Κούρδοι μαχητές και οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενοι από τις αμερικανικές επιδρομές, συνέχισαν όλη μέρα χθες την επιχείρησή τους εναντίον των τζιχαντιστών κατά των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να «ακολουθήσει μακροπρόθεσμη στρατηγική». «Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιστροφή της τάσης κατά του Ισλαμικού Κράτους στηρίζοντας τη νέα ιρακινή κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου. Κάλεσε επίσης τον νέο πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι να σχηματίσει «κυβέρνηση εθνικής ενότητας εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των Ιρακινών». Ο πρόεδρος Ομπάμα προέβη στις δηλώσεις αυτές την ώρα που η αμερικανική αεροπορία είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από τριάντα επιδρομές σε τρεις ημέρες για να βοηθήσει τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις στη χερσαία επιχείρησή τους. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε από την πλευρά του ότι δεν προτίθεται να «εμπλακεί σε έναν πόλεμο στο Ιράκ», με χερσαία στρατεύματα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ στο τέλος συνεδρίασης της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra. Ωστόσο «θα παράσχουμε όπλα στις κουρδικές δυνάμεις», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, οι ιρακινές δυνάμεις άρχισαν χθες μια επιχείρηση για να εκδιώξουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από το Τικρίτ, τη γενέτειρα του εκτελεσθέντος πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν, έκαναν γνωστό στο Ρόιτερς αξιωματικοί στην αίθουσα επιχειρήσεων. Οι ιρακινές δυνάμεις προωθούνται με ταχύτητα από το νότο, αλλά την πορεία τους επιβραδύνουν νάρκες, βόμβες στην άκρη του δρόμου και ελεύθεροι σκοπευτές στα δυτικά, δήλωσαν ένας ταγματάρχης του στρατού κι ένας λοχαγός της αστυνομίας. Οι ιρακινές και οι κουρδικές δυνάμεις έχουν ενθαρρυνθεί από τις επιδρομές που έχουν εξαπολύσει οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις εναντίον των εξεγερμένων σκληροπυρηνικών σουνιτών, οι οποίες είναι οι πρώτες αφότου τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν το 2011 από το Ιράκ. Ο Ο.Η.Ε. Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε χθες πως αρχίζει μια σημαντική επιχείρηση ανθρωπιστικής αρωγής στο βόρειο Ιράκ για να βοηθήσει μισό εκατομμύριο εκτοπισμένους. «Ενώπιον της επιδείνωσης της κατάστασης στο βόρειο Ιράκ, η Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες αρχίζει αυτή την εβδομάδα μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της για να βοηθήσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που εξαναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους», δήλωσε ο Άντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος της Αρμοστίας που έχει την έδρα της στη Γενεύη. Η εκτεταμένη αυτή επιχείρηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, θα αρχίσει σήμερα διευκρίνισε. Μια αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας θα δημιουργηθεί ανάμεσα στην Άκαμπα της Ιορδανίας και το Αρμπίλ στο Ιράκ. Εξάλλου η Αρμοστεία θα στείλει βοήθεια με αυτοκινητοπομπές από την Τουρκία και την Ιορδανία.
Τέλος βοήθεια θα σταλεί δια θαλάσσης και ξηράς από το Ντουμπάι μέσω του Ιράν, εξήγησε ο Έντουαρντς. Σε πρώτη φάση θα σταλούν περίπου 3.300 σκηνές, 20.000 πλαστικά καλύμματα, 18.500 κιτ σκευών κουζίνας και 16.500 δοχεία για μεταφορά υγρών. Ο κύριος στόχος αυτής της επιχείρησης, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες, είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των εκτοπισμένων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν βρεθεί χωρίς καταφύγιο ή σπίτι, δήλωσε ο εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας τη σημασία να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των ανθρώπων αυτών. Μέχρι σήμερα η Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες υπολογίζει σε 1,2 εκατ. τον αριθμό των Ιρακινών που εκτοπίσθηκαν εξαιτίας των μαχών το 2014