Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Επιδόσεις και μετεγγραφές εκτόξευσαν τις βάσεις

Στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων καθώς καταγράφηκε διπλασιασμός των αριστούχων και στην επέκταση του δικαιώματος μετεγγραφής και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, εκτιμάται ότι οφείλεται η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. Η άνοδος αυτή είναι αισθητή σε τουλάχιστον τρία από τα πέντε επιστημονικά πεδία και εντυπωσιακή σε ορισμένα Τμήματα των Πανεπιστημίων της περιφέρειας, τα οποία εξασφαλίζουν το δικαίωμα μετεγγραφής σε πολύτεκνους, τρίτεκνους καθώς και στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων. Στις περιπτώσεις αυτές, μάλιστα, καταγράφηκε εκτόξευση των βάσεων ακόμη και κατά 2.000 μόρια, όπως για παράδειγμα στο Τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στην Κοζάνη, μέσω του οποίου πολλοί υποψήφιοι προσδοκούν την εγγραφή τους στο αντίστοιχο Τμήμα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Οι Ιατρικές Σχολές επέστρεψαν στα ύψη του 2012 με την άνοδο να κυμαίνεται από 400 έως 600 μόρια. Λιγότερες από 1.000 ήταν οι κενές θέσεις κυρίως στα περιφερειακά Τ.Ε.Ι. με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο στο οποίο πέτυχε μόνο ένας υποψήφιος.

Πτώση των βάσεων παρατηρήθηκε αντιστοίχως στις Αρχιτεκτονικές Σχολές της περιφέρειας, στα Τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων, στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών και στις Ξένες Φιλολογίες. Οπως επεσήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας, η πτώση οφείλεται κυρίως στις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα. Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στη Σχολή Αστυφυλάκων της Αθήνας όπου η βάση εισαγωγής έφτασε στα 1.734 μόρια. Η εκτόξευση σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στη μείωση των υποψηφίων από 500 σε 250, οι οποίοι μάλιστα θα ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους μετά την παρέλευση διετίας. «Το βασικό συμπέρασμα», σημειώνει ο κ. Χατζητέγας, «είναι ότι η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων δεν πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς καθώς πολλές φορές παρατηρούνται εντυπωσιακές μεταστροφές των υποψηφίων. Ενα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στις επιλογές των υποψηφίων παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η εντοπιότητα και το δικαίωμα μετεγγραφής». Σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος συνεχάρη τους επιτυχόντες και τους γονείς τους. «Σε όσους δεν τα κατάφεραν πρέπει όλοι να θυμίζουμε (γονείς, συγγενείς και φίλοι) πως υπάρχει και επόμενη φορά, αλλά και άλλες ευκαιρίες», πρόσθεσε.

Αναμενόμενα τα αποτελέσματα σύμφωνα με αναλυτές
«Η οικονομική κρίση, οι μετεγγραφές και ο διπλασιασμός των αριστούχων στη Θετική και την Τεχνολογική Κατεύθυνση λείαναν το έδαφος για τη διαμόρφωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στα Α.Ε.Ι.», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός Χρήστος Κάτσικας, ειδικός σε θέματα Παιδείας. «Τα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν αναμενόμενα, παρόλο που εξέπληξαν μεγάλο μέρος των υποψηφίων λόγω της ανόδου των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των Τμημάτων», τονίζει ο κ. Κάτσικας και προσθέτει: «Με βάση τον διπλασιασμό των αριστούχων στη Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση ήταν αναμενόμενη η άνοδος των βάσεων στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και Πολυτεχνικές Σχολές, που κυμαίνονται από 300 έως και 1.000 μόρια. Επίσης, η μικρή αύξηση των αριστούχων στη Θεωρητική Κατεύθυνση, αλλά και η αύξηση των υποψηφίων που ξεπέρασαν τη βάση εισαγωγής, έδωσαν μία άνοδο των βάσεων χαμηλότερης έντασης στις Νομικές, Ψυχολογικές και Φιλοσοφικές Σχολές του Πρώτου επιστημονικού πεδίου». Ο κ. Κάτσικας σημειώνει με έμφαση ότι έχουμε «πτώση των βάσεων στα περισσότερα Τμήματα των Α.Ε.Ι. και των Τ.Ε.Ι. της περιφέρειας που δεν έχουν αδελφά Τμήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή όσα Τμήματα στην περιφέρεια δεν είχαν κάποιο συμβατό Τμήμα σε σχέση με τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να πάρουν μετεγγραφή, αυτά τα Τμήματα είτε έμειναν στάσιμα είτε ανέβηκαν λίγο, είτε είχαν μεγάλη πτώση στις βάσεις». Οι υποψήφιοι γνωρίζουν πλέον, υποστηρίζει ο κ. Κάτσικας, ότι «κανένα Τμήμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαγγελματική αποκατάσταση και επιλέγουν κλασικά Τμήματα. Επιλέγουν δηλαδή από κεκτημένη ταχύτητα Τμήματα γοήτρου, όπως της Νομικής, Πολυτεχνικές Σχολές κ.λπ. παρά το γεγονός ότι Πολυτεχνικά Τμήματα όπως αυτό των Πολιτικών Μηχανικών και των Αρχιτεκτόνων δεν έχουν προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης, διότι έχει τελειώσει η οικοδομή τα τελευταία τρία χρόνια. Επιλέγονται όμως λόγω της κλασικότητας των σπουδών και με βάση τις προτιμήσεις των υποψηφίων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα