Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών με τη Ρωσία

» Συμφωνία να ηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των συνομιλιών με τη Ρωσία, για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, επιτεύχθηκε σε άτυπη συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στις Βρυξέλλες, μεταξύ εκπροσώπων από τις κυβερνήσεις των χωρών από το έδαφος των οποίων θα διέρχεται ο αγωγός και του αρμόδιου για την Ενέργεια κοινοτικού Επιτρόπου, Γκίντερ Eτινγκερ.
Η ανάγκη διαβούλευσης για το θέμα αναδείχθηκε μετά τις δηλώσεις εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι διακυβερνητικές συμφωνίες (IGAs), που η Ρωσία σύναψε με έξι κράτη- μέλη της Ε.Ε. (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Σλοβενία) και τη Σερβία, δεν είναι συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία, σε μία σειρά κεντρικών ζητημάτων, τα οποία αφορούν τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας στην Ε.Ε. και συνεπώς θα πρέπει να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης, ειδάλλως οι χώρες αυτές θα διακινδυνεύσουν να κινήσει η Επιτροπή σε βάρος τους διαδικασίες επί παραβάσει.
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων BTA, πρόκειται να αποστείλουν άμεσα επίσημες επιστολές προς τον Επίτροπο Eτινγκερ, που θα τον εξουσιοδοτούν τα διεξαγάγει τις συνομιλίες με τη Μόσχα.
Σύμφωνα, με το κρατικό ραδιόφωνο της Ρωσίας “Voice of Russia” ο κ. Έτινγκερ αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα τον επόμενο μήνα, προκειμένου να επαναδιαπραγματευθεί τις διακυβερνητικές συμφωνίες. «Μας δόθηκε η εξουσιοδότηση από τα κράτη – μέλη να διαπραγματευτούμε εξ’ ονόματός τους με τη ρωσική κυβέρνηση για την προσαρμογή των διακυβερνητικών συμφωνιών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε ο κ. Ετινγκερ σε συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες τις οποίες θα εκπροσωπήσει στη διαπραγμάτευση είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Σερβία, η οποία αν και δεν είναι μέλος της Ε.Ε. εφαρμόζει την κοινοτική νομοθεσία στον ενεργειακό τομέα.
Το ρωσικό κρατικό ραδιόφωνο αναφέρει, ακόμη, επικαλούμενο πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι «δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό θα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί ο κ. Ετινγκερ εξ ονόματος των κρατών- μελών και αν θα συνοδεύεται από μέλη των εθνικών αντιπροσωπιών». Προσθέτει ακόμη, ότι οι κατασκευαστικές εργασίες για τον South Stream έχουν ήδη ξεκινήσει στη Ρωσία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία και η Επιτροπή δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει τη διαδικασία αυτή, καθώς παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας μπορεί λογιστεί μόνον εφόσον ξεκινήσει η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.
Σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, ο κ. Ετινγκερ τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν αντιτίθεται στο έργο του South Stream και το θεωρεί τον αγωγό ως μία σημαντική προσθήκη στο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, ωστόσο η υλοποίησή του θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επεσήμανε ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει προσωρινές εξαιρέσεις από συγκεκριμένους κανόνες, υπό την προϋπόθεση, ότι της υποβάλλεται σχετικό αίτημα. «Ενώ κάτι τέτοιο συνέβη στην περίπτωση του Nord Stream, δεν υποβλήθηκαν αντίστοιχα αιτήματα για τον South Stream», είπε.
«Πετύχαμε αυτό που η Βουλγαρία επιθυμούσε να συμβεί», δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Ντράγκομιρ Στόινεφ, προσθέτοντας ότι η βουλγαρική πρόταση να εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις υποστηρίχθηκε από τη Σλοβενία, την Αυστρία και την Ουγγαρία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα