Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Η εορτή του Πρίγκηπα Γεωργίου

Ο πρίγκηπας Γεώργιος είχε οριστεί ύπατος Αρμοστής Κρήτης και τον Δεκέμβρη του 1899 έφτασε στην Κρήτη. Κατά το έτος 1900, τα Χανιά αλλά και όλη η Κρήτη γιόρτασαν εντόνως με σημαιοστολισμούς, μουσική, παρελάσεις κ.ά. την ονομαστική εορτή του ηγεμόνος.

Η εφ. “Πατρίς” των Χανίων αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ύλης της (την 27η και 28η Απριλίου) στα τεκταινόμενα και στην ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην πόλη μας (δίχως να λείψουν οι αναφορές και για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις και χωριά του νησιού). «Από της παραμονής η πόλις ήτο καταστόλιστος.

Στοαί μακραί και συνεχείς, εκ μύρτων και ανθέων περιέστεφον τριγύρω τας οδούς και επί τούτων θυρεοί, και άνωθεν συμπλέγματα από σημαίας». διαβάζουμε στο κύριο άρθρο της εφημερίδας με τίτλο “ για την εικόνα που παρουσίαζε η πόλη. Η οποία την παραμονή της 23ης Απριλίου υποδέχθηκε στη Σούδα τους περίπου 150 «εξ Αθηνών […] εκδρομείς επισκέπτας», όλοι τους εκλεκτά μέλη του Παρνασσού, της εταιρείας των φιλοτέχνων, της Βιοτεχνικής κ.ά.. Η παρουσία τους θεωρούνταν εξόχως σημαντική αφού «η εθνική αυτή αποστολή» ήταν η «πρώτη εκ του ελευθέρου βασιλείου (σ.σ. της Ελλάδος) που επάτει μετά συγκηνήσεως τα Κρητικά εδάφη, φέρουσα το πρώτον της ενώσεως γλυκύ και ιδεώδες φίλημα, προς την απελευθέραν κόρην, και συντελούσα τον πρώτον αδιάρρηκτον πνευματικόν δεσμόν[…]».

Οι εκδηλώσεις κυρίως της υποδοχής των εκλεκτων επισκεπτών συνεχίστηκαν έως αργά τη νύχτα. Διαβάζουμε: «ο κόσμος εκοιμάτο περί το μεσονύκτιον και ανέμενε την επομένην […]. Η επομένη ανέτειλε αιθρία και περικαλλής». Ο καιρός λοιπόν ήταν ευνοϊκός κι έτσι ο κόσμος από το πρωί κιόλας άρχισε να συγκεντρώνεται στη πλατεία του Αρεως για να παρακολουθήσει αρχικά την επιθεώρηση των διεθνών στρατευμάτων «υπό το γενικόν πρόγραμμα του συνταγματάρχου κ. δ’ Αλβινιάκ, αρχηγού των εν Χανίοις διεθνών στρατευμάτων».

Η Α.Β. Υψ. ο Πρίγκηψ, έφιππος, μετά των υπασπιστών και της τιμητικής φρουράς του έφτασε γύρω στις 8:15π.μ. και άρχισε να επιθεωρεί τα στρατεύματα. «Το θέαμα ήτο αληθώς θεσπέσιον», αναφέρει το ρεπορτάζ κάνοντας αναφορά και στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε και τέλειωσε στις 9:30π.μ. οπότε και έληξε το πρώτο μέρος της γιορτής. Ο κόσμος διασκορπίστηκε στους γύρω δρόμους αλλά και στον Κήπο όπου κι εκεί το κλίμα ήταν εορταστικό. Κατά τις 10:30π.μ.. θα άρχιζε η επίσημη δοξολογία παρουσία του Πρίγκηπος κι έτσι, όλος ο κόσμος άρχισε να κατευθύνεται προς την εκκλησία. Εκεί, η χωροφυλακή, σύμβουλοι, πρόξενοι, αρχηγοί των διεθνών στρατών όλοι οι ανώτεροι υπάλληλοι κ.ά., «παρετάσσοντο […] προ του ναού, ούτινος ηχούν διαρκώς οι κώδωνες».

Παρόν και «το παρθεναγωγείον με λευχειμονούσας μαθητρίας και διδασκαλίσσας» ενώ, «εκ του οθωμανικού σχολείου των θηλέων, κορασίδες έφερον μεγάλην ανθοδέσμην προωρισμένην να επιδοθή μετ’ ειλικρινών ευχών, προς τον χρηστόν της Κρήτης ηγεμόνα». Ακόμη εκεί βρίσκονταν και τα «οθωμανικά σχολεία των αρρένων και τα χριστιανικά μαζύ υπό την οδηγίαν των διδασκάλων […] παρατεταγμένα, και έφερον τα νήπια ανά μίαν ανθοδέσμην ανά χείρας». Ο πρίγκηπας έφτασε με την ηγεμονική του άμαξα και τότε «ζητωκραυγαί ανασείουσι τα στήθη των περιεστώτων, ο επίσκοπος δε μετά του κλήρου, υπεδέχοντο τον πρίγκηπα εις του ναού την θύραν». Αφού μπήκαν στον ναό, άρχισε η δοξολογία….


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα