Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Eπέτειος “κίτρινων γιλέκων”

Η ελληνική επανάσταση του 1821 για την απελευθέρωση, απ’ τον Οθωμανισμό έγινε εμφορούμενη εκ της Γαλλικής επανάστασης του 1792, όπου καταλύθηκε η βασιλεία και ανακηρύχθηκε η δημοκρατία. Στις μέρες μας, το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” στη Γαλλία αν δεν είναι σύμπτωση, που έγινε την 17 Νοεμβρίου 2018, μπορούμε να πούμε ότι ήταν απομίμηση της δικής μας 17 Νοέμβρη 1973 με την εξέγερση του Πολυτεχνείου για την ανατροπή της Χούντας.
Το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” ήταν η διαμαρτυρία του γαλλικού λαού κατά των μεταρρυθμίσεων του Εμμ. Μακρόν στην αύξηση των καυσίμων και στο συνταξιοδοτικό. Κάτω απ’ τις ισχυρές πιέσεις με ειρηνικές κατ’ αρχάς διαδηλώσεις στους δρόμους των Παρισίων η γενιά του Facebook με αγανακτισμένους της Μαρίν Λεπέν και του Ζαν Λικ Μελανσόν κατάφεραν τον Μακρόν, να παραδεχθεί τα λάθη του και να εξαντλήσει την υποχωρητικότητά του στις απαιτήσεις των πάνω στη δικαιοδοσία του και να ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα. Στην υποχώρηση των εξεγερθέντων συνέβαλλε η πολυδιάσπασή των με την ανάδειξη αρχηγίσκων από διαφιλονικούμενα πρόσωπα, που εξάντλησαν την ικανοποίησή τους με τις λίγες παροχές του Μακρόν για ελάχιστη παρουσία στα μέσα ενημέρωσης ως νέοι ηγέτες.
Ο Μακρόν, που νίκησε τον σκληροπυρηνικό Σαρκοζί κόντρα στο αουτσάϊντερ Φρανσουά Φιγιόν και την ακροδεξιά Λεπέν μας επισκέφθηκε τον Σεπτ. 2017 επιδιώκοντας την παγκόσμια προβολή του, μιλώντας στον περιζήτητο για τους ξένους βράχο της Πνύκας, κάτι που δεν κατάφερε ο Ομπάμα γιατί δεν του το επέτρεψε η φρουρά του.
Ενα χρόνο, λοιπόν, μετά τη διαμαρτυρία των “κίτρινων γιλέκων” οι φοιτητές επέστρεψαν δυναμικά στους δρόμους, ζητώντας ευνοϊκότερες συνθήκες ζωής, καλύτερη υγεία και παιδεία, βάζοντας “φωτιά” ξανά στο Παρίσι και δημιουργώντας νέο βραχνά στο Μακρόν. Διάφορες ομάδες κάνουν συγκεντρώσεις γύρω απ’ τον Πύργο του Αϊφελ, με συλλαλητήρια παρεμποδίζοντας τις συγκοινωνίες και τη λειτουργία του μετρό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την “πόλη του φωτός”.
Οι πολιτικοί αναλυτές που εκτιμούν την κατάσταση στη Γαλλία, φοβούνται την ενδυνάμωση των δυσαρεστημένων, των συνδικάτων και την ανάπτυξη ισχυρού μετώπου, που θα είναι αδύνατον για τον Μακρόν, να το αντιμετωπίσει με νέες διορθωτικές αλλαγές και υποχωρήσεις.
Αυτή η εξέγερση καταγράφεται στην Ευρώπη ως η πλέον δυναμική με αβέβαιη έκβαση. Το αποτέλεσμα ενός διαλόγου επί τρεις μήνες δείχνει ότι δεν άλλαξε τίποτα και το διακύβευμα επί της ουσίας είναι η αντιπαράθεσή του με την πλευρά της Λεπέν μετά τη λήξη της θητείας του την Ανοιξη 2022, αν στο μεταξύ δεν συμβεί κάποια αναπόδραστη συνέπεια και η κυβέρνησή του δεν φθάνει ως το τέλος της.
Τον Μακρόν τον “ζώνουν φίδια” κάθε φορά να αντιμετωπίζει τέτοιες κινητοποιήσεις. Ο κίνδυνος ανάφλεξης με αβέβαια αποτελέσματα είναι υπαρκτός, μετά την 5η Δεκεμβρίου, όπου τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν κοινό μέτωπο κατά της πολιτικής του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα