Υπέρ της επαναλειτουργίας του λατομείου Καντάνου υπό όρους τοποθετήθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης με ψήφους 11 έναντι 1. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η δημοτική σύμβουλος κα Σ. Αλφιέρη και κάτοικοι της περιοχής που δεν συμφωνούν με την επαναλειτουργία του λατομείου.
Σημειώνεται ότι υπέρ της επαναλειτουργίας είχε τοποθετηθεί το Σάββατο και το Δ.Σ. Καντάνου με μόλις 2 αρνητικές ψήφους.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Νίκος Καλογερής σημείωσε ότι οι σύμβουλοι αναγνώρισαν ορισμένα δίκαια σε όσους διαμαρτύρονται, ωστόσο, επεσήμανε πως οι Υπηρεσίες τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της λειτουργίας του λατομείου. Επίσης επεσήμανε πως ένα βασικό επιχείρημα υπέρ της επαναλειτουργίας ήταν ότι στην περιοχή του Σελίνου ελλείψει λατομείου έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος των αδρανών υλικών, ενώ για το ζήτημα του ιστορικού δρόμου που, σύμφωνα με κατοίκους απειλείται από τη λειτουργία του λατομείου, ο κ. Καλογερής τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα.
Από τη μεριά της η δημοτική σύμβουλος Στ. Αλφιέρη ανέφερε πως «στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου μας υπάρχει η πρόταση για λατομική ζώνη. Πρέπει να συσταθεί η επιτροπή καθορισμού λατομικών ζωνών και να ξεκινήσουν την όλη διαδικασία χωρίς προβλήματα. Να γίνει λατομείο στο Σέλινο, στη λατομική ζώνη, αλλά νόμιμα και με διαφάνεια. Οι Υπηρεσίες είχαν πει ότι δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει το συγκεκριμένο λατομείο χωρίς να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει γίνει στην περιοχή. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία του ιστορικού δρόμου της Καντάνου και του περιβάλλοντος και για τη σωστή λειτουργία των λατομείων με βάση τις λατομικές ζώνες».
Σημειώνεται ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας τάχθηκαν υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το λατομείο της Καντάνου με τις προϋποθέσεις ότι:
1. Στα σχεδιαγράμματα που συνοδεύουν τη Μ.Π.Ε. δεν περιλαμβάνεται το σύνολο των εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τη λειτουργία του λατομείου, όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, που αποτελούν βασικό εξοπλισμό, δεδομένου ότι δεν υφίσταται ηλεκτρική εγκατάσταση συνδεδεμένη με το δίκτυο της Δ.Ε.Η.
2. Δεν γίνεται καμία ειδικότερη αναφορά στα μέτρα προστασίας του υφιστάμενου παλαιού επαρχιακού δρόμου που χρήζει προστασίας λόγω αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, παρόλο που τμήματά του βρίσκονται πλησίον του μετώπου εξόρυξης.
3. Στην απόφαση προσωρινής απαγόρευσης της εκμετάλλευσης του υπόψη λατομείου που είχε εκδοθεί το 2009 από την Ε.Μ.Ν.Ε. αναφέρονται κυρίως λόγοι που αφορούν την ανορθολογική εκμετάλλευση του λατομείου συνεπεία της οποίας τυχόν συνέχιση της εκμετάλλευσης θα έθετε σε κίνδυνο τους εργαζομένους, τους διερχόμενους και το φυσικό περιβάλλον και έθετε ως προϋπόθεση της επαναλειτουργίας του λατομείου τη σύνταξη και έγκριση νέας τεχνικής μελέτης από την οποία θα αποδεικνυόταν η δυνατότητα ορθολογικής και ασφαλούς εκμετάλλευσης. Συνεπώς η σύνταξη και η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης θα έπρεπε να έπονται και όχι να προηγούνται της τεχνικής.