Δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης και εύρεσης θέσεων εργασίας δίνει ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τους απόφοιτους αρκετών ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ. Τόσο στη χώρα μας, όσο και ειδικά στην Κρήτη ο συγκεκριμένος τομέας έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξη όπως τονίσθηκε σε ημερίδα το πρωί της Τετάρτης στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Χανίων με θέμα: “Χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συστήματα Εξοικονόμησης Ενέργειας σε κτήρια”.
Οι μαθητές άκουσαν τους ειδικούς να τους μιλούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα. Ανάμεσα τους ο κ. Γρηγόρης Μπανδέλης Γρηγόριος, Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, καθηγητής στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων που αναφέρθηκε σε ηλικιακές και γεωθερμικές εφαρμογές σε οικιακές και επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
«Στα Χανιά και στην Κρήτη υπάρχει μια ανάπτυξη στις ΑΠΕ αλλά έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα. Το ότι στο νησί που ζούμε έχουμε 300 μέρες το χρόνο ηλιοφάνεια πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Αυτό που προσπαθούμε να μάθουμε στους μαθητές είναι οι ευκαιρίες που προσφέρει η ενασχόληση τους με τις ΑΠΕ ώστε να βγουν επαγγελματίες στην αγορά εργασίας και να ασχοληθούν με ένα αντικείμενο που έχει παρόν και μέλλον. Θέλουμε να είναι έτοιμοι από θεωρητική κατάρτιση και όσο μπορούμε με ημερίδες , με εκπαιδευτικές επισκέψεις, με εργαστήρια να είναι ενημερωμένοι όσο το δυνατόν καλύτερα» είπε ο κ. Μπανδέλης.
Ανάμεσα στα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μπανδέλης για την Ελλάδα είναι ότι για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών χρησιμοποιείται κατά 70% συμβατικά καύσιμα και μόνο 30% ΑΠΕ, επομένως υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. «Είμαστε από τις χώρες που χρησιμοποιούμε ακόμα πολύ πετρέλαιο, το οποίο εισάγουμε και αυτό πρέπει να αναστραφεί. Αν πάει κάποιος στη Γερμανία , στην Ολλανδία που δεν έχουν και πολύ ήλιο 1 στα 3 σπίτια έχουν ηλιακή μονάδα» ανάφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπανδέλης παρουσίασε και τα στοιχεία από ξενοδοχειακή μονάδα στην Κρήτη που έκανε απόσβεση σε ένα ηλιακό σύστημα θέρμανσης νερού μέσα σε 2-3 χρόνια.
Αναφορικά με τη γεωθερμία παρατήρησε πως στη χώρα μας δεν έχουμε μεγάλα πεδία και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μεγάλες εγκαταστάσεις αλλά για οικιακές εφαρμογές όμως επειδή δεν έχουν μεγάλη ζήτηση όπως τα ηλιακά το κόστος τους παραμένει υψηλό.
Από τη μεριά του ο κ. Γιάννης Κατσίγιαννης μηχανικός που συνεργάζεται μ ε το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΤΕΙ Κρήτης μίλησε για τις βασικές αρχές και εφαρμογές των ΑΠΕ στην Ελλάδα. «Είναι ένας τομέας που δίνει δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης και είναι μια κατεύθυνση που ισχύει γενικά στην Ευρώπη καθώς στην ήπειρο μας δεν υπάρχουν αρκετές πρώτες ύλες από συμβατικά καύσιμα και έχει δοθεί κατεύθυνση για την επέκταση των ΑΠΕ. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν κατασκευάζει σε μεγάλες ποσότητες τεχνολογίες ΑΠΕ – πέρα από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες – και αυτό και είναι κάτι που θέλουμε να το δούμε στο μέλλον. »
Την εμπειρία του εδώ και χρόνια από την κατασκευή βιοκλιματικών κτηρίων αλλά και σχολείων παρουσίασε ο αρχιτέκτονας κ. Γιάννης Καλλιγέρης, ενώ στο σύντομο χαιρετισμό του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στέλιος Ζερβάκης υπογράμμισε τη σημασία της τεχνικής εκπαίδευσης σήμερα ώστε «να βρει το ρόλο της στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην κοινωνία ειδικά στις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. » Στην προσπάθεια της Περιβαλλοντικής ομάδας του 2ου ΕΠΑΛ αναφέρθηκε ο καθηγητής
Χρήστος Λεωνίδου που μαζί με τους συναδέλφους τους κ. Τρίκκα και Σωτηροπούλο είχαν την ιδέα της πραγματοποίηση της.
Ο διευθυντής του σχολείου Θεόδωρος Ψαράκης τόνισε πως πέρα από την επαγγελματική κατεύθυνση τέτοιες ημερίδες δίνουν ιδέες, προτάσεις και εφαρμογές που σκοπό έχουν να προστατεύσουν το περιβάλλον.