Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025

Εορτή Αγίων Αναργύρων (VIDEO)

Εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν τόσο την παραμονή, όσο και χθες -ημέρα της εορτής των Αγίων Αναργύρων- στην παλιά εκκλησία της ιστορικής συνοικίας Σπλάντζιας στην πόλη μας, η οποία είναι αφιερωμένη στη χάρη Τους.
Το τμήμα της συνοικίας αυτής με τον εορταζόμενο Ιερό Ναό ήταν η κυρίως περιοχή, που στη θλιβερή περίοδο της τουρκοκρατίας έμεναν χριστιανοί, σε αντίθεση με τη Σπλάντζια, που κατοικούσαν κυρίως μουσουλμάνοι. Στο ανατολικό μέρος του Ναού υπήρχε σχολείο, που ίδρυσε η οικογένεια του μεγαλεμπόρου ευεργέτη Γερακάρη, ενώ λειτουργούσε κι ένα Νοσοκομείο στην πλατεία Γούβας, που συντηρούσαν φιλάνθρωποι πατριώτες. Οι Αγιοι Ανάργυροι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν η μοναδική εκκλησία μέσα στο φρούριο και λειτουργούσε ως καθεδρικός ναός της πόλεως των Χανίων μέχρι και το 1859 που μεταφέρθηκε στον σημερινό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων.
Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίσμα τρίκλιτο με το βόρειο κλίτος να είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Αναργύρων, το κεντρικό του Αγίου Αρτεμίου και το νότιο του Αγίου Χαραλάμπους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα