Επερώτηση με θέμα τις αποκαταστάσεις ζημιών από όλες τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων χρόνων στην Κρήτη κατέθεσε η “Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης” προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
Όπως αναφέρει αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης «οι συνεχείς καταστροφές από πλημμύρες, σεισμούς και φωτιές στην Κρήτη υπογραμμίζουν ότι ο λαός του νησιού είναι διαρκώς εκτεθειμένος εξαιτίας της ουσιαστικής έλλειψης έργων υποδομής, λόγω της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν την Πολιτική Προστασία ως κόστος, με γνώμονα τα κέρδη των μεγάλων ομίλων, αλλά και με ευθύνη των περιφερειακών διοικήσεων και των δημοτικών αρχών που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Ταυτόχρονα με την έλλειψη πρόληψης- προστασίας, οι όποιες παρεμβάσεις για αποκαταστάσεις των ζημιών είναι αποσπασματικές και δεν εξασφαλίζουν πλήρη, άμεση αποκατάσταση και την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων.
Έτσι, μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν τον νομό Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου και τις τεράστιες καταστροφές που έζησε η Κρήτη λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικών υποδομών, όμως οι αποκαταστάσεις των ζημιών σε υποδομές δεν έχουν ολοκληρωθεί. Για παράδειγμα στα Χανιά υπάρχουν ακόμη χωριά «αποκλεισμένα», καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές σε περιφερειακό, δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο.
Ούτε έχει εξασφαλιστεί η σχεδιασμένη αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση, που να παίρνει υπόψη ολόκληρο το νησί, ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Τρέμει το φυλλοκάρδι των κατοίκων στην πρώτη νεροποντή, τα όποια έργα πάνε με ρυθμούς «χελώνας» και οι μελέτες για αντιπλημμυρική προστασία δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Επιπλέον, έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι όμως οι πληγές παραμένουν ανοιχτές για εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία της περιοχής, τις οικογένειες που παραμένουν στοιβαγμένες σε οικίσκους, που ακόμα πληρώνουν τις συνέπειες της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης αντισεισμικής προστασίας, παρά τις όποιες εξαγγελίες εκατομμυρίων, τα μεγάλα λόγια και τις ψεύτικες υποσχέσεις για αποκατάσταση των ζημιών, των δημόσιων υποδομών και τη στήριξη των σεισμόπληκτων.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταδικάζουμε τις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν το νησί στη σημερινή του κατάσταση.
Καταδικάζουμε την επικίνδυνη πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και τοπικών αρχών, που δε δίνουν βάρος σε αντιπλημμυρικές, αντιπυρικές και αντισεισμικές δράσεις, σε ουσιώδη ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, διασφάλισης της ζωής και του μόχθου των κατοίκων και καταδικάζουν τον λαό να ζει χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, που τις θεωρούν «κόστος».
Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής πληρώνει ο λαός της Κρήτης, οι κάτοικοι που επιχειρούν από μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, χωρίς μέτρα ανακούφισης και αποζημιώσεις στο 100% για όλες τις καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες (από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες δεν έχουν δει αποζημιώσεις για τις καταστροφές ακόμη και από το 2019) περιουσιακά στοιχεία του λαού, κινδυνεύοντας να μείνουν άστεγοι και χωρίς εισόδημα από τον Πλατανιά μέχρι το Αρκαλοχώρι και το Ρέθυμνο, με τα χιλιάδες καμένα στρέμματα γης και τις επιπτώσεις σε μελισσοκόμους, αγρότες και κτηνοτρόφους. Ίδια είναι η ανασφάλεια για το αύριο και η αγανάκτηση των κατοίκων, από τα 24μ2 των οικίσκων του Αρκαλοχωρίου μέχρι τις πλημμυροπαθείς περιοχές του δήμου Πλατανιά. Γι αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες και τα αναγκαία τεχνικά έργα για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων και οι λαϊκές οικογένειες που χαρακτηρίστηκε «κίτρινο» – επισκευάσιμο το σπίτι τους βρίσκονται στην κυριολεξία ξεκρέμαστες, αφού ούτε να αποζημιωθούν μπορούν ούτε να εγκατασταθούν αλλού.
Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών δυνάμεων που λογαριάζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος και βάζει στο ζύγι τις ανθρώπινες ζωές, τις λαϊκές περιουσίες και την προστασία του περιβάλλοντος με τις κάθε φορά «αντοχές της οικονομίας», τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Στο πλαίσιο αυτό επερωτάται η περιφερειακή αρχή:
• Γιατί δεν έχουν προχωρήσει έργα που αφορούν αποκαταστάσεις επιπτώσεων φυσικών καταστροφών, ακόμη και αυτά που προγραμματίστηκαν από το 2019.
• Αν υπάρχουν και ποια είναι τα έργα που θα ματαιωθούν.
• Επίσης, με τη «Δημιουργία Υποπρογράμματος Υποδομών των ΟΤΑ στο πλαίσιο του ΕΠΑ 2021-2025», ποια θα είναι η τύχη των έργων τα οποία είναι ήδη εγγεγραμμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΚ σε συνέχεια φυσικών καταστροφών στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
• Αν θα αποκατασταθούν οι ζημιές σε περιφερειακό, δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, πριν το χειμώνα, ώστε να αποφευχθεί η διακοπή της κυκλοφορίας και ο αποκλεισμός κατοίκων, η αδυναμία πρόσβασης των αγροτών στις καλλιέργειές τους και η αδυναμία μετακίνησης μαθητών κτλ.
• Ποιος είναι ο σχεδιασμός της διοίκησης της περιφέρειας για την άμεση ανάγκη αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης του νησιού.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ – ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ – ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ»