Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Επένδυση στο μέλλον ο εναλλακτικός τουρισμός

Θετικές προοπτικές ανοίγονται για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στα Χανιά.

Το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών για να γνωρίσουν τον τοπικό πολιτισμό, την ιστορία και τη γαστρονομία αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, ενώ όπως καταδεικνύουν τα συμπεράσματα σχετικών ερευνών η Κρήτη θα μπορούσε να επενδύσει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού αφενός για να επεκτείνει την τουριστική σεζόν και αφετέρου για να προσελκύσει πιο εύρωστους οικονομικά επισκέπτες. Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα τον ελαιοτουρισμό που διοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά και ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δ. Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βατολάκκου, το Τσιράκειο Ίδρυμα, το Βοτανικό Πάρκο και άλλους τοπικούς συλλογικούς και ιδιωτικούς φορείς. Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε αρχικά επίσκεψη στην Υψωμένη Ελιά Βατολάκκου όπου υποδέχθηκε το κοινό ο δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης και μίλησε για το ιστορικού της ελιάς ο Γιάννης Γαλανάκης. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες πήγαν στο Μουσείο Ελιάς και Ελαιολάδου Δερμιτζάκη στον Βατόλακκο όπου ξεναγήθηκαν από την Ελ. Δερμιτζάκη, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο Οινοποιείο Μανουσάκη και τέλος ομιλίες στην αίθουσα «Ιουλιανός Τσιράκης» στον Σκινέ.

ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Μιλώντας για εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Κρήτη ο ερευνητής στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης στο ΜΑΙΧ Γιώργος Αγγελάκης αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά ευρήματα των ετήσιων ερευνών που διεξάγει το ΜΑΙΧ σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Ένωση Ξενοδόχων: «Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός που βρίσκεται στην πρώτη θέση, ο αγροτουρισμός, ο φυσιολατρικός, ο μοναστηριακός, ο αρχαιολογικός, ο θαλάσσιος και ο ορειβατικός τουρισμός. Όλες αυτές οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθούν αλλά απαιτείται η συνεργασία όλων των τοπικών φορέων, όπως Δήμοι, Περιφέρεια, Ινστιτούτα αλλά και ξενοδοχειακά καταλύματα, τουριστικά πρακτορεία κ.ά.», σημείωσε ο κ. Αγγελάκης και συμπλήρωσε πως ότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι να γίνουν γνωστές οι δραστηριότητες και οι υποδομές που υπάρχουν και σχετίζονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Συνεχίζοντας τόνισε ότι σύμφωνα πάντα με τις έρευνες το προφίλ των τουριστών που αναζητούν εναλλακτικές δραστηριότητες χαρακτηρίζεται από υψηλό μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο κάτι που έχει ανάγκη η τοπική οικονομία καθώς την ίδια στιγμή παρατηρείται μια κάμψη στους ξένους επισκέπτες που επιθυμούν να έρθουν στην Κρήτη μόνο για τη θάλασσα και τον ήλιο.

ΕΛΑΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δυναμική που δημιουργείται μέσα από την ανάδειξη των μνημειακών ελαιόδεντρων την οποία προωθεί ο ΣΕΔΗΚ από το 2002. Όπως τόνισε μέσα σ’ αυτά τα χρόνια εντοπίστηκαν και προτάθηκαν για αξιολόγηση από μεμονωμένα άτομα και φορείς, προς τη διεπιστημονική επιστημονική που συστάθηκε ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό, 95 ελαιόδεντρα εκ των οποίων ξεχώρισαν 25. Στη συνέχεια αφού εξετάστηκαν και κάποια άλλα κριτήρια επιλέχθηκαν 14 ελαιόδεντρα τα οποία είναι προσβάσιμα, ενώ πρόσφατα εξασφαλίστηκε ένα ποσό από την Περιφέρεια Κρήτης για την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου των δέντρων ώστε αυτά να καταστούν επισκέψιμα. «Σκεφτείτε μόνο ότι η ελιά των Βουβών τον περασμένο Ιούλιο, μέσα σ’ ένα μήνα δηλαδή, δέχθηκε 8.000 επισκέψεις! Αυτό είναι ένα σημαντικό νούμερο που μακάρι να το επιτύχουμε και σε άλλες περιπτώσεις», επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης.

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εισήγηση της αρχαιολόγου – αρχαιοβοτανολόγου Δρ. Ανάγιας Σαρπάκη η οποία μίλησε με θέμα τη διατροφή στην προϊστορική και μινωική Κρήτη. Όπως τόνισε η κα Σαρπάκη σύμφωνα με τα ευρήματα που υπάρχουν μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες, ωστόσο, δεν μπορούμε να μιλάμε για συνταγές. Σε κάθε περίπτωση η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει την κεντρική θέση που είχε στην κουζίνα και την καθημερινότητα των Μινωιτών το ελαιόλαδο: «Η ελιά ήταν βασικό προϊόν και ήταν και το δέντρο της ζωής. Ήταν το συντηρητικό τους και το χρησιμοποιούσαν για τα πάντα: ως τρόφιμο, για την ύφανση, τα αρώματα, κ.ά.».

ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ

Με αφορμή την ανάδειξη και παρουσίαση στο κοινό της Υψωμένης Ελιάς του Βατολάκκου ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε τις προοπτικές που ανοίγονται στην περιοχή από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επισκέψεων που θα περιλαμβάνει το μνημειακό ελαιόδεντρο, το Μουσείο Ελιάς, το μονοπάτι του Βαλσαμιώτη, το Οινοποιείο Μανουσάκη κ.ά. Όπως τόνισε σχετικά οι επιλογές αυτές αποτελούν ένα σύμπλεγμα που προάγει τον τοπικό πολιτισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και το οποίο μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα