Ανάστατοι παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στον Νομό Ρεθύμνου καθώς τηρούν στάση αναμονής εν όψει των εκλογών μέχρι να αποφασιστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
Πρόθεση των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης είναι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των νέων μέτρων «αφανισμού» του αγροτικού κόσμου που θα πλήξουν βάναυσα τα εισοδήματά τους και θα φέρουν σημαντικές ανατροπές στο ασφαλιστικό τους καθεστώς.
Ωστόσο, τα μέτωπα που έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχώς διευρύνονται καθώς τα εισοδήματά τους συρρικνώνονται καθημερινά την ίδια ώρα που οι οικονομικές τους υποχρεώσεις «φουσκώνουν» ολοένα και περισσότερο. Ταυτόχρονα, τα προβλήματα, όπως η καταστροφή που υπέστησαν τα αμπέλια από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, το υψηλό κόστος παραγωγής, η «βροχή» εισαγωγών σε προϊόντα από το εξωτερικό και η δυστοκία στη διάθεση των προϊόντων στις τοπικές αγορές, εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας και δημιουργούν αγωνία για το μέλλον των κλάδων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ) κ. Γιώργος Τζωρτζάκης επεσήμανε πως η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά κάτι που δεν αφήνει περιθώρια για άμεσες κινητοποιήσεις με το τοπίο να παραμένει θολό σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για τους αγρότες. Ωστόσο, μέχρι την εκλογική αναμέτρηση στόχος για την ομοσπονδία είναι να πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων με τους οποίους θα συζητήσουν τα προβλήματα του κλάδου. Μετά τις εκλογές θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη συμμετοχή των Συλλόγων της Κρήτης στις κινητοποιήσεις.
“ΚΑΙΝΕ” ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Πρωταρχικό μέλημα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους τους νησιού είναι οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς οι οποίες, αν εφαρμοστούν, όπως έχει εξαγγελθεί «καίνε» τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο. «Το φορολογικό και το ασφαλιστικό είναι τα ζητήματα που καίνε τους αγρότες.
Τα επιμέρους θέματα θα βρεθούν σε δεύτερη μοίρα αν δεν λυθεί πρωτίστως το φορολογικό γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχουν πλέον οι αγρότες. Αν αποτυπωθεί το πραγματικό κόστος παραγωγής θα φανεί και το μέγεθος του προβλήματος. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό οι αγρότες έχουν σοβαρές δυσκολίες στο να πληρώσουν τις εισφορές στον Ο.Γ.Α. που κυμαίνονται από 800 έως 1.000 τον χρόνο, αν αλλάξει ο ασφαλιστικός φορέας θα τριπλασιαστεί αυτό το ποσό» υπογράμμισε ο κ. Τζωρτζάκης.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι η αυξημένη φορολογία που πλήττει τους επαγγελματίες αγρότες θα έχει επιπτώσεις και στο εργατικό δυναμικό καθώς οι επιβαρύνσεις θα οδηγήσουν σε μείωση του προσωπικού που εργάζεται στα χωράφια τους κατ επέκταση και απολύσεις των υφισταμένων υπαλλήλων. «Με το συντελεστή στο 26% και την προκαταβολή φόρου οδεύουμε προς μια βιομηχανοποιημένη γεωργία. Εχουν κάνει λάθος υπολογισμούς και λογαριασμούς για τους αγρότες και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Ο αγρότης καλείται να πληρώσει πολλά παραπάνω από το καθαρό του εισόδημα» ανέφερε ο κ. Τζωρτζάκης και πρόσθεσε: «Με την Ενιαία Ενίσχυση Εισοδήματος για τους αγρότες η Ευρωπαϊκή Ενωση επιχείρησε να δώσει κίνητρα στους αγρότες λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής. Πλέον το ελληνικό κράτος σου αφαιρεί το 20% από το καθαρό σου εισόδημα και οδηγεί σε αδιέξοδο τον κλάδο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Κατσανέβας επεσήμανε πως πρόθεση των αγροτών του Ρεθύμνου είναι να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις όταν αποφασιστούν, δίνοντας μια δυναμική «απάντηση» στα καταστροφικά μέτρα που επιχειρείται να εφαρμοστούν.
Την ίδια πρόθεση όμως εξέφρασε και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Βενιεράκης.
ΜΕΙΩΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 70% ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥΣ
Ωστόσο, τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου εκτός από τον «ανθρώπινο παράγοντα» αντιμετωπίζουν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγή τους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το πλήγμα που έχουν υποστεί οι αμπελουργοί οι οποίοι είδαν τον κόπο τους να καταστρέφεται από τις νεροποντές του Αυγούστου. Τη φετινή χρονιά η παραγωγή θα είναι μειωμένη σε μεγάλο βαθμό, κάτι που διαπιστώνουν καθημερινά οι αμπελουργοί από τις 15 Αυγούστου που ξεκίνησε η περίοδος του τρύγου. Στον Νομό Ρεθύμνου σοβαρές είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί τα αμπέλια που βρίσκονται σε περιοχές Δυτικά και Ανατολικά του Ρεθύμνου οι αμπελουργοί των οποίων αναμένεται να δουν μείωση της τάξεως του 70% στην παραγωγή τους. Ο κ. Κατσανέβας τόνισε πως αναμένονται οι αποζημιώσεις που αποφασίστηκε να δοθούν στους αμπελουργούς της Κρήτης, κάτι όμως που δεν θα αντιστρέψει, για τη φετινή χρονιά τουλάχιστον, την εικόνα.
Σε πανελλαδικό επίπεδο αναμένεται να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις από τις 16 Σεπτεμβρίου η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα.