Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Επαναστατική δραστηριότητα εκδηλώθηκε και στην Κρήτη, ιδιαίτερα στα Σφακιά

(Βιβλίο Ιστορίας ΣΤ΄ Δημοτικού σελ. 91 )

Kύριε διευθυντά,
η ελληνική Πολιτεία αποφάσισε, και καλώς έπραξε, να εορταστεί πανηγυρικά η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη του αγώνα του 1821 για την εθνική μας παλιγγενεσία.
Τώρα όσον αφορά τη συμμετοχή του νησιού μας, της Κρήτης ολάκαιρης στον αγώνα του 1821, διαβάστε τι αναφέρει το σχολικό βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού, βιβλίο που πραγματεύεται σχεδόν αποκλειστικά την επανάσταση του ’21.

Κεφάλαιο 5ο “Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου” σελίδα 91 «Επαναστατική δραστηριότητα εκδηλώθηκε και στην Κρήτη, ιδιαίτερα στα Σφακιά». Τίποτα άλλο!!!
Ενώ στο Κεφ. 8 “Οι αγώνες του Κανάρη” αφιερώνει 4 σελ. 02- 105, στο Κεφ. 10 “Ο Μάρκος Μπότσαρης” αφιερώνει 4 σελ. 110-113, και στο Κεφ. 13 “Οι αγώνες του Καραϊσκάκη” αφιερώνει πάλι 4 σελ. 122-125.

Υπόψη για τον κάθε αναγνώστη της επιστολής, ότι η αναφορά μου στα ηρωικά πρόσωπα των παραπάνω ανδρών δεν έγινε για κανένα άλλο λόγο παρά για να καταδείξει το πόσο αποσιωπήθηκαν οι αγώνες και τα παθήματα της Κρήτης από τη διορισμένη ομάδα επιστημόνων του Υπουργείου Παιδείας για τη συγγραφή του υπόψη βιβλίου, που σε μια και μόνη γραμμή μπόρεσαν και “στρίμωξαν” τη συμμετοχή της Κρήτης στον αγώνα του ’21.

Kύριε διευθυντά,
επιτρέψτε μου να αναφέρω πολύ λίγα ιστορικά στοιχεία από το βιβλίο του καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Θεοχάρη Δετοράκη “Ιστορία της Κρήτης” Ηράκλειο 1990 που αποδεικνύουν την ενεργό συμμετοχή της στον αγώνα του ‘’21 και το βαρύ φόρο αίματος που επλήρωσε.

Στην Παναγία τη Θυμιανή των Σφακίων, παίρνεται απόφαση στις 15 Απριλίου του 1821 για συμμετοχή στον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας.

Μέσα στον Ιούνιο του 1821, νίκες των επαναστατημένων Κρητικών στο Λούλο Κεραμειών και στους Λάκκους Κυδωνίας.

Αντίποινα των Τούρκων σε Χανιά και Ηράκλειο. Στα Χανιά στον πλάτανο της Σπλάντζιας απαγχονίζουν τον επίσκοπο Κισάμου Μελχισεδέκ και τον ιεροδιάκονο Καλλίνικο και σε λίγες μέρες κατασφάζουν 400 χριστιανούς.

Στο Ηράκλειο στις 24 Ιουνίου σφάζουν τον μητροπολίτη Γεράσιμο Πάρδαλη και 5 επισκόπους και το ίδιο βράδυ ο τούρκικος όχλος κατασφάζει 800 Ηρακλειώτες.

Τον επόμενο χρόνο ο Σουλτάνος συμμάχησε με τον Μεχμέτ Αλή της Αιγύπτου και έχουμε ένα άγριο ανταρτοπόλεμο, επειδή οι Κρητικοί δεν διέθεταν αρκετούς ένοπλους ούτε άφθονα πολεμοφόδια και τότε φάνηκαν τα αιμοβόρα αισθήματα των Τουρκοαιγυπτίων απέναντι στους άμαχους,

Στα σπήλαια Κρυονερίδας στον Αποκόρωνα και στο Μελιδόνι Ρεθύμνης οι Τούρκοι έπνιξαν με τους καπνούς 130 και 370 άμαχους αντίστοιχα.

Στο σπήλαιο της Μιλάτου στο Λασίθι, ο αιγυπτιακός στρατός πολιόρκησε 2000 γυναικόπαιδα με ελάχιστους οπλοφόρους και τελικά κατέσφαξε τους περισσότερους και τους υπόλοιπους τους πούλησε ως δούλους.

Το Πάσχα του 1824 έχουμε τη σφαγή 600 αμάχων και 40 οπλοφόρων στο Λαφονήσι Κισάμου, ενώ τον Μάιο του 1828 έχουμε τη θυσία του Ηπειρώτη Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη στο Φραγκοκάστελο Σφακίων.

Kύριε διευθυντά,
παρόμοια επιστολή είχα δημοσιοποιήσει στην εφημερίδα σας στις 5 Ιουλίου 2014 σελ 28 και είχα αποστείλει και σχετική επιστολή στον κ. περιφερειάρχη Κρήτης, στους βουλευτές και τους δημάρχους του νομού Χανίων.

Στην επιστολή μου, προς τους παραπάνω αιρετούς, παρακαλούσα για τον συντονισμό των ενεργειών τους προς το Υπουργείο Παιδείας με σκοπό την αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας, στο εν λόγω σχολικό βιβλίο, καθώς και την έκδοση ενός μικρού εγχειριδίου Τοπικής Ιστορίας σε επίπεδο Κρήτης.

Θετικά ανταποκρίθηκαν ο κ. Μαρκογιαννάκης, τότε Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Ι. Μαλανδράκης.

Η απάντηση του κ. Λοβέρδου, τότε υπουργού Παιδείας στον κ. Μαρκογιαννάκη ήταν θετική και ζητούσε να βρίσκονται σε επαφή για το συγκεκριμένο θέμα “Χ.Ν.”, 23-12-2014 σελ 10, ενώ για τον κ. Μαλανδράκη ήταν αρνητική για έκδοση εγχειριδίου Τοπικής Ιστορίας, ισχυριζόμενο ότι είναι καλύτερα οι μαθητές να την διδάσκονται βιωματικά “Χ.Ν.”, 8-1-2015, σελ. 11.

Όμως, Kύριε διευθυντά,
τίποτε δεν έγινε από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας. Το βιβλίο είναι ίδιο και απαράλλαχτο και ας έχουν περάσει 7 χρόνια από τις υποσχέσεις του κ. Λοβέρδου προς τον κ. Μαρκογιαννάκη, οι αγώνες της Κρήτης συνεχίζουν να “στριμώχνονται” σε μια γραμμή «Επαναστατική δραστηριότητα εκδηλώθηκε και στην Κρήτη, ιδιαίτερα στα Σφακιά».

Εμείς, όμως, παρά την πίκρα μας, θα γιορτάσουμε και θα τιμήσουμε τον πανελλήνιο αγώνα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, είναι χρέος και τιμή μας.

Στο σημείο αυτό να παρακαλέσω τους υπεύθυνους των εκδηλώσεων στην Κρήτη, για τη λαμπρή αυτή επέτειο, να εστιάσουν στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο νησί μας την περίοδο του μεγάλου αγώνα.

Επιπλέον όλοι οι εκλεγμένοι της Κρήτης, βουλευτές και αυτοδιοικητικοί Α’ και Β’ βαθμού να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την έκδοση, είτε ενός εγχειριδίου Τοπικής Ιστορίας για όλη την Κρήτη, είτε ένα σε κάθε νομό, για να μην ξεχνιέται και να μην αποσιωπάται ηθελημένα ή αθέλητα η Ιστορία μας.

Με εκτίμηση
Γεώργιος Μανιαδάκης
συν/χος δάσκαλος
gmaniadakis@gmail.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα