Σέλινο, στα χαράκια σου ήρωες πορπατούνε τση μάχης κρότοι και φωνές βροντούν κι αντιλαλούνε.
Μια φροντισμένη και πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση ενός ακόμα έργου του γιατρού και συγγραφέα Ευτύχη Λαμπουσάκη έρχεται να προστεθεί στην ενότητα των βιβλίων ιστορίας και ανθρωπογεωγραφίας του τόπου μας.
Πρόκειται για το βιβλίο του με τίτλο: “ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΕΛΙΝΟΥ: Γεωγραφία-Ιστορία-Οικονομία”, του οποίου εκδότης είναι ο ίδιος (Χανιά 2017). Στις 253 σελίδες του (μεγάλου σχήματος, σκληρόδετου) τόμου προτάσσεται μια συνοπτική αλλά μεστή ιστορική ανασκόπηση που ξεκινά από την αρχαιότητα, περιλαμβάνει ειδική μνεία στις αρχαίες πόλεις του Σελίνου και στο Ασκληπιείο της Λισσού. Περιλαμβάνει, επίσης, αναφορά στα χρόνια της αραβοκρατίας, ενετοκρατίας και τουρκοκρατίας, και στη διακεκριμένη παρουσία των Σελινιωτών στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες στη διάρκεια εκείνων των χρόνων μέχρι και τη Μάχη της Κρήτης. Η εισήγηση αυτή αφιερώνεται, όπως ο συγγραφέας σημειώνει, “στη μνήμη όλων των Σελινιωτών αγωνιστών της κρητικής ελευθερίας”.
Αμέσως μετά και “Εις Μνημόσυνον” παρουσιάζονται όλα τα μνημεία πεσόντων, τα ηρώα, οι ανδριάντες και οι προτομές που κοσμούν τα χωριά του Σελίνου. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που συνοδεύει όλες τις ενότητες του βιβλίου, συνθέτει ένα ευλαβικό οδοιπορικό στα χνάρια των αγώνων των ανθρώπων του τόπου για ελευθερία.
Ακολουθούν ειδικά αφιερώματα στην εξέλιξη της κατοικίας και της ενδυμασίας, καθώς επίσης στην πορεία της τοπικής οικονομίας στο Σέλινο. Εκτενής και εμπεριστατωμένη η αναφορά στην εκκλησιαστική ζωή της περιοχής (Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου, Μητροπολίτες Κισσάμου και Σελίνου, εκκλησίες του Σελίνου και Σελινιώτες κληρικοί). Εξ ίσου εμπεριστατωμένη η αναφορά στην εκπαίδευση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, τα σχολεία και τους δασκάλους που διακόνησαν τη γνώση στα σχολεία αυτά. Συγκλονιστικά τα στοιχεία για τη σταδιακή συρρίκνωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα δημοτικά σχολεία που έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, όπως δυστυχώς παρατηρείται στην κρητική ύπαιθρο.
Οι Σελινιώτες καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης, τα ιστορικά φαράγγια καθώς επίσης τα σπήλαια (καταγραφή: Αντώνης Πλυμάκης) του Σελίνου, η πυραμίδα στο χωριό Μονή στο Ανατολικό Σέλινο, η μνημειακή ελιά στο Ανισαράκι Καντάνου, η Κακοδικιανή Γέφυρα και τα άλλα δύο μικρότερα γεφύρια στην είσοδο και έξοδο του Αγιερηνιώτικου φαραγγιού συνθέτουν τις τελευταίες ενότητες του βιβλίου.
Με το έργο αυτό ο συγγραφέας προσθέτει στην πολυσχιδή προσφορά του (επιστημονική, συνδικαλιστική, κοινωνική), ένα δώρο γνώσης και ζωής όχι μόνο για τους Σελινιώτες, αλλά και για κάθε αναγνώστη που έχει ενδιαφέρον για την προσέγγιση της ιστορίας και φυσιογνωμίας του τόπου.
Πώς πείρε το όνομα της η Επαρχία Σελίνου
ΕΛ-ΛΗΝ = ΕΛΛΗΝ
Έλ ή ‘Ηλ = Θεός , ΛΗΝ = Illuminated Φωτεισμένος
Έλλην = Φωτεισμένος άνθρωπος εγγράμματος καλιεργημένος πολιτισμένος εν αντιθέσει με τον Βάρβαρο = αγράμματο
Λήν = Φωτισμένος καί Λίνος = Διδάσκαλος όπως ο Διδάσκαλος του Ηρακλέους
Επαρχία CEL-ΛΙΝΟΥ (Σελίνου) Sell – φώς και Λίνος = διδάσκαλος
Παράξενα πράγματα…
Στήν Κρήτη ακούς συχνά τή λέξη Γροικώ (ακούω) Γροίκα (άκου)
Μια άπό όλες τής Εγγλέζικης προφοράς λέξεις είναι REEK = permiate = διαποτίζω… διαπερώ… εισχωρώ…
(Ή μυρωδιά του πεύκου διαποτίζει τήν ατμόσφαιρα)
Εμείς λέμε αυτή τή λέξη? και βέβαια τη λέμε…αλλά, πρός-θέτουμε το γράμμα Γ = (Γή) όπου προσδιορίζει που ακριβώς ευρισκόμεθα την στιγμή που γείνετε αυτό…. λέμε… G-REEK-W και Ιωνική προφορά, Γροικώ = συλαμβάνω τη διαπότιση, ακούω…
“Γροικάς με μωρέ? πού έχεις τόν νο σου?
Όταν ομιλούμε διαποτίζουμαι και διαφωτίζουμαι τους συνομιλητές οπoυ και αυτοί με τη σειρά τους Γροικούν αυτά που λέμε
Όλες τής εγγλέζικης προφοράς τίς λέξεις τίς λέμε…σχέτες ή στήν σύνθεση….
Μήπως από “G-REEK” = (Η γή διαποτίζεται και διαφωτίσετε) ‘εχουμε GREEK? = Ο ‘Ελλην διαποτίζει και διαφωτίζει….την οικουμένη…..Εμείς.δεν αυτό-αποκαλούμεθα GREEKS οι άλλοι μας ονόμασαν έτσι επομένως?
Μιά σκέψη έκανα….διότι η κάθε λέξη ή κωδικός έχει περισσότερες από μία ερμηνίες
Από την Ομήρου Οδύσεια….
Ἄνδρα μοί ἔννεπε, Μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλὰ
πλάγχθη, ἐπεὶ Τροίης ἱερὸν πτολίεθρον ἔπερσε·
πολλῶν δ’ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω…
Πές μου (λέει) Ω! μούσα, για τον Άνδρα αυτόν τον πολύτροπο τόν Πολυμήχανο, όπου έχει πολλούς τρόπους (με το μυιαλό του) να λύνει προβλήματα… καί παρ’όλλα αυτά, πάλεψε πολύ (μάλα πολλά) (στάς “SEAS” τής οδύνης) εκς’ού και Οδυσσέας, ώσπου να κατακτήσει (έπερσεν* = κατέκτησε) το Ιερό Κάστρο της Τροίας, …όπου πολλών ανθρώπων τα Α’ΣΤΕΑ είδε…και ενόησε τήν κουλτούρα τους….Δηλαδή πώς ζούσαν αυτοί οι Άνθρωποι…
1) ANDRAN = D.N.A.R.N.A επομένως, γενικά ο Άνθρωπος
2) Τέρρα, Τεροία, Τροία = η Γή
3) ‘Α-‘στεα μέ Άλφα στερητικό = άστεα… από τήν ίδια ρίζα το “στέω” στέκω… και A’ΣΤΕΟΣ = Α’στεγος και αστείο
Άπό “Σίτος” το CITY Δωρικώς.
ΣΙΤΥ και Α’ ΣΙΤΥ – άστυ (ασταθείς τόπος κατοικίας) όπου Δημητριακά δεν είχαν δεί ούτε δοκιμάσειποτέ..πρίν από εμάς,κάτι που δεν υπήρξε στη γή πριν έρθει ο Έλλην άνθρωπος..
Σίτυ = οχυρωμένη περιφέρεια όπου όλοι οι κάτικοί ομοσιτίζωνται (ίδιας πάστας και κουλτούρας ,
“ΕΛΛ-ΗΝ” = Ελλ = Θεός, HN = Ήτο = ήρθε από πάνω…..
Αστός Νομαδικός άνθρωπος πριν από εμάς …Ακόμα λέμε υποτιμητικά…. “Μικροαστός”
Από το Δωρικής γραφής Citos…, τό City και από City οί CITIZENS….,
Πολίτης από Πολιτεία…Επομένως, Ποιά και πού είναι ή Τροία?
*Από PURSUING τό ΕΠΕΡΣΕΝ, Ο ΠΕΡΣΗΣ, και η Περσία…. Persue = καταδιώκω, Pursuing = Επιδίωξη….
…Tσαί που πάω, που σύρνω, που στέω, πάντα σ’ εσένα πενσέω….
Πενσέω = σκέπτωμαι… από εδώ και ή Πενθερά….
(Νύφη στο σπίτι πού θά πάς, Σ’ανώγια καί κατώγια,
Τήν Πενθερά σου να’αγαπάς και νά’χεις λίγα λόγια,)
Άλλά, και το Πένθος…Πενθώ = σκέπτομαι “αποκλειστικά” τον εκλειπώντα…