Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Επιχείρηση για την παγίδευση του κροκόδειλου

Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το μεσημέρι η επιχείρηση παγίδευσης του κροκόδειλου στο Φράγμα των Ποταμών από επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, την ΕΜΑΚ και το Δασαρχείο Ρεθύμνου.

H προσπάθεια να πιαστεί ο κροκόδειλος θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι, με ένα τεράστιο κλουβί, μία ιδιότυπη “φάκα”, όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πέτρος Λυμπεράκης. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των ειδικών δεν είναι οι πλέον αισιόδοξες για την επιχείρηση καθώς θεωρούν ότι θα είναι δύσκολο να πετύχει.
Χθες, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο σύσκεψη στην οποία συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της επιχείρησης παγίδευσης του κροκόδειλου, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
Αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια καταρχήν με παγίδες να πιαστεί το ζώο και αν δεν πετύχει αυτό, τότε θα δοκιμαστούν άλλοι τρόποι.
«Θα χρησιμοποιήσουμε μία ιδιότυπη μεγάλη φάκα βάζοντας το αντίστοιχο “τυράκι”, ένα κομμάτι κοτόπουλο ενδεχομένως για να δελεάσουμε το ζώο και αν δεν πιάσει αυτό θα δούμε», είπε ο κ. Λυμπεράκης.
«Αν δεν μπορέσουμε να τον πιάσουμε θα προχωρήσουμε σε επανασχεδιασμό για το πώς μπορούμε να πετύχουμε την παγίδευσή του», τόνισε ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Εργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης.
Στη συνέχεια και εφόσον πιαστεί το ερπετό θα πρέπει να αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει τη φροντίδα του. Γίνονται συζητήσεις και με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και με το ΕΛΚΕΘΕ. Αρμόδιο, ωστόσο, να αποφασίσει είναι το Δασαρχείο σύμφωνα με τον νόμο.
Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη ή όχι και δεύτερου κροκόδειλου, στην περιοχή συνεχίζεται η παρακολούθηση με κάμερες από τον ΟΑΔΥΚ για να διαπιστωθεί αν όντως ζει στην περιοχή και δεύτερο ερπετό.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ;

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι ο κροκόδειλος θα μπορούσε να μην απομακρυνθεί από τη λίμνη του Φράγματος, αλλά να συνεχίσει να ζει εκεί σ’ έναν κατάλληλα διαμορφωμένο και περιφραγμένο χώρο για να μην μπορεί να επιτεθεί και να γίνει επικίνδυνος για τους ανθρώπους.
Πολλοί κάτοικοι της περιοχής βλέποντας το τεράστιο ενδιαφέρον, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, που έχει προκαλέσει το γεγονός της ύπαρξης κροκόδειλου στην Κρήτη, σε περιβάλλον δηλαδή θεωρητικά που δεν είναι δυνατόν να ζήσει, θεωρούν ότι θα λειτουργήσει σαν πόλος έλξης τουριστών και θα βοηθήσει την τοπική οικονομία και το έχουν θέσει στους Φορείς που ασχολούνται με το ερπετό ως ερώτημα. Θεωρούν ότι είναι μία χρήσιμη δημοσιότητα που αξίζει να την εκμεταλλευτεί ο τόπος.
Κανείς δεν περίμενε ότι το θέμα θα έπαιρνε τόσο μεγάλη έκταση και θα ασχολούνταν με το ερπετό για τόσες μέρες τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, προβάλλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο βέβαια το Ρέθυμνο και την περιοχή του Αμαρίου.
Στο ερώτημα αυτό ωστόσο μόνο οι ειδικοί επιστήμονες θα μπορούσαν να απαντήσουν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Με τις καλύτερες ευχές μου για καλο …….σαφάρι και την καλη τυχη του “Σηφαλιού ” μας, σας προτείνω να δειτε στο utube to : Gator Boys, Big Gator, Small Pond . Ευχαριστω

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα