Επερώτηση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης για τα μέτρα που απαιτούνται για τη θωράκιση της υγείας του πληθυσμού και για την πορεία εμβολιασμού στην Κρήτη, προκειμένου να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο στις 9 Φλεβάρη.
Την επερώτηση συνυπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ.
Αναλυτικότερα στην επερώτηση που κοινοποιείται στον Περιφερειάρχη Κρήτης, αναφέρονται τα εξής: «Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση και η 7η ΥΠΕ, με αφορμή τον εμβολιασμό, προσπαθούν να κουκουλώσουν την τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας στην Κρήτη – όπως και πανελλαδικά – καλλιεργώντας εφησυχασμό, αν και η ύπαρξη του εμβολίου δεν ισοσκελίζει τις ελλείψεις στη Δημόσια Υγεία. Την ίδια στιγμή, περιφερειακή αρχή και δημοτικές αρχές συγκαλύπτουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, δίνοντας έτσι χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τη διαχείριση της πανδημίας και το αφήγημα του «προετοιμασμένου και ετοιμοπόλεμου» μηχανισμού.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση αρνείται ακόμη και τώρα, με πιθανό ένα 3ο κύμα της πανδημίας, να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μολονότι η κρίσιμη και αναγκαία διαδικασία του εμβολιασμού θα είναι πολύμηνη και απαιτεί ένα ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, με επάρκεια σε προσωπικό και όχι με μπαλώματα και μετακινήσεις.
Αντιμετωπίζει την πανδημία, με την επίκληση της ατομικής ευθύνης και την καταστολή των λαϊκών αγώνων και δικαιωμάτων. Μειώνει το κονδύλι για τη δημόσια Υγεία, όπως ακριβώς έκαναν και οι προκάτοχοί της, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ-ΚΙΝΑΛ. Μετατρέπει ολόκληρο το σύστημα Υγείας σε σύστημα μιας νόσου, υπονομεύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αντί να φροντίσει για την ενίσχυσή της, ώστε να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες. Ανάγκες για τον συνδυασμό της αποτελεσματικής διενέργειας του εμβολιασμού, με την παρακολούθηση ενδεχόμενων παρενεργειών, αλλά και τη γενικότερη κάλυψη του πληθυσμού και την περίθαλψη της γενικής νοσηρότητας.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τις τραγικές ελλείψεις στα Νοσοκομεία και τα ΚΥ του νησιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαχείριση της οξυμένης κατάστασης συνολικά στον Νομό Λασιθίου και η σκληρή πραγματικότητα ότι ο λασιθιώτικος λαός βρέθηκε ανοχύρωτος, αφού υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με υποστελέχωση και ελλείψεις στο Νοσοκομείο Σητείας, στα περιφερειακά ιατρεία του Δήμου, ακόμα και στις κλίνες ΜΕΘ-covid19 στο ΓΝΑΝ. Προβλήματα, επίσης, με τα ελλιπή πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ που αφήνουν εκτεθειμένους στην πανδημία υγειονομικούς, εργαζόμενους, μαθητές, εκπαιδευτικούς. Πρόσφατο παράδειγμα είναι και η κατάσταση στο ΓΝ Ρεθύμνου με τις τραγικές ελλείψεις και την ένταση του αυταρχισμού, προκειμένου να υπάρξει σιγή νεκροταφείου και να μη χαλάσει η βιτρίνα της δήθεν «ετοιμότητας» που προβάλλει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των συνθηκών της πανδημίας.
Επιπλέον, το ζήτημα του εμβολιασμού έχει μπει στη μέγγενη του σφοδρού ανταγωνισμού των μονοπωλίων, κρατών και φαρμακοβιομηχανιών, που παίζουν στα ζάρια την υγεία του κόσμου, αποδεικνύοντας ότι ο ιός του κέρδους είναι ο πιο επικίνδυνος ιός. Στην Ελλάδα και αλλού, οι δήθεν προγραμματισμοί για μαζικούς εμβολιασμούς πέφτουν έξω, γιατί διαπιστώνεται εκ των υστέρων ότι οι ποσότητες δεν επαρκούν. Είναι φανερό ότι ένα από τα όπλα της επιστήμης δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του πληθυσμού γιατί μπαίνει στη λογική «κόστους – οφέλους», σε συνθήκες καπιταλισμού, όπου η Υγεία, τα φάρμακα και τα εμβόλια είναι εμπορεύματα, από τα οποία πλουτίζουν κάποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι.
Ζητούμε να διεκδικήσει η περιφέρεια από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς τα παρακάτω απολύτως αναγκαία, τα οποία οι συνθήκες επιβάλλουν και τα Σωματεία, οι φορείς, ο λαός της Κρήτης διεκδικούν :
• Να καταρτιστεί πρόγραμμα μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση, όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, από τις διεθνείς και κρατικές αρχές.
• Προμήθεια εμβολίων με επιστημονικά κριτήρια και όχι με βάση τις επιδιώξεις των φαρμακευτικών εταιρειών. Δικαίωμα, με ιατρική επιλογή, ο καθένας να κάνει το εμβόλιο που εκτιμά ο γιατρός του.
• Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νησιού, για τη γρήγορη και ασφαλή διεξαγωγή των εμβολιασμών, αλλά και για την πρόληψη, με ιδιαίτερη σύνδεση και δραστηριότητα στους χώρους εκπαίδευσης, στους χώρους δουλειάς και στους τόπους κατοικίας.
• Να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας μαζί με το προσωπικό του, ώστε να τεθεί στη μάχη κατά της πανδημίας, κάτω από κρατικό έλεγχο.
• Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στη Δημόσια Υγεία και να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες η πρόσληψη μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υπαλλήλων στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Κρήτης.
• Ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, δημιουργία νέων κλινικών και κλινών στα δημόσια νοσοκομεία, προμήθεια του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
• Να προμηθεύσει η κυβέρνηση άμεσα όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Κρήτης με επαρκή αριθμό αντιδραστηρίων για δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό, σε χώρους δουλειάς που είναι βασικοί χώροι διασποράς, σχολεία, δομές ηλικιωμένων, δομές Πρόνοιας, Ρομά κτλ. Να επιτάξει ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.
• Λήψη μέτρων προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία.
• Να προχωρήσει το ζήτημα των θεραπειών και των φαρμάκων, που κάποια φαίνεται ότι έχουν αποτελέσματα ανάσχεσης της νόσου.
• Δωρεάν καμπάνια εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ώστε να καλλιεργηθεί θετική στάση του λαού απέναντι στον εμβολιασμό με όλα τα επιστημονικά εχέγγυα, για να μη βρίσκουν έδαφος αντιδραστικές και ανορθολογικές θεωρίες, σε βάρος της υγείας του λαού».