Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Έπαινοι Παυλόπουλου για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

“Άλματα στην εγκυρότητα και στη χρονική στιγμή που βγαίνει η είδηση κάνει σήμερα, μέσα στην κρίση που διανύουμε, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων” δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας την έκθεση με τίτλο “Το Αθηναϊκό Πρακτορείο στο Έπος του ’40”, στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ εμβληματικό θεσμό στο χώρο της ενημέρωσης για την Ελλάδα και σημείωσε: “Δεν πρέπει να λησμονάμε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι εκείνο που τροφοδοτεί στην ουσία πάνω από το 90% των ειδήσεων που αφορούν τον τόπο και βγαίνουν έξω από τον τόπο. Και κυρίως πέρα από το αισθητικό μέρος που είναι εντυπωσιακό, βρίσκεται σε ευγενή άμιλλα με τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Κορυφαίοι δημοσιογράφοι, που δημοσιογραφούν σε άλλα πρακτορεία και στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, αισθάνονται τιμή να γράφουν ένα άρθρο ή να εκθέτουν την άποψή τους στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αυτή ακριβώς η πορεία του είναι αποτέλεσμα μιας ενότητας εσωτερικής, της ενότητας των δημοσιογράφων που εργάζονται μέσα εκεί, πέρα και έξω από οποιαδήποτε κομματική διαφορά και αντιπαράθεση, δίνοντας το παράδειγμα του τι μπορούμε να κάνουμε και σε άλλα πράγματα”.
Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 160 ψηφιακές φωτογραφίες από πρωτοσέλιδα και άλλα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής του Έπους του ’40 που φιλοξενούν εκατοντάδες τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου (έτσι ονομαζόταν τότε το σημερινό ΑΠΕ-ΜΠΕ). Οι φωτογραφίες αυτές περιέχονται και σε ειδικό λεύκωμα που εκδόθηκε. Το υλικό προέρχεται από το αρχείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ και το προσωπικό αρχείο του βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα και η έκθεση συνδιοργανώνεται από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη ΔΕΘ-Helexpo.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής σε ορισμένα από τα οποία υπήρξαν ακόμη και 10 τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου με την ένδειξη “Α.Π.- Αθηναϊκό Πρακτορείο” στο ίδιο πρωτοσέλιδο. Αυτά τα πρωτοσέλιδα ενημέρωναν τότε την κοινή γνώμη για την επική ελληνική αντεπίθεση, την παρέλαση του ελληνικού στρατού στο μέτωπο, το θρίαμβο της ελευθερίας στη Χειμάρρα, την Κορυτσά, το Τεπελένι.
“Αξίζει τον κόπο να δείτε μέσα από αυτό το λεύκωμα τι συνέβη την εποχή εκείνη και πώς το ΑΠΕ ήταν εκείνο που στην κυριολεξία τροφοδότησε με είδηση και τις ελληνικές εφημερίδες και τον ξένο τύπο μέχρις ότου μετά την ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα, όπως και τα άλλα μέσα ενημέρωσης που έλεγαν την αλήθεια, έτσι και το ΑΠΕ σίγησε μέχρι το 1944” τόνισε.
“Να συνεχίσετε και να ξέρετε ότι είστε ένα κομμάτι του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή για να βγούμε από αυτή τη δεινή κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας. Αναγνωρίζουμε την προσπάθειά σας και να ξέρετε ότι από πλευρά πολιτείας θα είμαστε συμπαραστάτες στο έργο σας” υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην φωτογραφική έκθεση αλλά και το σχετικό λεύκωμα που εκδόθηκε υπογράμμισε ότι η αξία τους είναι πολύ μεγάλη καθώς “η πραγματική ιστορία είναι ένας φάρος του παρόντος αλλά και μια πυξίδα του μέλλοντος”.
Παρατήρησε επίσης ότι πρόκειται για μια “παρακαταθήκη για ένα Έπος που θα μας διδάσκει στο μέλλον και μας διδάσκει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλη Ψύλο και τον βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα και αμέσως μετά έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων: “Αισθάνομαι υπερήφανος για το εθνικό έργο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η συμβολή του στην ιστορία της ενημέρωσης έρχεται να κορυφώσει τη σημερινή διεθνή καταξίωσή του στο πεδίο της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης”.
Στην τελετή των εγκαινίων μίλησε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλης Ψύλος, και επισήμανε ότι αυτή περιλαμβάνει τηλεγραφήματα εκείνης της εποχής από τον τορπιλισμό της Έλλης, τον Δεκαπεντάγουστο του ’40, το ιστορικό “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού, τον ηρωικό αγώνα στην Πίνδο και τα βουνά της Αλβανίας κατά του ιταλικού φασισμού, ως την εισβολή των Ναζί του Τρίτου Ράιχ, τον Απρίλιο του 41.
“Όπως προκύπτει, τα τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου – όπως ονομαζόταν τότε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποτελούν την κύρια πηγή ενημέρωσης του ελληνικού λαού για όσα εξελίσσονταν στα πολεμικά μέτωπα, και όχι μόνο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, με τη βοήθεια των ανταποκριτών του ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη” σχολίασε ο κ. Ψύλος.
Μιλώντας δε για την παράδοση του Πρακτορείου επισήμανε ότι “από το 1940, οπότε μετρούσε ήδη 45 χρόνια ζωής και από ένα γραφειάκι στην οδό Πατησίων 50, με ελάχιστους ανθρώπους, σήμερα πια οι εργαζόμενοί του συνεχίζουν για να το καταστήσουν το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αντάξιο των προσδοκιών του ελληνικού λαού”.
Ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, με το προσωπικό αρχείο του οποίου κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της έκθεσης, στην ομιλία του είπε ότι “μέσα από αυτή την έκθεση μιλούν οι Έλληνες δημοσιογράφοι του 1940 – 41 που μετέδιδαν από το μέτωπο τα γεγονότα”. Επικαλέστηκε, άλλωστε, αφήγηση της Σοφίας Βέμπο από τις επισκέψεις καλλιτεχνών σε θαλάμους τραυματιών και από την εμπειρία που η ίδια είχε μιλώντας με έναν ανθυπολοχαγό που είχε χάσει τα δύο του μάτια. “Εκείνος της είπε ότι έκλαιγε γιατί δεν είχε άλλα δύο μάτια να δώσει για την πατρίδα του” ανέφερε και πρόσθεσε: “Αυτοί ήταν οι Έλληνες το ’40, αυτή ήταν η Ελλάδα το ’40, που η φωνή της ράτσας τους ξαναένωσε, τους μάζεψε και όταν πήγαν στο προσκλητήριο της πατρίδας τότε όλοι μαζί κάναν αυτό το νεότερο ελληνικό θαύμα”.
Χαιρετισμό στην τελετή απηύθυνε ο πρόεδρος της Helexpo ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, που εξέφρασε την υποστήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην έκθεση του ΑΠΕ – ΜΠΕ και τόνισε: “Η έκθεση αλλάζει και στοιχείο αυτής της αλλαγής είναι η σχέση με τον πολιτισμό και την ιστορία”.
Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Σταύρος Καλαφάτης και Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας και πλήθος κόσμου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα