Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Επιδείνωση της λειψυδρίας σε περιοχές των Χανίων

» “Στεγνώνουν” πηγές σε Μεσκλά, Σέµπρωνα και Αρµένους

 

Ένα πρωτοφανές “στέγνωµα” των πηγών σε Αρµένους Αποκορώνου, Μεσκλά, Σέµπρωνα και Πλατανιά ανησυχεί παραγωγούς, ΤΟΕΒ και ∆ήµους. Η µείωση της στάθµης είναι εµφανής τόσο στις υπέργειες όσο και στις υπόγειες πηγές, κάτι που αποδεικνύει και µια επίσκεψη στα σηµεία αυτά.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσκλών κ.  Μιχάλης Βουλγαράκης

Βρεθήκαµε χθες το µεσηµέρι στις πηγές “Κεφαλοβρύσια” στα Μεσκλά από όπου λαµβάνονταν µεγάλες ποσότητες νερού για το πότισµα του κάµπου από τον ΟΑΚ και τον τοπικό ΤΟΕΒ. Πλέον το νερό είναι ελάχιστο και όπως µας δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσκλών κ.  Μιχάλης Βουλγαράκης «η στάθµη είχε πέσει, το ίδιο και πέρυσι, αλλά στις 10 Οκτώβρη. Τέτοια εποχή, Αύγουστο, έτρεχε πολύ νερό, η πηγή έβγαζε πάνω από 350-400  κυβικά την ώρα. Τώρα δεν βγάζει τίποτα!»

Ο συνοµιλητής µας δείχνει τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚ στον χώρο των πηγών µέσω τον οποίων έπαιρνε περισσότερο νερό όταν υπήρχε ανάγκη. Πλέον το τρεχούµενο νερό είναι τόσο λίγο που δεν µπορεί να πάρει ούτε ένα λίτρο.

«Ως ΤΟΕΒ ζοριζόµαστε πάρα πολύ,  γιατί δίνουµε νερό σε µια έκταση άνω των 1000 στεµµάτων µέχρι και το Φουρνέ. Υπάρχουν κηπευτικά, εσπεριδοειδή,  κυρίως όµως αβοκάντο που απαιτεί σταθερό και αρκετό νερό. Βρισκόµαστε σε οριακή κατάσταση και έχουµε βάλει πρόγραµµα ώστε να ποτίζουν µε φειδώ οι παραγωγοί. Μια δεξαµενή που έχουµε και τη γεµίζαµε µε 850 κυβικά σε 4 ώρες, τώρα θέλει 9 ώρες και πάλι δεν γεµίζει. Είναι τεράστιο το  κόστος του ρεύµατος, το εργατικό κόστος, καθώς πρέπει να µετατοπίζεις τα νερά από δίκτυο σε δίκτυο για να τους εξυπηρετήσεις όλους» σηµειώνει ο κ. Βουλγαράκης.

Ο ΤΟΕΒ ενηµερώνει τους παραγωγούς συνεχώς για να κάνουν λελογισµένη κατανάλωση και προχωρεί σε ελέγχους  στα ρολόγια για βλάβες, ζηµιές κ.α.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του δικτύου διανοµής, τα δευτερεύοντα είναι σε καλή κατάσταση, όχι όµως και τα πρωτεύοντα δίκτυα. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ εξηγεί πως «το δικό µας δίκτυο, µετά τη θεοµηνία αντικαταστάθηκε πλήρως. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης µας έδωσε ένα ποσό και µε πολύ καλή οικονοµική διαχείριση και προσωπική δουλειά αποκαταστήσαµε τα δευτερεύοντα δίκτυα που είχαν υποστεί µεγάλες ζηµιές. Το πρόβληµα έχει να κάνει µε τα πρωτεύοντα δίκτυα, τους κεντρικούς αγωγούς, τα αντλιοστάσια και τις υδροµαστεύσεις που είχαν γίνει από τον ΟΑ∆ΥΚ τη δεκαετία του ΄80  και έχουν διαρροές. Εκεί ζητάµε από τον ΟΑΚ να προχωρήσει στον εκσυγχρονισµό τους. Επίσης ετοιµάζουµε ένα έγγραφο προς τον ΟΑΚ ώστε να µας δώσει νερό από το φράγµα Βαλσαµιώτη καθώς υπάρχουν κάποιες µικροποσότητες ή να γίνει ένα έργο διασύνδεσης ώστε να µας επιστραφεί νερό από αυτό που δίνουµε την υπόλοιπη περίοδο και καταλήγει στα Μυλωνιανά. Μόνο έτσι θα µπορέσουµε να αντεπεξέλθουµε στην κατάσταση που έχει διαµορφωθεί».

ΝΕΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ∆ΕΥΑΒΑ

Ο  πρόεδρος της ∆ΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχης Μαυρογένης

Μετά την κήρυξη του ∆ήµου Πλατανιά σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” από το Υπουργείο Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η ∆ΕΥΑΒΑ προγραµµατίζει 4 νέες γεωτρήσεις και την ενεργοποίηση δύο παλαιών (Νεριανά, Βουκολιές, Καµισιανά, Χρυσαυγή, κοντά στο Κολένι κ.α.) .

«∆εν µπορούσαµε να φανταστούµε ότι οι πηγές του Σέµπρωνα θα κατέβαιναν τόσο χαµηλά ή ότι µια από τις δύο γεωτρήσεις στο Κολένι θα παρουσίαζε νερό µε θολότητα», δηλώνει ο  πρόεδρος της ∆ΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχης Μαυρογένης, που συµπληρώνει πως διαγνώστηκε   ότι ξαφνικά «υπήρξε µια καταβύθιση των επιπέδων άντλησης του νερού  και ανησυχούµε. Η κήρυξη µας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης µειώνει τον χρόνο για να αδειοδοτηθούν οι γεωτρήσεις. Με την παράκαµψη κάποιων αδειοδοτήσεων που είναι αναγκαίες σε άλλες περιπτώσεις ευελπιστούµε µέχρι το τέλος του Σεπτέµβρη θα µπορέσουµε να ενεργοποιήσουµε δύο γεωτρήσεις. Είµαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό σηµαίνει ότι δηλώνουµε τα στοιχεία της γεώτρησης στη ∆ιεύθυνση Υδάτων, παίρνουµε την προέγκριση και στη συνέχεια προχωράµε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, δεν απαιτούνται 10-12 µήνες που είναι οι συνηθισµένες διαδικασίες».

Παράλληλα ο Μαυρογένης ζητάει από τους καταναλωτές να είναι πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωση νερού και ειδικά στο µεικτό δίκτυο να µη χρησιµοποιούν νερό ύδρευσης για άρδευση.

∆ΙΧΩΣ ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΗ

Η ∆ΕΥΑΒΑ είχε καταθέσει µελέτες για χρηµατοδότηση από το πρόγραµµα “Α. Τρίτσης” για την αντικατάσταση των παλαιών δικτύων, που δυστυχώς δεν έγιναν  δεκτές. «Αν µας είχαν χρηµατοδοτήσει τις µελέτες που είχαµε καταθέσει στο “Α. Τρίτσης”, το πρόβληµα θα ήταν µικρότερο. Λόγω παλαιότητας των δικτύων που  σπάνε, χαλάνε συχνά, χάνεται πολύτιµο νερό και έτσι πυροδοτείται η λειψυδρία! Τώρα κάθε γεώτρηση απαιτεί ένα ποσό 50,60,70.000 ευρώ και στα πλαίσια της αντιµετώπισης της λειψυδρίας δίνουν ένα ποσό 150.000 ευρώ στους ∆ήµους που έχουν πρόβληµα. Ετοιµάζουµε τις σχετικές µελέτες ώστε να τις καταθέσουµε άµεσα. Αλλά δεν αρκούν αυτά τα ποσά γιατί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Είχαµε πέρυσι µια ξηρή χρονιά, το ίδιο και φέτος, αν αυτό συνεχιστεί και του χρόνου τότε τα πράγµατα θα εξελιχθούν κάτι παραπάνω από δύσκολα» επισηµαίνει ο κ. Μαυρογένης.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ

Απότοµη είναι και η µείωση της στάθµης και στις πηγές των Αρµένων, όπως µας σηµείωσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ ∆υτ. Αποκόρωνα κ. Γ. Σπανουδάκης. Από τις πηγές αυτές αρδεύεται ένα µεγάλο µέρος του κάµπου του Κοιλιάρη και όχι µόνο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα