός Έθνους δεν μετριέται με το στρέμμα. Μετριέται με τον αγώνα για την Ελευθερία και για την διαφύλαξη της Εθνικής τιμής, με θυσίες και υπακοή σε επιταγές αιώνων. Ήταν ή επί τας, Ελευθερία ή θάνατος, Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή. Και η Κίσσαμος, μέτρησε το μπόι της στον εθνικό σηκωμό και δεν βρέθηκε να υπολείπεται ούτε πόντο από τις άλλες περιοχές της χώρας. Εδώ όπως και σε όλη την Κρήτη, οι ξεσηκωμοί και οι επαναστάσεις ενάντια στον βάρβαρο κατακτητή δεν σταμάτησαν ποτέ. Καπετάνιοι και καπετάνισσες Κισσαμίτες έγραψαν με χρυσά γράμματα την συμμετοχή της Επαρχίας στους εθνικούς αγώνες. Μια συμμετοχή που δεν την υπαγόρευε κανείς άλλος παρά μόνο η προσταγή των παππούδων για Ελευθερία. Αυτή την Ελευθερία ας την αξιοποιήσουμε περήφανοι και ενωμένοι».

Κριτική στη δημοτική Αρχή Κισσάμου πάντως ασκούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της Μείζονος Αντιπολίτευσης του δήμου: Σταθάκης Θεόδωρος
Γλαμπεδάκης Βασίλειος, Ξυπολιτάκης Εμμανουήλ, Ψαράκης Νεκτάριος, Καστανάκης Γεώργιος, Μακράκης Γεώργιος, Πατερομιχελάκη Νικολακάκη Αικατερίνη, Βαρουχάκη Σταυρούλα, Δερουκάκης Εμμανουήλ, Καρτσωνάκης Γεώργιος και Λιουδάκης Κωνσταντίνος.

Επισημαίνοντας την ιστορικότητα και τον συμβολισμό του φετινού εορτασμού, οι σύμβουλοι σχολιάζουν: Δυστυχώς στον δήμο Κισσάμου, σταθήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων, γι’ αυτό το σπουδαίο γεγονός. Ούτε ένας σημαιοστολισμός, ένας ομιλητής για το χρονικό της ημέρας, στον μητροπολιτικό ναό. Μια τοποθέτηση της Γαλανόλευκης Σημαίας, στην είσοδο της πόλης ή στην είσοδο του λιμανιού ή στο ακρωτήριο Γραμβούσας. Μια φωταγώγηση ενός δημόσιου κτιρίου, π.χ. του δημαρχείου Κισσάμου ή του Μουσείου στο κέντρο της πόλης, με τα χρώματα της σημαίας μας. Νομίζουμε ότι δεν στοίχιζε χρηματικός πολύ ή να μας εμπόδιζαν τα μέτρα του κορωνοϊού;».

Απευθυνόμενοι στον δήμαρχο, προσθέτουν: «Κύριε δήμαρχε, δεν φτάνει ένα δελτίο τύπου, το μήνυμα του δημάρχου, πρέπει να συνδυάζεται και με ενέργειες, έστω και συμβολικές, που να αποδεικνύουν και να τονίζουν το υψηλό εθνικό φρόνημα, την πίστη στα ιδανικά και τις αξίες του Ελληνικού Λαού».

Οι ίδιοι παρατηρούν – μεταξύ άλλων – πως «παρηγοριά στην υποτονική και ελλιπή χροιά του εορτασμού της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μας, ήταν η προσέλευση του κόσμου στον μητροπολιτικό ναό, η εξαίρετη ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμφιλοχίου στην Θεία λειτουργία και η διαδικτυακή προσπάθεια, με την επίσης εξαίρετη ομιλία του τέως πρέσβη κ. Κυριακού Ροδουσάκη, που εάν είχε ζητηθεί η μετάδοση της από τα ΜΜΕ της περιοχής μας τουλάχιστον , θα μπορούσε να την παρακολουθήσει πολύ περισσότερος κόσμος».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Στον Δήμο Πλατανιά, όπως ανακοινώθηκε, πραγματοποιήθηκαν: Κατάθεση στεφάνου π στα Μνημεία Πεσόντων, στον Πλατανιά, όπου ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης κατέθεσε στεφάνι, παρουσία του Τοπικού Αντιδήμαρχου κ. Σταματάκη, καθώς και σε Αλικιανό, Βουκολιές και Κολυμπάρι από τους Τοπικούς Αντιδημάρχους κ. Δημητρογιαννάκη, Καλαϊτζάκη και Αρχοντάκη αντίστοιχα. Κατάθεση στεφάνου πραγματοποιήθηκε επίσης και στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στο Κοντομαρί, από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόεδρο του ΝΠΔΔ κ. Μαραγκουδάκη. Σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις παρέστησαν ολιγομελείς αντιπροσωπείες από την εκπαιδευτική και τοπική κοινότητα, λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, σημείωσε ότι «ο Δήμος Πλατανιά, συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, σχεδιάζει σειρά δράσεων κι εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν, εφόσον επιτρέψουν οι συνθήκες, τους επόμενους μήνες».

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ

Το Γυμνάσιο Κολυμπαρίου, όπως ανακοίνωσε, πραγματοποίησε σχολική διαδικτυακή γιορτή στις 24 Μαρτίου από την εκπαιδευτικό Κυριακή Κουφογιαννάκη. Επίσης, πραγματοποίησε διαδικτυακή παρουσίαση θεμάτων τοπικής ιστορίας από τον εκπαιδευτικό Γεώργιο Σπανουδάκη. Ακόμη, έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα