Κορυφαία στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αποτελεί η απόφαση των Κρητικών στη συνάντηση της Θυμιανής Παναγιάς να μετέχουν στην Επανάσταση του 1821. Στις χθεσινές επετειακές εκδηλώσεις τονίστηκε η σημασία των γεγονότων που επηρέασαν όλες τις μετέπειτα προσπάθειες των Κρητικών να αποτινάξουν τον Οθωμανικό ζυγό.
«Το πνεύμα του αγώνα που ξεκίνησε από το ταπεινό εκκλησάκι της Θυμιανής Παναγιάς πριν από 194 χρόνια, να καθοδηγεί τα βήματά μας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που ζούμε», τόνισε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός στον σύντομο χαιρετισμό του.
Ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον καθηγητή στο Ε.Μ.Π. και πρόεδρο στην Ενωση Απανταχού Σφακιανών κ. Γιάννη Πολυράκη. Αρχικά ο ομιλητής έκανε μια ιστορική αναφορά στα γεγονότα της εποχής και στη συνέχεια στάθηκε σε όλα αυτά που οδήγησαν στην κήρυξη της επανάστασης στη Θυμιανή Παναγιά.
Απευθυνόμενος στον κόσμο ο δήμαρχος Σφακίων κοινοποίησε την πρόθεση του Δήμου, με τη στήριξη της Εκκλησίας και των τοπικών φορέων, να ξαναζωντανέψουν την ιστορική μονή.
«Το μοναστήρι της Θυμιανής Παναγίας θα αναπαλαιωθεί, θα ανακαινιστεί, θα ξανακτιστούν τα κελιά των μοναχών και θα πάρει την παλιά του μορφή και αίγλη. Επίσης θα δημιουργηθεί συνεδριακό κέντρο για τις πνευματικές εκδηλώσεις των Σφακίων που τόσο απουσιάζει από την περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά. Το σχετικό αίτημα έχει τη σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Συνόδου της Κρήτης.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας κ. Π. Κουρουμπλής, ενώ το “παρών” έδωσαν οι βουλευτές Π. Πολάκης και Β. Βαγιωνάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σ. Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Καλογερής, οι δήμαρχοι Κισάμου Θ. Σταθάκης, Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης, Αποκόρωνα Χ. Κουκιανάκης, οι αντιδήμαρχοι Χανίων Ν. Αλεξανδράκης και Καντάνου – Σελίνου Γ. Βακάκης, εκπρόσωποι πολιτικών, θρησκευτικών στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά.