Η απελευθέρωση των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα διαδημοτικά πάρθηκε απ’ την κυβέρνηση για κοινωνικούς και για λόγους ψυχολογικούς. Φημολογείται, ότι δόθηκε εντολή απ’ τους πολιτικούς στους επιστήμονες να συναινέσουν προς τούτο, πριν συνεδριάσουν.
Ήταν πρόκριμα και για το άνοιγμα των σχολείων, σε πρώτη φάση την 3η Λυκείου, ενώ η πρόταση της επιτροπής που δόθηκε στην κυβέρνηση, ελήφθη κατά πλειοψηφίαν. Στους μειοψηφίσαντες ήταν και ο κ. Τσιόδρας, που συμπεριλαμβάνεται στους ανησυχούντες, ο οποίος αντιλαμβάνεται πως εξελίσσεται το θέμα της πανδημίας επιστημονικά υπό τις παρούσες συνθήκες. Ήταν πεπεισμένοι, θα διατάρασσαν την κάποια ισορροπία και είχε προτείνει την καθυστέρηση επιστροφής των μαθητών στις τάξεις των κατά μία εβδομάδα.
Η δήλωση των κυβερνώντων, ότι «ακούμε τους ειδικούς λαμβάνουμε υπ’ όψιν την εισήγηση και αποφασίζουμε» είναι πολιτική βούληση, ανεξάρτητα αν προϊόντος του χρόνου θα επιδεινώνονται τα προβλήματα των συγκρούσεων. Η κυβέρνηση επιμένει, ότι η παρούσα διαχείριση της κρίσης, θα αποτελέσει χρήσιμο μέτρο για παρόμοια προβλήματα, που θα προκύψουν μελλοντικά. Αξιολόγησε την πρόταση των ειδικών, συμφωνούντων και διαφωνούντων και αποφάσισε κατά προτεραιότητα το άνοιγμα των Λυκείων, επενδύοντας και στα self test. Η κυβέρνηση έχει θέσει την κατεύθυνσή της στους ειδικούς σχετικά με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις του Πάσχα. Μερικοί πιστεύουν, ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κοντραρισθεί με την Επιτροπή και θ’ αποφασίσει ανάλογα με τη θετική, ή την αρνητική τοποθέτησή της. Το σημαντικότερο όλων είναι να συμφωνήσουν οι ειδικοί στις προϋποθέσεις των ανοιγμάτων.
Ο ίδιος ο κ. καθηγητής κάνοντας υποθέσεις εκτιμά, ότι αν ο δείκτης “R” παραμείνει στη μονάδα, τότε οι διασωληνωμένοι θα διατηρηθούν στους 700. Εάν όμως πέσει στο 0,9 τότε οι ασθενείς στις ΜΕΘ θα κατέβουν στους 200. Ακόμα και με αυτές τις ευοίωνες προβλέψεις ο κ. Τσιόδρας πιστεύει, ότι η κατάσταση για τη διευκόλυνση της κίνησης των πολιτών για τον εορτασμό του Πάσχα στην επαρχία είναι ακόμα ρευστή. Πάντως στην Επιτροπή παραμένει επικεφαλής και ήταν αυτός, που διαφωνούσε καταλογίζοντας καταστροφικό το άνοιξε- κλείσε απαράδεκτες τις ασφυκτικές συνθήκες στα μέσα μεταφοράς και συνιστούσε την αποφυγή του συνωστισμού και το φόρεμα της μάσκας με σωστό τρόπο.
Ο συντηρητισμός του “Σωτήρη” (κατά τον Κ. Μητσοτάκη) επιστημονικά και επικοινωνιακά θεωρούμενος, οφείλεται στο ότι, υπολογίζει, τι κινδύνους μπορεί να επιφέρει μια οποιαδήποτε απόφαση στη δημόσια Υγεία. Όσον αφορά δε τη αποχή από το να εκτίθεται στα μέσα επικοινωνίας, ήταν απόφασή του, θέλοντας να αποσείσει από πάνω του κάθε βάρος από πιθανές παρενέργειες της πορείας της πανδημίας, μη θέλοντας να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας και να στοχοποιείται.
Υπάρχουν, όμως, και τα “πηγαδάκια” του παρασκηνίου, από τα οποία διαρρέονται απόψεις και των δύο τάσεων, της κυβέρνησης και της Επιτροπής, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν ,να μην “βγαίνει προς τα έξω” δυσαρέσκεια, που εκφράζεται από δυσαρμονία μεταξύ πολιτικών και λοιμωξιολόγων.