Μία σημαντική συλλογή κειμένων του καθηγητή του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΑΤΕΙ Κρήτης Γιάννη Βουρδουμπά για τις σχέσεις της ανάπτυξης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(ΑΠΕ) κυκλοφόρησε σε τόμο από τις εκδόσεις Λευκή Σελίδα (2013).
Πρόκειται για 24 κείμενα του συγγραφέα τα οποία δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” από το 2011 έως και το 2012. Τα εν λόγω κείμενα αποτελούν επί της ουσίας μία επιστημονική θεώρηση του συγγραφέα ο οποίος έχοντας ερευνήσει σε βάθος τα προβλήματα του Περιβάλλοντος και των ΑΠΕ θεώρησε σκόπιμο να μεταφέρει τη γνώση και άποψη του στο αναγνωστικό κοινό των Χανίων. Πρόκειται για μία προσπάθεια μεταφοράς της γνώσης έξω από το οργανωμένο ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο ο ίδιος διδάσκει για αρκετά χρόνια, προς όφελος όχι μόνο της ενημέρωσης αλλά της ίδιας της τοπικής κοινωνίας
Ο Γιάννης Βουρδουμπάς θεωρεί ότι η αειφόρος ανάπτυξη και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων που διαθέτει η χώρα μπορούν να οδηγήσουν σε μία οικονομική ανάπτυξη η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης ο συγγραφέας πιστεύει ότι η αξιοποίηση των ΑΠΕ και του φυσικού ενεργειακού πλούτου είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση.
Σημαντική, επίσης, η προσέγγισή του για τον άνθρωπό τον οποίο σε αρκετές περιπτώσεις τοποθετεί στο επίκεντρο της ανάπτυξης θεωρώντας ταυτόχρονα ότι η οργανωμένη πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει στους πολίτες της καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ώστε να μπορέσουν να ζήσουν μία καλύτερη ζωή. Σε άλλο του κείμενο επιχειρεί να αναδείξει τις αντιφάσεις ανάμεσα στο ενεργειακό πλούτο και την ενεργειακή φτώχεια. Όπως πιστεύει ο συγγραφέας, τα πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα τείνουν συνεχώς να περιορίζονται και συνεπώς να καθίσταται δύσκολη η πρόσβαση των φτωχών νοικοκυριών σε αυτά όπως συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας για επιπρόσθετους λόγους. Ο Γιάννης Βουρδουμπάς δεν περιορίζεται σε διαπιστώσεις. Η σημαντική συνεισφορά του σχετίζεται κυρίως με τη διατύπωση προτάσεων προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργειακή ένδεια με την οποία δυστυχώς βρίσκεται αντιμέτωπη η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Αρκετά κείμενα του συγγραφέα αφορούν κυρίως την Κρήτη όπως οι εφαρμογές της ηλιακής ενέργειας στον αγροτικό χώρο της Κρήτης, η Κρήτη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η δυνατότητα χρήσης του ελαιοπυρηνόξυλου για τη συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού στα Χανιά κάτι το οποίο προφανώς αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τον τοπική κοινωνία.
Είχα την χαρά να γνωρίσω από κοντά τον συνάδελφο καθηγητή Γιάννη Βουρδουμπά κατά τη διάρκεια των Θερινών Σχολείων στη Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία τα οποία από κοινού διοργανώνει εδώ και τρία συναπτά έτη το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο οποίο υπηρετώ. Οι εισηγήσεις του όχι μόνο υπήρξαν άρτια συγκροτημένες γύρω από το γνωστικό αντικείμενο του αλλά επιπλέον ανέδειξαν το επιστημονικό εύρος του συγγραφέα. Θεωρώ ότι η παρούσα έκδοση αποτελεί μία σημαντική συμβολή στον ευρύτερο προβληματισμό για τις σχέσεις ανάπτυξης και περιβάλλοντος η οποία αξίζει να διαβαστεί από κάθε πολίτη.
*Επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.