Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Επιδότηση πάγιων δαπανών επιχειρήσεων

βάσει του άρθρου 29 του Ν.4772/2021

Με βάση το δελτίο τύπου του Υπ. Οικονομικών της 11.3.2021 και στα πλαίσια στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της Πανδημίας, δύναται να χορηγείται ενίσχυση με τη μορφή «επιδότησης των παγίων δαπανών τους», για επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19.

Βασικότερες προϋποθέσεις για επιδότηση των παγίων δαπανών είναι να ανήκει η εταιρεία σε πληττόμενο κλάδο και να καταγράφει σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος λαμβάνοντας υπόψη και τη στήριξη που έχει λάβει μέχρι τώρα.

Επιπρόσθετα, να έχει υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3 για την προς υποχρέωση περίοδο, να απασχολεί με πλήρη απασχόληση τουλάχιστον 1 εργαζόμενο και η μείωση του τζίρου της να είναι τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Όπως γενικότερα ισχύει, η στήριξη δεν αφορά επιχειρήσεις οι οποίες ήταν ήδη προβληματικές το 2019. Εξαιρούνται οι μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, το ύψος, οι προϋποθέσεις χορήγησης, ο προσδιορισμός των επιλέξιμων δαπανών, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία υποβολής της σχετικής αίτησης ως και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και άλλα συναφή θέματα, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων μετά από σχετική εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Πάγιες δαπάνες σύμφωνα πάντα με το Δελτίο Τύπου για την επιχείρηση θεωρούνται:

• Οι παροχές σε εργαζόμενους ως και οι ασφαλιστικές εισφορές
• Οι τηλεπικοινωνίες
• Τα ενοίκια,
• Ύδρευση και Ενέργεια
• Χρεωστικοί τόκοι και
• Λοιπά λειτουργικά και συναφή έξοδα

Το συνολικό ύψος της ενίσχυσης του προγράμματος προϋπολογίζεται να ανέλθει στο ποσό των 500 εκατ. Ευρώ.

Η επιδότηση αυτή είναι αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με καμία άλλη οφειλή.
Η ενίσχυση αυτή δεν θα δοθεί μετρητοίς αλλά υπό μορφή αποπληρωμής μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με δικαίωμα της εταιρείας να επιλέξει που θέλει να κατανείμει το ποσό της ενίσχυσης σε φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές.
Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση το ποσοστό πτώσης του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 60%.
Οι δικαιούχοι υποχρεούνται φυσικά να διατηρήσουν τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν μέχρι 31.12.2021 και η συγκεκριμένη επιδότηση δεν θα είναι επιστρεπτέα.
Η επιλέξιμη περίοδος θα αφορά την οικονομική χρήση 2020 και στόχος είναι η επιδότηση να έχει ολοκληρωθεί και να έχει δοθεί στις επιχειρήσεις με την μορφή «πιστωτικού» ως τα τέλη Μαΐου 2021.

Το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης κατά τη γνώμη μου είναι πολύ περιορισμένο λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες υποχρεώσεις των λογιστών, τον όγκο εργασίας των Λογιστικών γραφείων την περίοδο αυτή, όπου είναι υποχρεωμένοι να συντάξουν και υποβάλλουν ισολογισμούς ως και φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Το κείμενο αυτό είναι μια πρώτη προσέγγιση, σύμφωνα όπως αρχικά αναφέραμε με βάση το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών και αναμένεται να διευκρινισθούν αρκετά θέματα με την υπό έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, να λυθούν απορίες να διευκρινιστούν και να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα που θα προκύψουν.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα