“Χριστός γεννάται δοξάσατε, Χριστός επί γης
υψώθητε, άσατε τω κυρίω πάσα η γή”
Χριστουγεννιάτικη επίκαιρη αναφορά από το νέο επίκαιρο βιβλίο του πατρός Στυλιανού Θεοδωρογλάκη.
Αφιερωμένο κείμενο στον πατέρα Ιγνάτιο Χατζηνικολάου επί τη εορτή του
με ευχές για την υγεία του
Πρωτ. Στυλιανού Εμμ. Θεοδωρογλάκη Αυτοέκδοση ΧΑΝΙΑ 2017
Ιερατικού προϊσταμένου Εκδοτική παραγωγή ΚΥΠΡΗΣ ΑΘΗΝΑ
Ιερού καθεδρικού Ναού
των Εισοδίων της Θεοτόκου
Από το νέο επίκαιρο βιβλίο του πατρός Στυλιανού Θεοδωρογλάκη
ΣΕΡΓΙΑΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΣΟΚΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ
Σε αυτό το σεργιάνισμα που αρχίζει με το περίγραμμα, την αφιέρωση τον πρόλογο και την εισαγωγή ο πατήρ Στυλιανός, αναλύει την πρώτη εορτή του ορθόδοξου του Τιμίου Σταυρού με δεύτερη αναφορά στα εόρτια ευλογημένα Χριστούγεννα, για να γράψει σε δυόμισυ σελίδες την διαχρονική σημασία της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων. Αυτής της γιορτής που είναι των παιδιών και των μεγάλων, αλλά είναι η εορτή των πτωχών και των πλουσίων, των ισχυρών και των αδυνάτων. “Ασατε τω κυρίω πάσα η γή”, για να επεξηγήσει κατά τούτο πρόκειται για εορτή ενότητας και κοινωνίας, όχι μόνο των ανθρώπων πάσας της γής αλλά και της ίδιας της γής με τον ουρανό και της φθοράς με την αφθαρσία. Καθώς της πρσκαιρότητας με την αιωνιότητα του ίδιου του θεϊκού με το ανθρώπινο. Πρόκειται για λόγο χαράς που αφορά όλη τη δημιουργία, τα ορατά και τα αόρατα.
ΟΤΑΝ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΤΑΘΡΥΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ
Εδώ μας αναφέρει ότι τα Χριστούγεννα είναι αιώνια ανάσα πνοής και ζωής για το πανανθρώπινο, όταν η φύση και η χτίση οδυνάται και στενάζει”. Όταν η εικόνα του Θεού καταθρυμματίζεται στο ανθρώπινο πρόσωπο, και το κουράγιο του και ομοίωσιν πηγαίνει περίπατο”, αμαρτητικη αδεία, αλλά και όταν τα σκιάζει η φοβέρα και η σκλαβιά της αμαρτίας του κακού και του δαιμονικού αλλά και του θανάτου. Όταν πάνω σε όλα αυτά προστίθενται απρόσκλητα η καταιγίδα της οικονομικής κρίσης που πλήττει ιδιαίτερα την πατρίδα μας και τους συμπατριώτες μας και το κουράγιο, επίσης, και η ελπίδα των συμπολιτών μας ταξιδεύουν εις χώραν μακράν, από την πολιτική άδεια.
Όμως όταν όλα αυτά συμβούν η εορτή των Χριστουγέννων έρχεται πράγματι ως πνοή ζωής και Σωτηρίας, δύναμης και απαντοχής. Διότι τα Χριστούγεννα είναι η είσοδος της ωρας του Θεού στην ώρα του κόσμου. Το πλήρωμα του χρόνου του εξουσιαστή , του ανθρώπινου από τον άχρονο χρόνο του Θεού. Ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, τότε που ο .ανθρωπος δεν αντέχει άλλο την καταδυνάστευση. Ναι το πλήρωμα του χρόνου του Ελεθερωτή, από κάθε χρονικό δυνάστη. Ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, δηλαδή όταν ο άνθρωπος δεν άντεχε την καταδυνάστευση του κακού, του αμαρτιτικού χρόνου. Όταν τα πάντα βρέθηκαν μπροστά στις κλειστές πόρτες του αδιεξόδου που υπήρχε στην πρό του Χριστού γέννηση. Αυτή η ώρα είναι τα Χριστούγεννα και το πλήρωμα της ζωής και της κοινωνίας, με κανένα υπαρκτικό κενό και κακό, άρα με καμμιά αναταραχή της ύπαρξης και της κοινωνίας. Η σκλαβιά του δυνάστη χρόνου και οι πόρτες του αδιεξόδου ξεπερνιούνται με την εορτή των εορτών των Χριστουγέννων, με το σκοτάδι της βεβαιότητας να διαλύεται μέσα στη φωτεινή νύχτα των Χριστουγέννων. Χριστούγεννα κοσμογονική αλλαγή. Με τους ουρανούς ανοιχτούς, τους δρόμους τους φωτεινούς του ορίζοντα από την γή στον ουρανό με τον Θεό, τον άνθρωπο να συναντιούνται και να συμπορεύονται με απόλυτη ενότητα και αδιάλειπτη ταυτότητα, όπως εκείνη του Θεανθρώπινου. Για να μας τονίσει ο πατήρ Στυλιανός “Αυτά είναι τα Χριστούγεννα, Κοσμογονική αλλαγή αναδημιουργίας και αναγέννησης των πάντων εν Χριστώ Ιησού γεννηθέντι”. Με τα Χριστούγεννα να μην είναι μια εορτή, αλλά η απαρχή των απαρχών παρά την κρίση, τις στερήσεις , τις καταθλίψεις μας και το πένθος ακόμα να υπερβούμε τις δυσκολίες και να ατενίσουμε το παρόν δυναμικά και να προσβλέψουμε στο μέλλον την ελπίδα. Ανάγκη για ένα σύγχρονο χριστιανικό λόγο και πράξη.
Το ανωτέρω κείμενο για τα εόρτια Χριστούγεννα έχει ένα σύγχρονο πνεύμα για τη θεία γέννηση, στην αδιάκοπη συνέχεια στον σύγχρονο κόσμο, παρά την εμφανή δίωξη του πνεύματος του Χριστού τόσο από τους κατ΄όνομα μόνον Χριστιανούς όσο και από τους θεσμικούς Χριστιανούς των χριστιανικών εκκλησιών. Ιδαίτερα όμως από τον αντιχριστιανικό κόσμο για να εκφράσει την ανάγκη για ένα σύγχρονο, αποστολικό ορθόδοξο χριστιανικό λόγο. Με αυτή την έννοια έδωσε στο νέο του βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα. Σεριάνισμα στα σοκάκια της Ορθοδοξίας. Συντροφιά με τους απλούς αλλά και τους μεγάλους πρωτοπόρους της ορθόδοξης εκκλησίας, όπως ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, που ήταν πατέρας και δάσκαλος και πρόμαχος της ορθοδοξίας.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Αλλά σαν πρόμαχοι απεσταλμένοι του Θεού οι προφήτες, που καλούσαν τον λαό σε μετάνοια , δεν εύρισκαν πάντα ανταπόκριση αλλά οι περισσότεροι από αυτούς εδιώχθησαν, ελιθάσθησαν και εν φόνω μαχαίρας επρίσθησαν. Αλλά και οι απολογητές, αυτοί οι άγιοι άνθρωποι υπερασπίθηκαν τις αλήθειες της πίστης και της εκκλησίας μας, είτε ως θεμελιωτές της ορθοδοξίας, είτε ως μεμονωμένα πρόσωπα είτε ως συγκροτημένες ομάδες, αγωνιζόμενοι για την αποβεβήλωση του κόσμου.
Όμως και οι άγγελοι και οι αρχάγγελοι στην εκκλησία μας με τις ξεχωριστές γιορτές του αρχαγγέλου Γαβριήλ, και του αρχαγγέλου Μιχαήλ, συνταυτίζονται με τον συνεχή εορτασμό όλων των αγγέλων που κάθε Δευτέρα η εκκλησία μας τους εορτάζει.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ
Αυτοί ήταν οι Απόστολοι, οι πρώτοι μετά τους προφήτες που υποδέχονται τον Μεσσία θέτοντας αίτημα φιλίας. Σε αυτούς θέτουμε αίτημα φιλίας όχι όπως συνηθίζεται μέσα από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας αλλά από την άμεση ζωντανή και ενεργή αναστροφή μας με αυτούς. Η μαρτυρία των Αγίων Αποστόλων και η μαρτυρία τους εμπνέει, συνεγείρει ζωογονεί, θαυματουργεί και σώζει. Κορυφαίοι από τους Αποστόλους ο Πέτρος και ο Παύλος, με τον Πέτρο να συμβολίζει τα ενωτικά θεμέλια της εκκλησίας και τον Παύλο τον Απόστολο των Εθνών.
Στο κεφάλαιο των Αγίων συμπεριλαμβάνονται οι μεγάλοι πατέρες της εκκλησίας, όπως ο Μέγας Βασίλειος ο ουρανοφάντορας ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος ο ρήτορας, ο ελεήμων, ο φιλεύσπλαχνος αλλά και μελίρρητος ποταμός της Σοφίας με τα έργα του που σώζονται να είναι 1147 λόγοι και 240 επιστολές. Αυτός προσέγγιζε το θέμα της κοινωνικής αντίληψης και ήταν ηρωϊκά ασυμβίβαστος και ελεγκτικός για τα βαρύτατα αμαρτήματα αδιαφορώντας για την ισχύ και την αντίδραση των ισχυρών ακόμα και των αυτοκρατόρων που απεβίωσε καθ΄οδόν προς την τρίτη εξορία.
Αλλά ποιό είναι το ορθόδοξο σάλπισμα; Οι προφήτεος είδον, οι Απόστολοι ως εδίδαξαν
“Η εκκλησία ως παρέλαβε” παρακαταθήκη πίστης λειτουργίας και κοινωνίας. Οι διδάσκαλοι και η Σοφία ως παρουσίασαν, η Οικουμένη ως συμπεφώνηκεν, η Χάρις ως έλαμψεν, ο Χριστός ως εβράβευσεν…
Η Ορθοδοξία λειτουργείται και διευρύνεται ως τα πέρατα της οικουμένης της ορατής χτιστής δημιουργίας αλλά και της αόρατης συμπαντικής ύπαρξης. Ο λεγόμενος θρησκευτικός φανατισμός και οι προερχόμενοι από αυτόν θρησκευτικοί πόλεμοι δεν έχουν θέση με την ορθοδοξία και με ότι άλλο είναι οδυνηρό και καταστροφικό για την ορθοδοξία και την κοινωνία ολόκληρη. Αδιάκριτα και ακτάκριτα όχι μόνον εντός ενός έθνους και λαού και σε διαφορετικά έθνη σύμφωνα με τον λόγο του Χριστού “πορευθέντες, μαθητεύσατε πάντα τα έθνη”.
ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΕΟΡΤΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Το βιβλίο σεργιάνισμα στα μονοπάτια της ορθοδοξίας είναι μια ακόμα πολύτιμη κατάθεση του πατέρα Στυλιανού σε ημέρες ανειρήνευτες, απάνθρωπες και υπερεξουσιαστικές. Είναι ένα έργο αφιερωμένο όπως γράφει στον ευγενικό και ευλογημένο λαό της πόλης των Χανίων και τους εκλεκτούς συμπολίτες με ευρύτερη αφιέρωση να προεκτείνεται στους εμπερίστατους αδελφούς, στους νέους και στους ηλικιωμένους και καθώς και στους συγχωριανούς του από πατέρα και μητέρα, στα Χαιρετιανά Κισσάμου από τον πατέρα και την Αράδαινα Σφακίων από την μητέρα ακθώα και σε όλους τους συγχωριανούς και στους κεκοιμημένους. Ο πρόλογος είναι ένα παιδευτικό κείμενο για κάθε όρθόδοξο χριστιανό, Ένα κείμενο που εμπεριέχει, όλα τα αξιόλογα περιεχόμενα του βιβλίου πενήντα εις τον αριθμό. Κείμενα που αναφέρονται σε όλες τις λειτουργικές περιόδους των εορτασμών της ορθόδοξης εκκλησίας, Από την πλευρά μας ευχαριστούμε τον πατέρα Στυλιανό για την προσφορά του και θα επανέλθουμε σε μερικά κείμενα απ΄όλα τα σπουδαία κείμενά του μέσα στον χρόνο΄.
Αξίζει κάθε έπαινος κι ευγνωμοσύνη η αναφορά του ανεπανάληπτου, σπουδαίου δημοσιογράφου και ανθρώπου του πνεύματος, αγαπητού φίλου Δημήτρη Κακαβελάκη, στα “Χ.Ν.”, για το επίκαιρο βιβλίο του πατρός Στυλιανού Θεοδωρογλάκη, Πρωτ. και Προϊσταμένου της Μητροπολιτικής “ΤΡΙΜΑΡΤΥΡΗΣ” Χανίων ” ΣΕΡΓΙΑΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΣΟΚΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΆΛΩΝ”.
Η διακονία της Ιερατικής Θείας Λειτουργίας και το απλό κι απέριττο θείο κήρυγμα -πού έχει πάντα αντίκρισμα- του σεβαστού και λίαν αγαπητού πατρός Στυλ. Θεοδωρογλάκη αποτελεί μεγάλη ευλογία όχι μόνο για τους ενορίτες της “ΤΡΙΜΑΡΤΥΡΗΣ”, αλλά και για όλους τους συνανθρώπους μας, ανεξαρτήτως των όποιων διαφορετικών τους και κληρονομουμένων υπαγωγών – καταβολών [γλώσσα, καταγωγή, φυλή, εθνότητα, κουλτούρα κ.λ.π.]. Με τη σύζευξη – πάντρεμα των δύο απόλυτων μεγεθών της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης και Φιλοσοφίας, της Αγάπης και της Ελευθερίας δηλαδή, ο πατήρ Στ. Θεοθωρογλάκης ενώνει κι ολοκληρώνει τις ανθρώπινες ζωές μας.
Με εξαιρετική εκτίμηση και φιλική αγάπη Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος ΧΑΝΙΑ.