Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Επί χρόνια αναξιοποίητοι θησαυροί

Η “Εθνική Φωνή (Παγκρήτιος Εφημερίς εκδιδομένη εν Χανίοις)”  κυκλοφορεί στις αρχές Ιανουαρίου 1940 με πρωτοσέλιδο βασικό θέμα: «Ηκμασε Μινωικός Πολιτισμός και εις την δυτικήν Κρήτην» (φωτ 1).
Οπως αναφέρεται στο κείμενο, αυτό αποδεικνύουν τα πορίσματα  και η μελέτη των ευρημάτων ανασκαφών σύμφωνα με τον «κ. Θεοφανείδη, Έφορο  Αρχαιοτήτων Δυτ. Κρήτης», ο οποίος είχε δώσει διάλεξη «την παρελθούσαν εβδομάδα εις την αίθουσα του “Χρυσοστόμου”»…
Ο τότε έφορος Αρχαιοτήτων Δυτ. Κρήτης είχε μιλήσει αποκλειστικά στον διευθυντή της “Εθνικής Φωνής” Γεώργιο Α. Μπρεδάκη, για τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 1939 σε διάφορες περιοχές των Χανίων, όπως στη Χαλέπα, στην περιοχή του Ακρωτηρίου (Μαράθι κ.ά.), αλλά και «εις την Υρτακίναν Σελίνου άνωθεν των Τεμενίων» όπου βρέθηκε «υπαίθριον ιερόν του Πανός το οποίον κατεστράφη εν πολλοίς υπό αρχαιοκαπήλων λαθραίων ανασκαφέων».
Ωστόσο, ο Θεοφανείδης αναφέρει ότι εκεί βρέθηκαν ειδώλια «Σειληνών, Σατύρων, Νυμφών ως και αναθηματικά ειδώλια τράγων και βοών, ανήκοντα ως εκ της τεχνοτροπίας των εις τον 4ον έως 3ον π.Χ. αιώνα».
Εξάλλου η αρχαιολογική σπουδαιότητα των ευρημάτων είναι μεγάλη  και ο Θεοφανείδης σημειώνει την ικανοποίησή του  για τα αποτελέσματα της ανασκαφής καθώς «με την αποκάλυψίν των καταπίπτει η γνώμη ενίων αρχαιολογούντων ότι δήθεν Μινωικός πολιτισμός δεν ήκμασεν εις την Δυτικήν Κρήτην».
Ακόμη στην 3η σελίδα του ίδιου φύλλου υπάρχει ένα μονόστηλο με τον τίτλο “Επιτακτικό Πρέπει να ιδρυθεί Μουσείον” όπου αναφέρονται τα εξής: «Οσάκις γίνεται αρχαιολογική συζήτησις […] ενθυμούμεθα ότι η πρωτεύουσα της Κρήτης δεν έχει Μουσείον. Μετά την πυρκαϊάν του Μεγάρου των Δικαστηρίων όπως είναι γνωστόν και επανειλημμένως ετονίσθη από τας στήλας του Τύπου τ’ αρχαία αντικείμενα που διεσώθησαν
-ένα διαμέρισμα του μεγάρου εχρησιμοποιείτο τότε ως Μουσείον- μετεφέρθησαν εις τα κάτωθεν του Γυμνασίου Αρρένων υγράς και ανηλίους αποθήκας όπου ακόμη ευρίσκονται υποκείμενα εις παντοίαν φθοράν…».
Σχεδόν 80 χρόνια μετά, είναι αλήθεια ότι πλέον είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης μας το οποίο θα στεγάσει τα πάμπολλα εκθέματα στις αίθουσες και στις προθήκες του. Ομως εξίσου πολλά είναι τα αντικείμενα που «ευρίσκονται σε ανηλίους αποθήκας», τα οποία αν δεν διασώσουμε τώρα, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν και μαζί με αυτά ένα πολύτιμο κομμάτι της Ιστορίας, αλλά και του Πολιτισμού μας! Και βέβαια αναφερόμαστε και πάλι στην ανάγκη για ίδρυση ενός Λαογραφικού Μουσείου, ενός Μουσείου της Μάχης της Κρήτης κ.ά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα