Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Επενδύουν σε αγορές ακινήτων οι Ρεθυμνιώτες

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται σύσσωμος ο τεχνικός κλάδος στον νομό Ρεθύμνου καθώς όλα τα έργα ιδιωτικά και δημόσια έχουν μπει το τελευταίο διάστημα σε καθεστώς “παρατεταμένης αργίας” μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στην ισχνή ύπαρξη μετρητού στην αγορά, αλλά και το τελειωτικό χτύπημα που έφερε το κλείσιμο των τραπεζών και ο έλεγχος κεφαλαίου βάζοντας φρένο στις συναλλαγές… μέχρι νεωτέρας.
Το έδαφος που είχε προετοιμαστεί τους προηγούμενους μήνες, δείχνοντας μικρά σημάδια ανάκαμψης, για την προσέλκυση επενδύσεων, “πάγωσε” ενώ αμφίβολο παραμένει αν οι εν δυνάμει επενδυτές που έδειξαν ενδιαφέρον και αποσύρθηκαν, μετά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις θα επιστρέψουν ξανά να ολοκληρώσουν τις σκέψεις και τα σχέδιά τους στον νομό Ρεθύμνου, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία.
Εντυπωσιακό πάντως παραμένει το γεγονός ότι αρκετοί Ρεθεμνιώτες και ξένοι, έσπευσαν να επενδύσουν τα μετρητά που ενδεχομένως είχαν αποσύρει το προηγούμενο διάστημα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε αγορές ακινήτων. Πρόκειται για μια νέα τάση που απορρέει από την ανασφάλεια για το αν ή όχι είναι διασφαλισμένα τα όποια μετρητά διαθέτει ο κάθε ένας. Ετσι από τον Ιανουάριο μέχρι και την τραπεζική αργία που ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου, μεγάλος αριθμός αγοραστών είχε προχωρήσει σε μεταβιβάσεις ακινήτων, ορισμένες από τις οποίες ακυρώθηκαν μάλιστα στο πάρα πέντε μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Στέλιος Ξεζωνάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Ρεθύμνου ΤΕΑΜ FM, μετέφερε το ευρύτερο κλίμα που επικρατεί στον κλάδο των πολιτικών μηχανικών, των τεχνικών εταιριών αλλά και των ακινήτων. «Ολα τα έργα έχουν σταματήσει με επίσημες αιτήσεις των εργολάβων λόγω της τραπεζικής αργίας και είναι φυσικό. Εκτός από τα δημόσια έργα και οι ιδιωτικές εργασίες έχουν σταματήσει. Έχουν παγώσει τα πάντα. Άλλωστε πολλές εργασίες που κάνουμε για ιδιώτες όπως έκδοση οικοδομικών αδειών και αυθαίρετα περνάνε μέσα από τα γκισέ των τραπεζών οπότε με κλειστές τις τράπεζες είναι αδύνατο να περαιωθεί η οποιαδήποτε εργασία. Από πέρυσι την άνοιξη υπήρχαν σημάδια μιας μικρής ανάκαμψης. Συμπολίτες μας και ξένοι επενδυτές είχαν ξεκινήσει να προσπαθούν να κάνουν κάποια πράγματα και υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και μικρούς, μεσαίους αλλά και μεγάλους. Αναρωτιέμαι τώρα μετά απ’ όλα αυτά που έχουν συμβεί, ποιος θα τολμήσει να κάνει μια μικρή ή μεγάλη επένδυση. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Σύμφωνα με ενημέρωση και πληροφορίες που είχα από τον Ιανουάριο και μετά, μεγάλο μέρος από τα ποσά που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες πήγαν σε αγορές ακινήτων. Ο κόσμος ίσως και από ανασφάλεια, παρά τη φορολόγηση, ενδεχομένως λόγω φόβου κάποιου κουρέματος θέλησε να επενδύσει σε ακίνητα. Ακόμη κι αυτό το διάστημα, με τον έλεγχο κεφαλαίου και τις κλειστές τράπεζες, υπήρχαν μεταβιβάσεις που ακυρώθηκαν τελευταία στιγμή. Υπάρχει μια τάση πλέον από τον κόσμο το μετρητό να το ρίξει στα ακίνητα από φόβο ότι σαν μετρητό έχει περισσότερους κινδύνους» ανέφερε ο κ Ξεζωνάκης.

Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Σε ό,τι αφορά τον τεχνικό κλάδο, ο κ. Ξεζωνάκης ανέφερε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους θεσμικούς φορείς προκειμένου να αναζητηθεί το πλαίσιο εκείνο που θα μπορέσει να δώσει “ανάσα” και να επανεκκινήσει τις δραστηριότητες, με βασικό πυλώνα την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη. «Εμείς σαν τεχνικός κόσμος αυτή τη στιγμή περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι βασικό να συζητήσουμε με τους θεσμικούς φορείς ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο είτε Ελληνας είτε ξένος επενδυτής να μπορέσει να επενδύσει τα χρήματά του στη γη και την ανάπτυξη χωρίς να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είναι το στοίχημα για εμάς, δεν μπορούμε να κοιτάμε πίσω.  Υπάρχει μια πρόθεση τα έργα του ΕΣΠΑ να χρηματοδοτηθούν στο 100%. Θα ήταν μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση γιατί δεν ξέρω αν το Ελληνικό κράτος μπορεί τώρα να χρηματοδοτήσει το οτιδήποτε».
Αυτή την ώρα πάντως η εικόνα είναι αποκαρδιωτική σε ό,τι αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς πολλές τεχνικές εταιρίες, δίνουν αναγκαστική άδεια στους ελάχιστους υπαλλήλους που τους έχουν απομείνει ενώ άλλοι περιορίζουν τα έξοδά τους στο μέγιστο βαθμό. Η ανησυχία όπως ανέφερε ο κ. Ξεζωνάκης είναι μετά την τραπεζική αργία η «ζημιά που  έχει γίνει και είναι πολύ μεγάλη να είναι αναστρέψιμη διότι οι επενδύσεις θέλουν σταθερό περιβάλλον κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει». Την ώρα που η βαριά φορολογία που φέρνει η ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων στη Βουλή, εγείρει εύλογα ερωτήματα σε σχέση με το κατά πόσο το κράτος θα μπορέσει να εισπράξει τα ποσά που δρομολογούνται μέσω του ΦΠΑ. «Καθαρή εικόνα για το πού πάμε, τι έχει ψηφιστεί ή τι θα ψηφιστεί δεν έχει κανείς ακόμη μέχρι τέλους. Πέρα από αυτό το σκληρό πακέτο μέτρων που αφορά όλο τον εργαζόμενο κόσμο και όχι μόνο τους μηχανικούς, αν δεν υπάρχει ανάπτυξη δεν θα υλοποιηθεί κανένα πρόγραμμα. Χωρίς ανάπτυξη και χωρίς επενδύσεις και χρήματα να κινούνται στην αγορά δεν ξέρω τι φόρο θα πληρώνει ο καθένας και τι θα μπορεί το κράτος να απορροφά.
Αρα εμάς σαν τεχνικό κλάδο και σαν πολίτες μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή να δημιουργηθεί επιτέλους ένα πλαίσιο στο οποίο να μπορέσουμε να προκαλέσουμε νέες επενδύσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα