Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Επέκταση επιδόματος σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι σε αναστολή

Τις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας τους τελευταίους μήνες καθώς και μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, όπως η επέκταση του επιδόματος σε εργαζομένους σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και την τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, λέγοντας ότι «κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει», παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στα μέτρα που θα ληφθούν για την περαιτέρω στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων, ενώ αναλυτικά -όπως είπε- θα γίνουν ανακοινώσεις το απόγευμα από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Εργασίας και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι μέχρι να αρθεί μέχρι και η τελευταία αρνητική επίπτωση της κρίσης το κράτος θα συνεχίσει τη χορήγηση επιδόματος σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι κλειστές για υγειονομικούς λόγους ή με περιορισμένη λειτουργία.
– Θα συνεχιστούν και επιδόματα σε ανέργους.
– Θα στηριχθούν από το κράτος οι αποδοχές όσων επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο στις εργασίες τους.
– Θα στηριχθεί σε μια ευρεία κλίμακα η απασχόληση των εργαζομένων και θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα “SUR” προς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν όλους τους εργαζόμενους.
«Κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας για 3 μήνες. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έθεσε όριο τον Δεκέμβριο 2019 και είχε δημιουργήσει σχήμα προστασίας μόνο για δανειολήπτες που είχαν δει τα δάνειά τους να κοκκινίζουν ως το τέλος 2018. Είπε ακόμη ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γέφυρα έως το 2021 με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος, που θα εξειδικευθεί από το ΥΠΟΙΚ με τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορονοϊό, σε μια προσπάθεια αποτροπής δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Ρευστότητα στην αγορά
Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα τεθούν τη διάθεση των επιχειρήσεων όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης πραγματικής οικονομίας και εργαζόμενων, προσθέτοντας ότι μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση στήριξε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατ. εργαζόμενων και επιχειρήσεων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα ανακουφίσει επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο.
«Θα ανακοινώσουμε και σχέδιο εξπρές για τόνωση τουρισμού, που θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Στόχος να μειωθεί το πλήγμα όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε του χρόνου να το αναπληρώσουμε πλήρως. Αυτά τα βήματα αφορούν το προσεχές διάστημα έως το καλοκαίρι» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο τρίμηνο τα οποία χαρακτήρισε “κλειδιά” για να εξασφαλιστούν οι όροι για αναπτυξιακό άλμα και για να κινητοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας, όπως είπε.

«Η Πολιτεία έγινε ασπίδα του πολίτη»
«Αυτό το δράμα έχει θύματα, αλλά όχι υπεύθυνο» είπε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επιδημία και τόνισε ότι σε ένα τέτοιο φαινόμενο «η αντίδρασή μας ήταν άμεση».
«Η Πολιτεία έγινε ασπίδα του πολίτη και το κράτος εγγυητής της ενότητας και η κυβέρνηση θεματοφύλακας κοινωνικής συνοχής. Μια σειρά μέτρα που φάνταζαν απίστευτα έγιναν πράξη» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:
«Μεταξύ αυτών η αποδέσμευση από δημοσιονομικούς κανόνες για να απλώσουμε δίχτυ προστασίας σε όλους. Η δυνατότητα τραπεζών να καταθέτουν ομόλογα ως αξιόπιστα ενέχυρα. Η ευχέρεια να διατεθούν χωρίς περιορισμούς περισσότεροι πόροι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η αξιοποίηση και ενίσχυση των αυξημένων αποθεματικών του δημόσιου ταμείου. Όλα αυτά έγιναν με σχέδιο και σύνεση με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας πόλεμο που θα κρατήσει πολύ και άρα πρέπει να έχουμε εφεδρείες και το μάτι στην ημέρα επανεκκίνησης».
Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μετά την προστασία της δημόσιας υγείας είναι η στήριξη της απασχόλησης, και προσέθεσε ότι το κράτος προχώρησε σε μέτρα 17,5 δισ. ευρώ που με περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσουν τα 24 δισ. με στόχο ενίσχυση εισοδήματος και ρευστότητας επιχειρήσεων.
«Στο πρώτο μέτωπο η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που οριζόντια απαγόρευσε απολύσεις. Επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυσή τους που ανακουφίζει τους πιο αδύναμους. Όλοι οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι ήδη επιδοτούνται με 800 ευρώ, καλύπτονται οι εργοδοτικές εισφορές και μειώνονται τα ενοίκια τους κατά 40%» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Σχετικά με την στήριξη των επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός είπε ότι 10 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς ρευστότητά τους με εργαλεία την επιστρεπτέα προκαταβολή, τον μηχανισμό εγγύησης σε δάνεια κεφαλαίου, και την επιδότηση επιτοκίου. Όπως είπε, υπάρχει θετική ανταπόκριση και σύμφωνα με την ενημέρωση από τις τράπεζες, μέχρι τώρα 15 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επιδότηση τόκων, και αρκετές χιλιάδες αιτήσεις για χρηματοδότηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ μέσα στον Μάιο ξεκινά και το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων έως 80% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης -ένα πακέτο 7 δια. ευρώ- προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.
Ο κ.Μητσοτάκης είπε επίσης ότι το επόμενο βήμα αφορά την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, «ξεκινώντας από τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων αλλά και στην στήριξη των 500 μονάδων που θα κάνουν τέστ κορονοϊού». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε το πρώτο 4μηνο 2020 ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ ήταν ο καλύτερος μέχρι στιγμής από όλα αντίστοιχα τετράμηνα.
«Ουσιαστικά από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα, σε 9 μήνες η απορρόφηση του ΕΣΠΑ χωρίς το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης έφτασαν από το 25% στο 3,4% δηλαδή περισσότερα 1,7 δισ. στην πραγματική οικονομία. Πρόσθετη ανακούφιση προσφέρει η εξάμηνη παράταση εισφορών και οφειλών» σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέβαλε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες και επιχειρήσεις και όσες επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω κορονοϊού απαλλάχθηκαν και από δημοτικά τέλη.
«Πρόκειται για συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που διαμορφώνουν πλαίσιο προστασίας και υπηρετούν τις ανάγκες των πιο ευάλωτων. Παρατάθηκαν επιδόματα ανεργίας και ξεκίνησε έκτακτη ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους» είπε ο κ.Μητσοτάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα