“Επίθεση φιλίας” από τη Γερμανία προς την Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας στην Ευρώπη και ταυτόχρονα να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μιας σθεναρής ελληνικής διεκδίκησης στο μέλλον του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων σε ενενήντα τρία μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας, συμπαρασύροντας πιθανόν στον χορό των διεκδικήσεων κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες – θύματα των ναζιστικών θηριωδιών. Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανία, σε μια επίδειξη «μεταμέλειας και γενναιοδωρίας» για τη χώρα μας, προχωρά με δικά της χρήματα στη σύσταση ενός “Ταμείου για το Μέλλον της Ελλάδας” με στόχο τους κατοίκους των μαρτυρικών κοινοτήτων στις 93 ελληνικές πόλεις. Λόγους αλληλεγγύης προς την Ελλάδα επικαλείται και για τη σύσταση ενός Γερμανο-Ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας, που ήδη υπεγράφη η δήλωση προθέσεως εκκίνησής του από ελληνικής πλευράς και υπό την αιγίδα του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Οι Γερμανοί φαίνονται αποφασισμένοι να προσεγγίσουν τις μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδας χρησιμοποιώντας ως εργαλεία εκδηλώσεις μνήμης, πολιτισμού, συμφιλίωσης κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη εβδομάδα το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε ενημερωτική επίσκεψη Ελλήνων δημοσιογράφων και μελών του Δικτύου Νέων Μαρτυρικών Τόπων στο Βερολίνο με θέμα “Ο Πολιτισμός της μνήμης, η ενασχόληση με την ιστορία και η συμφιλίωση” με αφορμή την εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο της Γερμανίας όπου θα γινόταν η υπογραφή Δήλωσης Προθέσεως σχετικά με τη σύσταση του Γερμανο-Ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας που επισφράγισε με την παρουσία του ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Οπως επίσης και της εκκίνησης -εκ μέρους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών- του Ταμείου για το Μέλλον προς την Ελλάδα. Η επιλογή των συμμετεχόντων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία καθώς η πλειοψηφία προερχόταν από μαρτυρικές κοινότητες της Ελλάδας μεταξύ των οποίων τα Χανιά, το Κομμένο Αρτας, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, ο Χορτιάτης, η Υπάτη κ.α. Από την πρώτη ημέρα της αποστολής στο Βερολίνο με τη συμμετοχή Ελλήνων δημοσιογράφων και νέων από μαρτυρικούς τόπους υπήρξε μια “βάρβαρη” επίθεση φιλίας από γερμανικής πλευράς με εντατικές και μεθοδικές προσπάθειες (brain washing, δηλαδή πλύση εγκεφάλου) με σκοπό να πειστούμε για τη μεταμέλεια των Γερμανών σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα. Επί δώδεκα ώρες την ημέρα εντατικό πρόγραμμα ξεναγήσεων σε μνημεία των δολοφονηθέντων Εβραίων της Ευρώπης, περιηγήσεις σε περιοχές του Βερολίνου όπου υπάρχουν εβραϊκά μνημεία, επίσκεψη στο κτήριο της Διάσκεψης του Βάνζεε, διαλέξεις στο Κέντρο Ιουδαϊσμού, ανταλλαγή εμπειριών νέων από το μαρτυρικό χωριό Λέχοβο. Και παράλληλα συναντήσεις με τον διευθυντή του Γερμανο-Πολωνικού Ιδρύματος Νεολαίας, με τον συντονιστή του Ελληνο-γερμανικού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης, με εκπροσώπους γερμανικών media και πολλά άλλα. Στο πλαίσιο των συναντήσεων υπήρξε επίσκεψη στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών και συνομιλία με τον Γερμανό υφυπουργό για ευρωπαϊκά θέματα Michael Roth.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ
Στη συνάντηση με τον Γερμανό υφυπουργό Michael Roth, με την συμμετοχή Ελλήνων δημοσιογράφων, ανταποκριτών από αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης και νέων από μαρτυρικά χωριά, η υπογράφουσα απεσταλμένη της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” ήταν η μόνη δημοσιογράφος που με σχετική ερώτηση στον υφυπουργό έθιξε το θέμα της σύνδεσης του Ταμείου προς την Ελλάδα με τις γερμανικές αποζημιώσεις και του κατοχικού δανείου. Επισημαίνοντας το μέγεθος του αντίκτυπου της ναζιστικής θηριωδίας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κρήτης που μετρά πενήντα περίπου μαρτυρικά χωριά από τα συνολικά ενενήντα τρία στην Ελλάδα. (Αρχική δημοσίευση έγινε έπειτα από απευθείας ανταπόκριση από το Βερολίνο και έχει ήδη δημοσιευτεί στο φύλλο της 11ης Σεπτεμβρίου των “Χανιώτικων νέων”). Ο Γερμανός υφυπουργός ακούγοντας την ερώτηση δεν έκρυψε τον αιφνιδιασμό και τον εκνευρισμό του αρνούμενος κάθε οικονομική υποχρέωση των Γερμανών απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με τα ζητήματα υποστηρίζοντας πως έχουν διευθετηθεί με παλαιότερες διακρατικές συμφωνίες, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την πάγια θέση της Γερμανίας. «Μην έχετε φρούδες ελπίδες. Το θέμα είναι λήξαν από γερμανικής πλευράς» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα υποστήριξε πως ποτέ μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διεκδικήσει νομικά τις γερμανικές αποζημιώσεις. Οσον αφορά το κατοχικό δάνειο υποστήριξε πως και αυτό το ζήτημα έχει διευκρινιστεί από γερμανικής πλευράς, ενώ ενοχλημένος ανέφερε πως -εάν χρειαστεί- θα αποφασίσουν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
«ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Πράγματι δημιουργείται με χρηματοδότηση της Γερμανίας ένα “Ταμείο του Μέλλοντος για την Ελλάδα” το οποίο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, θα διαθέτει πόρους και συγκεκριμένα ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως μέσα στα επόμενα χρόνια, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πληθυσμών των δύο χωρών, την επεξεργασία του κοινού παρελθόντος και την ιστορική εξέταση των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η χρηματοδότηση θα διαρκέσει μέχρι το 2017, σύμφωνα με πηγές του γερμανικού Υπουργείου επισημαίνοντας πως το Ταμείο για το Μέλλον δεν αποτελεί μια διακρατική συμφωνία που να δεσμεύει την Ελλάδα. Νομική βάση είναι περισσότερο ο γερμανικός νόμος περί Προϋπολογισμού, ο οποίος, κατόπιν αιτήσεως, μπορεί να παρέχει επιχορηγήσεις στις κοινότητες των θυμάτων. Σύμφωνα με non paper του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών σημαντική ομάδα – στόχο αποτελούν κάτοικοι των μαρτυρικών κοινοτήτων, με ιδιαίτερη προτεραιότητα στις 93 πόλεις και χωριά που, σύμφωνα με τους ελληνικούς κανονισμούς, ανακηρύχθηκαν σε μαρτυρικές κοινότητες. Μέσω της χρηματοδότησης μεμονωμένων προγραμμάτων θα δοθεί η ένδειξη συμφιλίωσης απέναντι στις κοινότητες των θυμάτων. Προβλέπεται επίσης η προώθηση προτάσεων για προγράμματα από τις ελληνικές κοινότητες και τις ομάδες θυμάτων.
Προς αυτό τον σκοπό είναι σε επαφή οι γερμανικές αντιπροσωπίες στην Ελλάδα (Πρεσβεία στην Αθήνα, Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη) με Ελληνες εταίρους. Οπως υποστηρίζουν κύκλοι του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών η ίδρυση και η διαμόρφωση του Ταμείου για το μέλλον είναι νομικά ανεξάρτητη από ζητήματα των πολεμικών αποζημιώσεων και πως οι επιχορηγήσεις σε κοινότητες θυμάτων δεν συνδέονται με την παραίτηση από έννομες καταστάσεις σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, είναι σαφές πως πρόκειται για επικοινωνιακές καθαρά καμπάνιες των Γερμανών με σκοπό την αναβάθμιση της γερμανικής εικόνας στην Ευρώπη και ταυτόχρονα αποδυνάμωσης των ελληνικών διεκδικήσεων στο μέλλον όσον αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις σε μαρτυρικές περιοχές. Παράλληλα προσπαθούν να μετριάσουν πιθανές αντιδράσεις για οικονομικές απαιτήσεις στο μέλλον από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις – θύματα των ναζιστικών θηριωδών.
ΓΕΡΜΑΝΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Οσον αφορά το Γερμανο-Ελληνικό Ιδρυμα για τη Νεολαία, κατά το πρότυπο του Γαλλογερμανικού και Πολωνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, που την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο υπεγράφη η δήλωση προθέσεως εκκίνησής του από Ελληνικής πλευράς υπό την αιγίδα του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, στόχος της δημιουργίας του Ιδρύματος είναι η ενίσχυση της διμερούς ανταλλαγής νεολαίας. Σύμφωνα με non paper του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών η γενική διεύθυνση εντός της Γερμανικής κυβέρνησης βρίσκεται στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογένειας, Ηλικιωμένων ατόμων, Γυναικών και Νεολαίας, ενώ από Ελληνικής πλευράς στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας. Το Ιδρυμα Νεολαίας θα είναι ένας αναξάρτητος διεθνής οργανισμός βασισμένος σε μια σύμβαση διεθνούς δικαίου μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη δήλωση προθέσεων, το Ιδρυμα Νεολαίας θα προωθεί και θα υποστηρίζει την εξωσχολική ανταλλαγή σε όλους τους τομείς, τη σχολική ανταλλαγή, την ανταλλαγή εθελοντών, την επαγγελματική ανταλλαγή καθώς και την πρακτική άσκηση… Ουσιαστικά το Γερμανο-Ελληνικό Ιδρυμα Νεολαίας στοχεύει να προωθήσει, μεταξύ άλλων, την πρακτική άσκηση νέων Ελλήνων σε επιχειρήσεις της Γερμανίας, οι οποίοι θα αμείβονται με μισθούς μαθητείας επί τρία χρόνια, αποτελώντας μια εν δυνάμει αφαίμαξη του νέου εργατικού δυναμικού της χώρας μας. Οπως διαπιστώσαμε κατά την παραμονή μας στο Βερολίνο, πράγματι η πόλη σφύζει από αναπτυξιακά έργα. Νέες υποδομές και πολυκατοικίες κατασκευάζονται σε κάθε γωνιά με γερανούς να ξεπροβάλουν από παντού.
Οι ίδιοι οι Γερμανοί παραδέχονται ότι το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας δεν επαρκεί για την κάλυψη των αυξημένων θέσεων εργασίας. Η πρωτοβουλία σύστασης του Γερμανο-Ελληνικού Ιδρύματος συναντά -από ό,τι φαίνεται- την αποδοχή της ελληνικής κυβέρνησης, αφού ο Ελληνας πρέσβης στο Βερολίνο υπέγραψε εκ μέρους της κυβέρνησης την εκκίνησή του, αλλά και του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας που έθεσε το Ιδρυμα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η αποστολή στο Βερολίνο διαπιστώνοντας «εκ των έσω» τις προθέσεις των Γερμανών πολιτικών ήταν μια ευκαιρία ενημέρωσης του κρητικού κοινού έπειτα από κατ’ ιδίαν έρευνα και εμπειρία, μακριά από λογοκριμένα κείμενα ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης ή αναπαραγωγή ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών. Η αποχή και ο στρουθοκαμηλισμός ποτέ δεν αποτέλεσαν λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα. Απεναντίας η δράση μέσα από εμπειρική έρευνα μπορεί πραγματικά να ανακόψει τέτοιου είδους σχέδια. Καταλυτικός παράγοντας σε αυτή την προσπάθεια είναι ενωμένοι όλοι οι Κρήτες που πραγματικά σέβονται τους προγόνους και την ιστορία τους, ενάντια στην αληθινή απειλή. Οι φαμφάρες για εντυπωσιασμό ή χρηματικό κέρδος και τα συκοφαντικά υπονοούμενα, όπως έγινε πρόσφατα από τοπική εφημερίδα, σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνουν πατριώτες. Αν θες πραγματικά να αντισταθείς, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα, απευθύνεσαι σε αυτούς που υπογράφουν συμφωνίες και παίρνουν αποφάσεις κι όχι σε αυτούς που ερευνούν, επιχειρώντας να αποτυπώσουν την πραγματικότητα για να ενημερώσουν τον κόσμο.