Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Επάρκεια εμβολίων

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα φαρμακεία των Χανίων όσον αφορά τον εφοδιασμό των αντιγριπικών εμβολίων για την πρόληψη των κρουσμάτων γρίπης με αφορμή την έναρξη της περιόδου κατά την οποία κορυφώνονται τα κρούσματα. Ηδη η Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Χανίων παρέλαβε την πρώτη δόση των εμβολίων και μοίρασε 24.000 εμβόλια ενηλίκων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μανώλης Κατσαράκης, ο οποίος γνωστοποίησε ότι με πρόσφατο νόμο δικαίωμα συνταγογράφησης εμβολιασμού έχουν και οι ανασφάλιστοι, αρκεί να είναι ενήμερος ο ασφαλιστικός τους φορέας. Μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη θα έχει παραδοθεί και το υπόλοιπο 50% των εμβολίων στον Νομό Χανίων. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται, όπως κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο έως και Νοέμβριο, ώστε να μεσολαβεί ικανός χρόνος μέχρι την έναρξη της αύξησης της δραστηριότητας της γρίπης, που συνήθως στη χώρα μας παρατηρείται γύρω στον Ιανουάριο. Σε περίπτωση που το αντιγριπικό εμβόλιο δεν γίνει κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ’ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης στην κοινότητα, αν και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη στιγμή του εμβολιασμού για την παραγωγή αντισωμάτων και την αποτελεσματικότερη προστασία κατά της γρίπης.

Οπως γνωστοποίησε ο κ. Κατσαράκης, η Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Χανίων παρέλαβε και μοίρασε 24.000 εμβόλια ενηλίκων, ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν θα παραλάβει εμβόλια παιδικά -για κάτω των τριών ετών- καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις (των μικρών παιδιών) θα γίνεται από τον γιατρό με μισή δόση από το εμβόλιο ενηλίκων. «Παραλάβαμε το 50% των αντιγριπικών εμβολίων που είχαμε παραγγείλει από την άνοιξη και εντός των ημερών, δηλαδή μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, θα έχει παραδοθεί και το υπόλοιπο 50% των εμβολίων. Οι ποσότητες κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων και κάλεσε ιδιαίτερα τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να προχωρήσουν σε αντιγριπικό εμβολιασμό, π.χ. άτομα άνω των 60 ετών, καρδιοπαθείς, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, με παθήσεις νεφρών και ήπατος, μεταμοσχευμένοι ασθενείς, έγκυες γυναίκες και το οικογενειακό περιβάλλον τους καθώς και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε Νοσοκομεία.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, το κόστος των αντιγριπικών εμβολίων είναι «αρκετά μικρό και καλύπτεται πλήρως από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., χωρίς να κρατείται ποσό επί της συνταγής» τονίζοντας ότι σε περίπτωση που κάποιος είναι ανασφάλιστος «με έναν νέο νόμο μπορεί να πάρει ιατρική συνταγή για αντιγριπικό εμβολιασμό, εφόσον το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι ενημερωμένο π.χ. ότι κάποιος ήταν ασφαλισμένος, αλλά πλέον έχει απολέσει την ασφαλιστική του ικανότητα, οπότε του δίνεται η δυνατότητα να πάρει ηλεκτρονική συνταγή στα χέρια του, η οποία αποζημιώνεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Πρόκειται για τους δικαιούχους του νόμου 4270/2014 που μπορούν να επικοινωνούν με τον γιατρό, κυρίως κρατικού ιδρύματος περίθαλψης και να παίρνουν τις συνταγές για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, οι οποίοι στη συνέχεια θα έρχονται στο φαρμακείο καταβάλλοντας μια μικρή συμμετοχή. Αρκεί να είναι ενημερωμένη η βάση δεδομένων των Ασφαλιστικών Ταμείων τους, ότι δηλ. έχουν χάσει το δικαίωμα ασφαλιστικής κάλυψης. Να σημειωθεί πως στο κομμάτι του αντιγριπικού εμβολιασμού τα Νοσοκομεία συνεχίζουν να καλύπτουν την κατηγορία των απόρων (βιβλιάρια απορίας)».

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση γρίπης ή να περιορίσει τα συμπτώματα και τις επιπλοκές σε περίπτωση νόσησης, σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Μάλιστα, κατά την περσινή περίοδο γρίπης 2013 – 2014 από τους 330 ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην Εντατική οι 255 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Από τους ασθενείς αυτούς, το 92,2% δεν είχαν εμβολιαστεί. Αντίστοιχα, από τους 129 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους στην Εντατική, το 96,8% δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει τη μεγάλη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, νεφρών και ήπατος, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με νευρολογικά νοσήματα, μεταμοσχευμένοι, έγκυες γυναίκες. Ο εμβολιασμός έχει επίσης μεγάλη σημασία για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και γενικά το προσωπικό των Νοσοκομείων που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, επισημαίνει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές αντιμετωπίζουν περίπου 3,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από γρίπη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υγιείς ενηλίκους. Εκτός του εμβολιασμού, η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος και της μύτης σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα