Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Εορταστικό τραπέζι χωρίς σπατάλη: 10 βήματα για τη μείωση του food waste στις γιορτές

Λίστες αγοράς τροφίμων, πολύωρη προετοιμασία για το εορταστικό τραπέζι, συναντήσεις με οικογένεια και φίλους, κατανάλωση φαγητού και γλυκών και… περισσεύματα μετά τη γιορτή. Φέτος, βάλε στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και επαναξιοποίησε / μοιράσου περισσευούμενο φαγητό με φίλους ή όσους το έχουν ανάγκη. Και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ακολούθησε αυτά τα 10 μικρά βήματα και θα έχεις την επιτυχία στο τσεπάκι σου, σύμφωνα με την wwf hellas.

1. Υπολόγισε από πριν τις ποσότητες τροφίμων που θα μαγειρέψεις και αγόρασε μόνο αυτά που θα χρειαστείς. Το γιορτινό τραπέζι μπορεί να είναι πλούσιο χωρίς σπατάλες. Αν πρόκειται να μαγειρέψεις για πέντε άτομα, μαγείρεψε για πέντε άτομα!

2. Αγόρασε αυτά που θέλεις, στις ποσότητες που θέλεις και μόνο όσα θα καταναλώσεις πριν λήξουν.

3. Αν παρόλα αυτά περισσέψει φαγητό, βάλτο έγκαιρα στην άκρη. Φύλαξε τα περισσεύματα για τις επόμενες μέρες. Αν μάλιστα κάποια περισσευούμενα φαγητά δεν πρόκειται να καταναλωθούν σύντομα, τοποθέτησέ τα στην κατάψυξη!

4. Τα περισσεύματα μπορούν επίσης να μαγειρευτούν ξανά με ποικίλους τρόπους. Το κρέας να γίνει πίτα ή κρύο πιάτο. Η βασιλόπιτα να γίνει βάση για ένα άλλο γλύκισμα. Μπορείς να βρεις ιδέες στον τσελεμεντέ με συνταγές για περισσεύματα, του WWF Ελλάς και του ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

5. Αν έχεις μικρά παιδιά, ρώτησε τα από πριν τι θέλουν να φάνε στις γιορτές. Σέρβιρέ τους μικρές μερίδες. Αν εξακολουθούν να πεινάνε ξαναγέμισε το πιάτο τους.

6. Το γιορτινό τραπέζι θα μείνει άδειο για αρκετούς συνανθρώπους. Μπορείς να δώσεις το φαγητό που περίσσεψε -με διακριτικό τρόπο- σε γνωστούς, γείτονες, άστεγους και μετανάστες της περιοχής που έχουν ανάγκη. Δεν είναι ντροπή, αλλά μια καλή πράξη, την οποία καλό είναι να επαναλαμβάνεις όσο πιο συχνά μπορείς.

7. Ενημέρωσε τους φίλους σου να πράξουν τα ίδια (σωστή ποσότητα, επαναχρησιμοποίηση,
προσφορά σε άλλους). Αν περισσέψουν σημαντικές ποσότητες τροφίμων επικοινωνήστε με το “ΜΠΟΡΟΥΜΕ“, την αξιέπαινη πρωτοβουλία που φέρνει σε επαφή αυτούς που μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα και αυτούς που τα χρειάζονται.

8. Σκέψου επίσης το ενδεχόμενο να προσφέρεις στα συσσίτια που υπάρχουν ανά την Ελλάδα. Σε κάθε πόλη της Ελλάδας υπάρχουν δημοτικές υπηρεσίες και εκκλησίες που σιτίζουν καθημερινά τους ανήμπορους. Έλα σε επαφή μαζί τους.

9. Μίλα στους εστιάτορες ή τους ξενοδόχους να επικοινωνούν με το “ΜΠΟΡΟΥΜΕ”, όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα, ώστε να προσφέρουν φαγητό που περίσσεψε. Μπορούν επίσης να κατεβάσουν τον ηλεκτρονικό οδηγό μείωσης της σπατάλης τροφίμων στα ξενοδοχεία.

10. Πάνω από όλα, σκέψου ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σημαίνουν Αγάπη, όχι κατανάλωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα