Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Επαναξιολόγηση σεισμικού κινδύνου και στην Κρήτη

Σε επαναξιολόγηση του σεισμικού κινδύνου στο ελληνικό τόξο, νοτίως της Κρήτης, οδηγεί ο ισχυρός σεισμός 8,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στην Αλάσκα!
Και αυτό γιατί ο χθεσινός σεισμός ανέτρεψε την πεποίθηση των ειδικών ότι σεισμοί αυτού του μεγέθους προκαλούν μόνον κάθετη μετατόπιση μέσα στις ζώνες καταβύθισης.
Ο συγκεκριμένος σεισμός στην Αλάσκα είχε, πρώτη φορά, οριζόντια μετατόπιση και για αυτό δεν προκάλεσε ισχυρό τσουνάμι.
Το γεγονός αυτό προκαλεί αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τη σεισμικότητα και την πιθανότητα τσουνάμι από μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο.
Τα παραπάνω εξήγησε μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο ακαδημαϊκός, καθηγητής φυσικών καταστροφών του Πολυτεχνείου και διευθυντής του Κέντρου Ερευνας Τσουνάμι της Καλιφόρνιας, Κώστας Συνολάκης.
synolakis-harborΚατ’ αρχάς ο κ. Συνολάκης μας είπε ότι μετά τον χθεσινό σεισμό φαινόταν ότι το τσουνάμι δεν θα ήταν τόσο μεγάλο, «ανάλογο με το μέγεθος του σεισμού μεγέθους 8,2 στην πολύ μεγάλη ζώνη καταβύθισης της Αλάσκας που είχε δημιουργήσει το 1964 σεισμό μεγέθους 9,8» και εξήγησε:
«Πριν από αυτό τον σεισμό, πιστεύαμε ότι όλοι οι σεισμοί στις ζώνες καταβύθισης (ζώνες καταβύθισης είναι π.χ. στο ελληνικό τόξο το σημείο όπου η πλάκα της Αφρικής βυθίζεται κάτω από την πλάκα της Ευρώπης) είχαν μόνο κάθετη μετατόπιση. Εδώ, έχουμε ένα πολύ μεγάλο σεισμό σε ζώνη καταβύθισης της Αλάσκας η οποία έχει κάνει οριζόντια μετατόπιση (του πυθμένα) και για αυτό το λόγο δεν προξένησε τόσο μεγάλο τσουνάμι, όπως περιμέναμε. Δηλαδή, θα πρέπει σε ένα βαθμό να αναθεωρήσουμε τις εκτιμήσεις που έχουμε για το πώς λειτουργούν οι ζώνες καταβύθισης μετά από αυτόν τον σεισμό στην Αλάσκα. Γιατί είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν τόσο μεγάλο σεισμό 8,2 σε μια ζώνη καταβύθισης με οριζόντια μετατόπιση».

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ως προς το πώς ο σεισμός στην Αλάσκα επηρεάζει τις εκτιμήσεις – αξιολογήσεις για το ελληνικό τόξο, ο κ. Συνολάκης εξήγησε:
«Με την Ελλάδα συνδέεται γιατί εδώ έχουμε τη μεγάλη ζώνη καταβύθισης, που είναι το ελληνικό τόξο, νότια της Κρήτης, που έκανε το μεγάλο σεισμό το 365 μ.Χ. έξω από τα Φαλάσαρνα και υπολογίζεται σε 8,7 και τον σεισμό του 1.303 μ.Χ. στη Νοτιοανατολική Κρήτη, κάπου μεταξύ Κάσου και Κρήτης. Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι πάντα οι μετατοπίσεις στους σεισμούς θα είναι κάθετες. Δηλαδή ότι ο πυθμένας θα μετακινηθεί κάθετα. Τώρα, μαθαίνουμε από αυτόν τον σεισμό στην Αλάσκα ότι μπορούν ζώνες καταβύθισης σαν την ελληνική ζώνη, το ελληνικό τόξο, να κάνουν μεγάλους σεισμούς με οριζόντια μετατόπιση. Και αυτό θα είναι πολύ ενδιαφέρον να το χρησιμοποιήσουμε για να αξιολογήσουμε ξανά τι σεισμικό κίνδυνο έχουμε από το ελληνικό τόξο. Θα μας βοηθήσει, δηλαδή, να αξιολογήσουμε πάλι τον σεισμικό κίνδυνο».
Καταλήγοντας ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι «είναι σημαντικό όταν γίνεται κάτι σε μια ζώνη καταβύθισης να το παρακολουθούμε με πολλή προσοχή γιατί αυτό μας διδάσκει τι μπορεί να γίνει και σε εμάς, και στη δική μας ζώνη καταβύθισης που δεν κάνει τόσο συχνούς μεγάλους σεισμούς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα