Σε μια περίοδο περίεργων εντάσεων στην Αν. Μεσόγειο η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα έχει κορυφαία σημασία. Πρόθεση της Μόσχας είναι να εκφράσει διάθεση επαναπροσέγγισης και ομαλοποίησης των περαιτέρω σχέσεων των δύο χωρών, ύστερα από δύο χρόνια όπου η διπλωματία βρισκόταν παγωμένη.
Τα μνημονιακά χρόνια κατά το α’ 6μηνο 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα προσέγγισε τη Μόσχα να ζητήσει στήριξη αλλά βρήκε πόρτα κλειστή. Είχαμε την απέλαση των δύο διπλωματών, λόγω των δηλώσεών των για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συμφωνία μας υπέρ του εμπάργκο της ΕΕ κατά της Ρωσίας για τα ουκρανικά. Παρά ταύτα φαίνεται τώρα και οι δύο πλευρές να επιθυμούν την επαναπροσέγγιση και την επαναθέρμανση των παγωμένων σχέσεων Αθήνας – Μόσχας.
Στη συνάντησή του ο Λαβρόφ με Μητσοτάκη, Δένδια και Τσίπρα τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ του νομίμου δικαιώματός μας αύξησης των χωρικών υδάτων από τα 6 έως τα 12 ν.μ., που για το Καστελόριζο έχει ιδιαίτερη σημασία. Προηγούμενη συνάντηση Λαβρόφ – Δένδια, είχε γίνει το 2019 στο πλαίσιο των συνομιλιών του Μονάχου. Γνωστόν, ότι ο Λαβρόφ είναι υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, θέση που κατείχε ο Ιωάννης Καποδίστριας, πριν γίνει πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας μετά την επανάσταση.
Ο υψηλός επισκέπτης ο οποίος τυχαίνει να κατάγεται από την Αρμενία εκτός των άλλων ήρθε να προετοιμάσει και την επίσημη επίσκεψη του Πούτιν το επόμενο εορταστικό μας έτος 2021. Λέγεται ότι έχει γίνει πρόσκληση, να παρευρίσκονται την 25η Μαρτίου στη χώρα μας ο Κάρολος της Αγγλίας και οι πρόεδροι Πούτιν και Μακρόν στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Επί τούτου ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος έχει επισκεφθεί τη χώρα μας το 2016, όπου είχε μεταβεί και στο Άγιον Όρος, θέλει να δώσει έμφαση στις παραδοσιακές σχέσεις των δύο χωρών, καθ’ όσον η Ρωσία έπαιξε μαζί με Αγγλία και Γαλλία σημαντικό ρόλο στη ναυμαχία του Ναβαρίνου τον Οκτώβριο 1827. Σημειωτέον ότι τον Ιούνιο 1827 είχε υπογραφεί η Συνθήκη του Λονδίνου μεταξύ Αγγλίας – Γαλλίας – Ρωσίας περί της ανεξαρτησίας της Ελλάδος.
Σκόπιμο θεωρείται να υπενθυμίσουμε ότι στη ναυμαχία του Ναβαρίνου, σημερινή Πύλος, πρωταγωνίστησαν ο Άγγλος αντιναύαρχος Κόδριγκτον, και οι υποναύαρχοι Γάλλος Δεριγνύ και Ρώσος Χέιδεν. Με 12 βρετανικά, 7 γαλλικά και 8 ρωσικά πλοία κατετρόπωσαν τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, ο οποίος αποτελείτο από 89 σκάφη και 41 μεταγωγικά με επικεφαλής τους Τούρκους Ταχίρ Πασά και Μουσταφά Μπέη. Από το πρωί που άρχισε η ναυμαχία μέχρι το απόγευμα είχαν βυθιστεί 59 πλοία των εχθρών και 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή επνίγησαν. Δύο συμμαχικά πλοία εβυθίστηκαν και άλλα υπέστησαν ζημιές, ενώ χάθηκαν 172 άνδρες και τραυματίστηκαν περί τους 500.
Η είδηση σε Παρίσι και Μόσχα πήρε διαστάσεις θριάμβου και ενθουσιασμού, εκτός από το Λονδίνο όπου ο πρωθυπουργός Ουέλινγκτον θεώρησε τη ναυμαχία “ατυχές και απαίσιο γεγονός” και ότι θα ’πρεπε ο Κόδριγκτον να παραπεμφθεί σε ναυτοδικείο. Δυσαρέσκεια εξέφρασε και ο μέγας εχθρός της Επανάστασης Μέτερνιχ. Βλέπετε Γερμανοί, Άγγλοι… Πορτογάλοι, ανέκαθεν μας είχανε… περί πολλού!!