Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Επί ποδός για το “Μαρκοπούλου” πολίτες και φορείς

» Ανησυχία για τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής

Επί ποδός παραμένουν πολίτες και φορείς για τον χώρο του στρατοπέδου “Μαρκοπούλου” καθώς επικρατεί έντονη ανησυχία για τους σχεδιασμούς της δημοτικής Αρχής Σημανδηράκη, αναφορικά με την αξιοποίηση του ακινήτου.

Σε χθεσινή συνάντηση στο πάρκο της οδού Γιαμπουδάκη (φωτ.), έγινε λόγος για «αθόρυβη και κρυφή προσπάθεια» να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο σχέδιο για πάρκινγκ 800 θέσεων στον χώρο του πρώτην στρατοπέδου, η μετατροπή του οποίου σε χώρο πρασίνου αποτελεί διαχρονικά επιθυμία της τοπικής κοινωνίας των Χανίων. Στη συνάντηση στην οποία κάλεσε το “Συμβούλιο της Γειτονιάς για το πάρκο Μαρκοπούλου” μεταφέρθηκαν τηλεφωνικές “δεσμεύσεις” του δημάρχου Χανίων περί μη δημιουργίας πάρκινγκ, με τους πολίτες όμως να ζητούν ξεκάθαρες και επίσημες απαντήσεις στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα τεθεί το ζήτημα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΒΑΚ

Ειδικότερα, η ανησυχία των κατοίκων στο φλέγον αυτό τοπικό ζήτημα αναζωπυρώθηκε με έναν πίνακα – πλάνο που εντόπισαν στο πολυσέλιδο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, θέμα το οποίο θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης ως (3ο θέμα): Διαβίβαση για έγκριση παραδοτέων ΣΒΑΚ Δήμου Χανίων Π12 και Π13∙ κάτι που φαίνεται να θέλησε να περάσει “αθόρυβα” και σχεδόν “κρυφά”, όπως υποστήριξε πλήθος συμμετεχόντων στην ανοιχτή συνάντηση, καθώς δεν έχει περάσει ως φανερό θέμα συζήτησης για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου, θέλοντας να τους πιάσει στον ύπνο όπως επισημάνθηκε.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω πλάνο κάνει λόγο για χώρους στάθμευσης εκτός οδού, αναφέροντας:
«Το μέτρο της δημιουργίας υπαίθριων θέσεων στάθμευσης σε χώρους εκτός θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο που μπορεί να αποδώσει ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη στον Δήμο Χανίων. Μάλιστα ο Δήμος δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει κεφάλαιο για την υλοποίησή του. Τυχόν οικονομικά οφέλη του Δήμου από την ελεγχόμενη στάθμευση σε αυτούς τους χώρους (χρονο-χρέωση ή θέσεις κατοίκων) μπορούν να αποδίδονται στην υλοποίηση άλλων μέτρων παρεμβάσεων του ΣΒΑΚ, οπότε έτσι ένα δημιουργείται μια δυναμική ανακύκλωσης των πόρων του συστήματος προς όφελος των πολιτών και επισκεπτών μέσω επιπλέον μέτρων και παρεμβάσεων του ΣΒΑΚ. Παράλληλα, η εφαρμογή του μέτρου θα αποτελέσει σημαντική παράμετρο για τον περιορισμό της παράνομης στάθμευσης, τη μείωση άσκοπων μετακινήσεων προς αναζήτηση ελεύθερης θέσης στάθμευσης (π.χ. χρήση νέων τεχνολογιών μέσω smartphones) και τη μεταστροφή των χρηστών μηχανοκίνητων μέσων προς περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον μεταφορικά μέσα (ποδήλατα, ΔΣ, πεζή μετακίνηση, χρήση του P&R). Οι χώροι θα πρέπει να οριοθετηθούν με σαφήνεια, ώστε να διευκολύνεται η στάθμευση και η κυκλοφορία κατά την προσέλευση αποχώρηση ή εντός των χώρων.
Πρόκειται για τους εξής 12 υποψήφιους χώρους με την εκτιμώμενη ανά περίπτωση χωρητικότητα θέσεων (4.530 θέσεις συνολικά):
• ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ / ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ P&R 400 θέσεις
• ΚΛΑΔΙΣΣΟΣ (ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ) 140 θέσεις
• ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ 800 θέσεις
• ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ (ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε’) 50 θέσεις
• ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΒΕΑ (ΑΚΤΗ ΚΑΝΑΡΗ) 300 θέσεις
• ΒΙΟΧΥΜ (ΘΕΡΙΣΣΟΥ & ΕΦΕΔΡΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ) 320 θέσεις
• ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ (ΚΥΔΩΝΙΑΣ & ΚΕΛΑΙΔΗ) 320 θέσεις
• ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ & ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ) 360 θέσεις
• ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ (ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ) 160 θέσεις
• ΜΑΝΟΥ (ΣΑΡΙΔΑΝΤΩΝΗ – Α. ΓΟΓΟΝΗ – ΚΙΣΣΑΜΟΥ (ΔΥΤΙΚΟ P&R) 1600 θέσεις
• ΚΤΙΡΙΟ ΙΚΑ (ΝΕΑΡΧΟΥ & ΣΟΛΩΜΟΥ) 40 θέσεις
• ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΠΝΙΚ (ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ) 40 θέσεις
Κάτοικοι που συμμετείχαν στην συνέλευση εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για το γεγονός ότι και στο σχέδιο με τους πολυτροπικούς κόμβους μεταφορών το κέντρο βάρους δίνεται στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Συγκεκριμένα, αναφερόταν: «Οι κόμβοι πολυτροπικών μεταφορών ιδανικά χωροθετούνται στον κεντρικό σταθμό της πόλης, αλλά στην περίπτωση των Χανίων ενδείκνυται η δημιουργία τους στους τρεις περιφερειακούς σταθμούς Park & Ride, στον σταθμό εντός του χώρου του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου (κατά την μεταβατική περίοδο) κι εφόσον είναι εφικτό σε κάποιο κεντρικό σημείο της πόλης όπου θα επέλεγε η διοίκηση του Δήμου».
«Παίρνεις ένα αγνό κομμάτι γης που μπορεί να είναι πνεύμονας για τα Χανιά και το κάνεις χώρο για αυτοκίνητα; Δηλαδή που είναι οι πολίτες κι η βιωσιμότητα σε αυτό;» αναρωτήθηκε κάτοικος που συμμετείχε στην συγκέντρωση.

ΟΥΔΕΝ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ

Μεταξύ των συγκεντρωμένων κατοίκων κι η αρχαιολόγος κ. Μαρία Βλαζάκη, η οποία στην τοποθέτησή της έκανε λόγο για μια απόφαση που θα περάσει ως προσωρινή με ό,τι αυτό συνεπάγεται «και μάλιστα σε έναν χώρο που δεν έχει εξεταστεί ακόμη πώς θα λειτουργήσει όλο το κυκλοφοριακό» ενώ πρόσθεσε πως «δεν έχει γίνει κανένα master plan για το στρατόπεδο για να ξέρουμε τι θέλει να κάνει μέσα εκεί και εν τέλει πώς θα διαμορφωθεί το πάρκο», με τους παρευρισκόμενους να συμφωνούν πως δεν υπάρχει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο. Τέθηκε επίσης το ζήτημα των εργασιών που πραγματοποιούνται στο στρατόπεδο με αφορμή την απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών, με τους κατοίκους να υποστηρίζουν πως γίνονται άλλου είδους εργασίες κι όχι αυτές, χωρίς να τηρηθούν μάλιστα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας, με τον κ. Τσουκάτο να γνωστοποιεί εξώδικη διαμαρτυρία της “Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου” για το εν λόγω θέμα, ζητώντας να σταματήσει «άμεσα οποιαδήποτε εργασία διαμόρφωσης του χώρου του εν λόγω Στρατοπέδου σε χώρο στάθμευσης, ιδίως εφόσον ουδεμία άδεια έχει εκδοθεί στο όνομά σας ούτε υπάρχουν αυτή τη στιγμή και για μεγάλο διάστημα ακόμη οι νόμιμες προϋποθέσεις για την έκδοσή της».

ΔΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Στη συνάντηση βρέθηκε κι ο κ. Γιάννης Σπυριδάκης, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Χανίων, ο οποίος αναφέρθηκε στο τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα και εξήγησε τη διαδικασία της εξάμηνης παραχώρησης η οποία ανανεώνεται αυτόματα όπως είπε μέχρι να πέσουν οι “τελικές υπογραφές” για οριστική κτήση του χώρου από τον Δήμο, ξεκαθαρίζοντας πως τότε θα μπει κι η συζήτηση των χρήσεων του στρατοπέδου. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύεται στους κατοίκους των Χανίων πως αποκλείεται να γίνει κάτι ερήμην των κατοίκων» ανέφερε, με τους υπόλοιπους πολίτες να διαμαρτύρονται πως αυτό γίνεται ήδη και τον ίδιο να σχολιάζει πως «το ΣΒΑΚ είναι κάτι ευρύτερο και θα δείτε την Τετάρτη πως δεν υπάρχει κάποιος που θα ψηφίσει κάτι τέτοιο».

Ένταση επικράτησε λίγα λεπτά αργότερα καθώς ο κ. Σπυριδάκης μετέφερε τις δεσμεύσεις του δημάρχου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, λέγοντας ότι: «Πρώτον, αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες καθαρισμού με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ για τον αμίαντο συγκεκριμένα γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό και δεν μπορεί να γίνει τίποτα παράνομο. Δεύτερον, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περάσει ή να σχεδιαστεί υπέργειο πάρκινγκ στον χώρο του “Μαρκοπούλου”, καθώς οι προθέσεις είναι ξεκάθαρες για χώρο πρασίνου και τρίτον αν υπάρχει μελλοντική πρόθεση θα είναι για υπόγειο πάρκινγκ», ενώ τόνισε πως ο δήμαρχος τίθεται στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να του εξηγήσει για το τι μέλλει γενέσθαι με τον χώρο, ενώ είναι και καλοδεχούμενοι όλοι στο ΔΣ της Τετάρτης.

Στη συνέχεια, η κα Δέσποινα Ανιτσάκη, μέλος του Συμβουλίου, ανέγνωσε την αίτηση των κατοίκων την οποία και θα μεταβιβάσουν υπογεγραμμένη από αρκετούς πολίτες στο ΔΣ της Τετάρτης, στο οποίο θα παραστούν για το ζήτημα του στρατοπέδου, ζητώντας από τους δημοτικούς συμβούλους κι απευθύνοντας κάλεσμα στις αρμόδιες επιτροπές των Χανίων να προβούν σε ανοιχτή συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής προς σαφή ενημέρωσή τους. «Δηλώνουμε ότι δε θα αφήσουμε καμία προσπάθεια υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας να περάσει» ανέφερε κλείνοντας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα