Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, για την ασφάλεια των πτήσεων στο αεροδρόμιο Χανίων και την άμεση επίλυση του ζητήματος έλλειψης σύγχρονου συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για την ασφάλεια των πτήσεων, κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης.
Όπως αναφέρει αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση «ζητήματα προκύπτουν για την ασφάλεια της λειτουργίας στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων, λόγω έλλειψης σύγχρονου συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για την ασφάλεια των πτήσεων, των προσγειώσεων και των απογειώσεων.
Συγκεκριμένα, ο πύργος ελέγχου που έχει κατασκευαστεί κατά την εργολαβία επέκτασης του αεροδρομίου την περίοδο 2011-2016, δεν έχει λειτουργήσει, καθώς δεν είχε εξοπλιστεί με τα αναγκαία μηχανήματα. Για το Ραντάρ προσέγγισης, μολονότι είχε προβλεφθεί η προμήθειά του από το 2006, αυτή δεν έγινε ποτέ. Όταν παραχωρήθηκαν στη «Fraport» 14 περιφερειακά αεροδρόμια το 2015 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, υλοποίησε με Fast Track διαδικασίες την ευρωενωσιακή πολιτική για απελευθέρωση των αερομεταφορών, προβλέφθηκε η προμήθεια του Ραντάρ από τη «Fraport» για το αεροδρόμιο Χανίων. Όμως παρόλο που η σύμβαση με την κοινοπραξία «Fraport», υπογράφηκε τον Δεκέμβρη του 2015, το αεροδρόμιο Χανίων συνεχίζει να μην έχει σύγχρονο Ραντάρ και δεν αναμένεται να αποκτήσει πριν το 2025, όπως απαντά η ίδια η «Fraport».
Η σημερινή εικόνα στο αεροδρόμιο Χανίων δεν είναι τυχαία. Προστίθεται στο σύνολο των υπόλοιπων πιεστικών εργατικών – λαϊκών προβλημάτων που αποδεικνύουν περίτρανα ότι, με όλες τις κυβερνήσεις, το αστικό κράτος αντιμετωπίζει τις ανάγκες και την προστασία του λαού ως «κόστος» που πρέπει να παραμερίζεται γιατί βλάπτει την κερδοφορία του κεφαλαίου και τις λεγόμενες αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας. Επιβεβαιώνεται ότι αστικό κράτος -που λειτουργεί με τους ίδιους νόμους του κέρδους που λειτουργούν και οι ιδιώτες – αλληλοσυμπληρώνεται με τα μονοπώλια, αφού το ίδιο το κράτος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να στηρίξει τις επενδύσεις και την κερδοφορία τους, θυσιάζοντας τις ανάγκες, την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή του λαού.
Για παράδειγμα η «Fraport» που προκλητικά δεν καλύπτει τους όρους ασφάλειας των πτήσεων στο αεροδρόμιο Χανίων, το ίδιο προκλητικά απαλλάχθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ για τρία χρόνια από το αντίτιμο παραχώρησης προς το Δημόσιο με την αιτιολογία της πανδημίας, ενώ στον αντίποδα οι εργαζόμενοι στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης δεν εντάχθηκαν ποτέ σε πρόγραμμα στήριξης.
Η κατάσταση στο αεροδρόμιο Χανίων προκαλεί αγανάκτηση, τη στιγμή, μάλιστα, που πέφτει βαριά στον λαό μας η σκιά της θλίψης και της οργής από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, που φέρνει στο προσκήνιο κι άλλα πολλά επιτακτικά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των επιβατών σε όλα τα ΜΜΜ, ασφάλεια που αντιμετωπίζεται ως «κόστος», το οποίο πρέπει να παραμερίζεται για τα κέρδη του κεφαλαίου.
Από την άλλη μεριά, η Τοπική Διοίκηση (περιφέρεια και δήμοι) ως κομμάτι του αστικού κράτους υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, εξειδικεύοντάς την σύμφωνα με αυτά που επιτάσσει ο σχεδιασμός της αστικής τάξης.
Γεννιούνται ερωτηματικά για το αν η διοίκηση της περιφέρειας γνωρίζει τις συνθήκες ασφάλειας στο αεροδρόμιο και σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει για να καλυφτούν οι ελλείψεις στον τομέα της ασφάλειας ή περιορίζεται όσο αφορά το αεροδρόμιο των Χανίων στο να πληρώνει -για το χατίρι των ομίλων του τουρισμού- μελέτες για τη «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΡΟΦΙΛ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΣΩ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ Ι. ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»…
Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει αμέσως η περιφερειακή αρχή, ώστε να απαιτήσει από την κυβέρνηση:
• Να αντιμετωπιστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες τα ζητήματα ασφάλειας επιβατών και εργαζόμενων που προκύπτουν στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων, λόγω έλλειψης σύγχρονου συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, με τη λειτουργία συγχρόνου Πύργου Ελέγχου Πτήσεων (Π.Ε.Π.), με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και την προμήθεια Ραντάρ Ελέγχου Προσεγγίσεως / τερματικού Ραντάρ.
• Να υπάρξει άμεσα και μόνιμη ενίσχυση του αεροδρομίου Χανίων με επαρκές εκπαιδευμένο προσωπικό για την άσκηση του έργου στον Πύργο Ελέγχου και με προσωπικό για τις υπόλοιπες αναγκαίες ειδικότητες, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ροή και η ασφάλεια των πτήσεων.
• Να διασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας τόσο των εργαζομένων στον αερολιμένα, όσο και των επιβατών»