Ανοίγει ο δρόμος για την επανενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Χανίων Α.Ε. έπειτα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 180.000 ευρώ από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ). Στις προτεραιότητες της Διοίκησης είναι η αποκατάσταση των κτιρίων της παλιάς Περιφερειακής Αγοράς Χανίων στην Αγιά και την αξιοποίησή τους ως εκθεσιακό, πολιτιστικό και συνεδριακό χώρο.
Παράλληλα, υπάρχει η σκέψη για εμπλοκή της Αναπτυξιακής στο θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων που αναμένεται να έρθουν στην Κρήτη.
Το θέμα της συμμετοχής του ΟΑΚ στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (Α.Μ.Κ.) κατά 84.000 ευρώ τέθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ενώ ήδη έχει αποφασιστεί η συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με το ποσό των 95.000 ευρώ. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και κατέχει το 48,71% του συνολικού κεφαλαίου, ο ΟΑΚ το 43,29%, ενώ θα περιοριστεί στο 8% το ποσοστό που κατέχει η Ε.Α.Σ. Κυδωνίας – Κισάμου η οποία δεν συμμετέχει στην ΑΜΚ.
«Η σκέψη μας είναι το εργαλείο αυτό που είναι στα χέρια των τοπικών φορέων να αποκτήσει ξανά μια δυναμική για να μπορεί να παρεμβαίνει σε πολλά θέματα με μια ευελιξία που δεν μπορεί να έχει η Περιφέρεια», σχολίασε σχετικά με τις εξελίξεις ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Χανίων Α.Ε. Απόστολος Βουλγαράκης.
ΣΤΟΧΟΙ
Ειδικότερα, για το αναξιοποίητο κτίριο της παλιάς Περιφερειακής Αγοράς στην Αγιά, συνολικού εμβαδού 3.900 τμ, ο κ. Βουλγαράκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν ενιαίο μεγάλων διαστάσεων χώρο που δεν υπάρχει αντίστοιχος σε ολόκληρη την Κρήτη. Σημείωσε δε ότι σε πρώτη φάση θα χρειαστεί η επισκευή του χώρου καθώς επί πολλά χρόνια δεν έχει συντηρηθεί καθόλου.
Για τον σκοπό αυτό η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων έχει συντάξει μελέτη με αντικείμενο «Επισκευή κτιρίου εκθεσιακού χώρου».
Ο κ. Βουλγαράκης διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ένας «ελαστικών χρήσεων χώρος που θα φιλοξενεί εμπορικές εκθέσεις, συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και να καταστεί ένα μόνιμο κέντρο προβολής και διάθεσης των κρητικών προϊόντων».
Επίσης, τόνισε ότι οι νέες χρήσεις «θα έχουν αμιγώς επιχειρηματική κατεύθυνση προκειμένου να διασφαλίσουν διαχρονικά τη βιώσιμη λειτουργία και αξιοποίηση του χώρου».
Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής θα εξετάσει την προοπτική παρέμβασης στο θέμα της δακοκτονίας, που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τον αγροτικό κόσμο, ενώ υπάρχει η σκέψη να υπάρξει παρέμβαση και στο θέμα του προσφυγικού καθώς αναμένεται η έλευση 2.000 προσφύγων στην Κρήτη σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. «Νομίζω ότι και αυτό το τελευταίο θέμα θα είναι σε θέση η Αναπτυξιακή να το δει σοβαρά και να μην πέσει (σ.σ. η διαχείριση) σε τίποτα επιτήδειους που θα ταλαιπωρήσουν τους πρόσφυγες. Άλλωστε αντίστοιχοι χειρισμοί έχουν γίνει και στους άλλους νομούς της Κρήτης», σχολίασε ο κ. Βουλγαράκης.
Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει πρόθεση για διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης της Αναπτυξιακής ο κ. Βουλγαράκης άφησε ανοιχτό το παράθυρο για μελλοντική συμμετοχή των Δήμων χωρίς να υπάρχει κάποιος κυρίαρχος μέτοχος κατά τα πρότυπα των άλλων Νομών.