Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Επάγγελμα οψοποιού

Δεν νοείται ένας νέος μάγειρας που ζει και εργάζεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη η χωριό να υπερηφανεύεται ότι γνωρίζει και χρησιμοποίει σόγια και γιούζου, σεβίτσε και αλά κρεμ και να μην μπορεί να ξεχωρίσει το θυμάρι από τη ρίγανη
Τα τελευταία χρόνια με τη μαζική διαφήμιση των ΜΜΕ πολλοί νέοι έχουν στρέψει τη προσοχή τους, για την επαγγελματική αποκατάσταση τους, στη μαγειρική καθώς είναι ένα επάγγελμα που υπόσχεται κοινωνική αναγνώριση και σταθερή εργασία με ή χωρίς τη μοδάτη δερματοστιξία.
Αρχισε το σχολικό έτος και το επάγγελμα του μάγειρα είναι μια καλή διέξοδος στην επαγγελματική αποκατάσταση καθώς υπάρχουν αρκετές σχολές κρατικές αλλά και ιδιωτικές που εκπαιδεύουν επαγγελματικά στελέχη ξενοδοχείων και εστιατόριων. Ο κάθε νέος που σκέπτεται να ακολουθήσει το επάγγελμα του μάγειρα θα πρέπει να αφήσει πίσω του τις σειρήνες της διαφήμισης και να λάβει σοβαρά υπόψη του ότι μάγειρας δεν γίνεσαι με 4 εξάμηνα σπουδών, απλώς γίνεσαι βοηθός κουζίνας. Που σε ανάλυση του τι κάνει ένας βοηθός: πλύνει πιάτα-κατσαρόλες, καθαρίζει τις φριτέζες, καθαρίζει κρεμμύδια – σκόρδα, πατάτες, πλύνει – κόβει και βράζει λαχανικά και γενικότερα βοήθα τον μάγειρα βάρδιας. Εστω και αν μας φαίνεται παράξενο ότι για αυτές τις δουλειές χρειάζεται πτυχίο ΝΑΙ, καθώς για να ανέλθει τα σκαλοπάτια της αναγνωρισιμότητος πρέπει να εργαστεί σκληρά και να έχει περάσει από όλα τα τμήματα της κουζίνας ώστε να εκτιμά την εργασία των συναδέλφων και να λειτουργεί με ομαδικότητα και με πνεύμα συνεργασίας.
Να είναι άριστος γνώστης της τοπικής κουζίνας, των τοπικών πρώτων υλων, να γνωρίζει την εποχικότητα των προϊόντων, τα βότανα, τα χόρτα και να γνωρίζει ότι το extra παρθένο ελαιόλαδο είναι η μόνη λιπαρή ουσία που είναι αναντικατάστατο στη μαγειρική καθώς είναι ένας φυσικός χυμός είναι το προϊόν που κάνει τον χρήστη μάγειρα μη συγκρίσιμο με οποιονδήποτε άλλο επαγγελματία.
Δεν νοείται ένας νέος μάγειρας που ζει και εργάζεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη η χωριό να υπερηφανεύεται ότι γνωρίζει και χρησιμοποίει σόγια και γιούζου, σεβίτσε και αλά κρεμ και να μην μπορεί να ξεχωρίσει το θυμάρι από τη ρίγανη.
Οπως δεν νοείται ένας επαγγελματίας με τη στολή που εργάζεται σε μια κουζίνα να κινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να πηγαίνει για ψώνια.
Αναφαίρετο δικαίωμα η φιλοδοξία και η γνώση αλλά η φιλοδοξία για να πραγματοποιηθεί απαιτεί θυσίες, ανοιχτούς ορίζοντες, ευελιξία σκέψης όπως και γνώση ξένων γλωσσών, εργασία στο εξωτερικό, εξαντλητικά ωράρια εργασίας 12-14 ώρες καθημερινά, χωρίς ρεπό και συνεχή επιμόρφωση.
Αλλώστε θα πρέπει να γνωρίζει ότι όταν φίλοι του και η δικοί του άνθρωποι διασκεδάζουν ή κάνουν διακοπές, αυτός θα πρέπει να εργάζεται στην κουζίνα για να εξυπηρετεί τους πελάτες της επιχείρησης που εργάζεται
Το Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας εύχεται σε κάθε νέο που θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα του μάγειρα. Kαλή επιτυχία και δύναμη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα