Ευκαιρίες ζωής σε ανθρώπους που βρέθηκαν μέσα στη φυλακή δίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τη βοήθεια της τεχνολογίας και ενός προγράμματος ηλεκτρονικής επανένταξης, το οποίο τους φέρνει σε επαφή με την κοινωνία ώστε να επανασυνδεθούν πιο γρήγορα και ομαλά με αυτή, αλλά και να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες.
Ετσι με ένα “κλικ” στον υπολογιστή οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας θα μπορούν να λάβουν πληροφορίες, που με την αποφυλάκισή τους θα τους βοηθήσουν για την επανένταξή τους στο κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό τους περιβάλλον, να λάβουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα που αφορούν τη νομική και κοινωνική τους κατάσταση, την ψυχολογική τους στήριξη και την αρωγή των ίδιων, να ενημερωθούν για την προσφορά και ζήτηση εργασίας μέσω του Ο.Α.Ε.Δ. κ.ά.
Το πρόγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης παρουσιάστηκε χθες στα Χανιά και αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών επανένταξης κρατουμένων και αποφυλακισμένων, με την παροχή -σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα- ηλεκτρονικών υπηρεσιών, την ψηφιακή σύγκλιση του μοναδικού φορέα επανένταξης (www.epanodos.org.gr) που εδρεύει στην Αθήνα με όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας. Απευθύνεται και σε αλλοδαπούς κρατούμενους και για τον λόγο αυτό θα είναι σε πρώτη φάση σε 4 γλώσσες, με δυνατότητα επέκτασης και σε περισσότερες.
Την παρουσίαση του προγράμματος, που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οργάνωσαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων “Επάνοδος”, που είναι Ν.Π.Ι.Δ., εποπτευόμενο από το Υπουργείο και η εταιρεία πληροφορικής “Profile”, που είναι και ο ανάδοχος του έργου.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία. Εχει δημιουργηθεί ένα πόρταλ προσβάσιμο προς τους φυλακισμένους προ της αποφυλάκισής τους, μέσα από το οποίο θα ενημερώνονται για όλες τις διαδικασίες και θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα που θα τους είναι χρήσιμα όταν βγουν στην κοινωνία π.χ. να βγάλουν κάρτα ανεργίας και να εγγραφούν στον Ο.Α.Ε.Δ., να αναζητήσουν εργασία κ.λπ. Παράλληλα θα τους δίνεται η δυνατότητα για όσο βρίσκονται στη φυλακή, αλλά και όταν αποφυλακιστούν, να εκπαιδεύονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών σε διάφορα προγράμματα που θα αυξήσουν τις δεξιότητές τους», επεσήμανε ο τεχνικός υπεύθυνος του έργου από την “Επάνοδο”, ενός φορέα μετασωφρονιστικής έρευνας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Χρήστου.
«Η “Επάνοδος” λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα καθώς η κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων ξεκινά μέσα από τη φυλακή. Το πρόγραμμα για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έχουν στόχο τη διασύνδεση των αποφυλακιζόμενων με την κοινωνία είναι ένα “εργαλείο” σε σχέση με την περιφερειακή δικτύωση που μέχρι σήμερα δεν είχαμε», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της “Επανόδου” καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Νικολόπουλος και προσέθεσε: «Επομένως κατά τη διάρκεια της κράτησής τους θα μπορούν να προετοιμάζουν τη ζωή τους μετά την απόλυσή τους, με την υποστήριξη και συμπαράσταση του προσωπικού της φυλακής. Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία και μέσα από τη φυλακή, αλλά και μετά την απόλυσή τους, να συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους σε διάφορα αντικείμενα».
Το σύστημα που υποστηρίζει το πρόγραμμα θα είναι εγκατεστημένο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ηλεκτρονική πρόσβαση σε αυτό θα έχουν τα γραφεία της “Επανόδου”, που θα είναι και ο δέκτης των αιτημάτων των κρατουμένων και όλες οι φυλακές της χώρας, ανέφερε ο διευθυντής δημοσίου τομέα της εταιρείας “Profile” Ανδριανός Δρούγκας, ο οποίος ανέφερε ότι για την ανάπτυξη του συστήματος χρησιμοποιήθηκε ελληνική τεχνολογία, που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα.
Η εφαρμογή του προγράμματος χρονικά τοποθετείται από τον Οκτώβριο και, όπως ανέφερε ο μηχανολόγος μηχανικός πληροφορικών συστημάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μανώλης Ζωγραφάκης, «με τη βοήθεια της τεχνολογίας το Υπουργείο Δικαιοσύνης δίνει ευκαιρίες ζωής σε ανθρώπους που βρέθηκαν μέσα στη φυλακή».
«Στόχος των προσπαθειών μας είναι να συνδέσουμε τη φυλακή με την κοινωνία και να βοηθήσουμε τους κρατουμένους στην ευκολότερη επανένταξή τους», σημείωσε η διευθύντρια της “Επανόδου” Φωτεινή Μηλιώνη.