Επενδύσεις ύψους 434,8 εκατ. ευρώ στην Κρήτη εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απο τα χρήματα αυτά, τα 289,6 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και 58,2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικο Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).
Οπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μερικά αναμενόμενα αποτελέσματα για την Κρήτη είναι:
• Περίπου το 12% των πόρων προορίζεται για την καινοτομία, τη χρήση των Τ.Π.Ε. και την ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ. Αναμένεται να υποστηριχθούν περισσότερες από 500 ΜμΕ. 220 επιχειρήσεις θα συνδεθούν με ερευνητικά ιδρύματα· θα δημιουργηθούν νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης· αναμένεται επίσης ετήσια αύξηση των επισκέψεων σε υποστηριζόμενους πολιτιστικούς και τουριστικούς χώρους κατά 135.000.
• Περίπου το 60% των επενδύσεων προορίζεται για τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων (75.000 επιπλέον άτομα) και των υδάτων (έως 30.000 επιπλέον άτομα). Η ανακύκλωση αναμένεται να αυξηθεί σε επιπλέον 70.000 τόνους αποβλήτων ετησίως.
• Βελτιώσεις στην εκπαιδευτική και την υγειονομική/ κοινωνική υποδομή. Το 17% των πόρων θα διατεθεί για την κοινωνική ένταξη και τη βελτίωση της απασχόλησης, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων. Περίπου 11.000 μειονεκτούντα άτομα θα ωφεληθούν από Υπηρεσίες Υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
18 ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το “πράσινο φως” για 18 νέα επενδυτικά προγράμματα της Ε.Ε. για την Ελλάδα συνολικά και για καθεμία από τις Περιφέρειές της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα στρατηγικά αυτά επενδυτικά προγράμματα για την περίοδο 2014 – 2020 θα βοηθήσουν σημαντικά τη χώρα να βγει από την κρίση και θα συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και νέων ευκαιριών για ανάπτυξη και οικονομική πρόοδο.
Η συνολική επένδυση της Ε.Ε. για τα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε περισσότερα από 17 δισ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και το Ταμείο Συνοχής (Τ.Σ.). Τα πέντε εθνικά προγράμματα που εγκρίθηκαν καλύπτουν επενδύσεις στην ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, στις μεταφορές και το περιβάλλον, στη δημόσια διοίκηση, το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και την παροχή τεχνικής βοήθειας για την υποστήριξη της αποτελεσματικής και σύγχρονης διαχείρισης των εν λόγω προγραμμάτων. Αντίθετα με την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού 2007 – 2013, καθεμία από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας θα έχει δικό της επενδυτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της. Η αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική επίτροπος, κα Corina Crețu, μία από τους Επιτρόπους που ενέκριναν τα 18 επιχειρησιακά προγράμματα για την Ελλάδα, δήλωσε: «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση μόνο αν συνεργαστούμε και βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο αντιπροσωπεύει τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης».
Η κα Marianne Thyssen, επίτροπος αρμόδια για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Εργασιακή Κινητικότητα, δήλωσε: «Την περίοδο 2014 – 2020 θα επενδυθούν στις ελληνικές Περιφέρειες περίπου 800 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) με κύριους στόχους την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχειας».