Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Eπιφυλακή
για την πανώλη των αιγοπροβάτων και στα Χανιά

» Τι πρέπει να προσέχουν κτηνοτρόφοι, τυροκόµοι και οι υπεύθυνοι των σφαγείων

 

Σε επιφυλακή για τυχόν εντοπισµό κρούσµατος πανώλης µικρών µηρυκαστικών στην Π.Ε. Χανίων βρίσκονται οι αρµόδιες υπηρεσίες.

Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο προϊστάµενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Χανίων κ. Μιχάλης Καστρινάκης ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο κρούσµα στην Κρήτη -κάτι το οποίο απεύχεται φυσικά – ωστόσο οι αρµόδιες υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή καθώς η ασθένεια µεταδίδεται αστραπιαία και τα κρούσµατα παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές.
ΤΑ «Έχουµε ενηµερώσει άπαντες από τους κτηνοτρόφους έως και τους ιδιώτες κτηνιάτρους για τα µέτρα που έχουν ήδη ληφθεί αλλά και για τα µέτρα πρόληψης τα οποία οφείλουν να λάβουν για τον περιορισµό της ασθένειας» αναφέρει ο κ. Καστρινάκης.
Ρωτάµε τον κ. Καστρινάκη για το αν υπάρχει κίνδυνος για τους καταναλωτές «αυτό που πρέπει να τονίσουµε είναι ότι είναι η πανώλη των αιγοπροβάτων. ∆εν αναφέρεται το το νόσηµα ότι είναι ζωοανθρωπονόσος. Απλά ο αποκλεισµός των µετακινήσεων ισχύει και για τις εκτροφές που συστεγάζονται βοοειδή και αιγοπρόβατα, µόνο και µόνο να µην είναι µηχανικοί µεταφορείς. Για αυτό και αποκλείουµε -εκτός από τις µετακινήσεις των αιγοπροβάτων για οποιοδήποτε λόγο – εως και τις 4 Αυγούστου. Θέµα για το καταναλωτικό κοινό δεν υπάρχει.».
«Φυσικά πρόκειται για νόσηµα υποχρεωτικής δήλωσης» µας λέει ο κ. Καστρινάκης και συνεχίζει λέγοντας πως «αυτό σηµαίνει ότι ο καθένας ο οποίος θα δει ύποπτα συµπτώµατα, οφείλει νοµικά να το αναγγείλει στην Κτηνιατρική Υπηρεσία. Εφιστούµε την προσοχή και στους συναδέλφους ιδιώτες κτηνιάτρους αν τυχόν υποψιαστούν οποιοδήποτε κρούσµα, µην αναλάβουν δράση. Θα πρέπει να µας ειδοποιήσουν».
Αναφέρουµε στον κ. Καστρινάκη για την εξάπλωση της νόσου και ποιες µπορεί να είναι οι επιπτώσεις «η εξάπλωση της νόσου είναι ταχεία. Ναι µεν δεν µεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά έχει σοβαρές οικονοµικές συνέπειες, είτε από αυτά τα µέτρα που θα παρθούν, είτε για την παραγωγή και για τις εξαγωγές όλων των προϊόντων» µας απαντά.
Από µεριάς της η κα Μάνια Μυλωνάκη προϊσταµένη της “∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας” ανέφερε ότι η υπηρεσία έχει κάνει όλα τα προβλεπόµενα για την ώρα ενώ εφιστά την προσοχή και για τις ζωοτροφές. Όπως µας ανέφερε «µεταδίδεται και µέσω των ζωοτροφών η συγκεκριµένη νόσος. ∆ηλαδή αν οι ζωοτροφές προέρχονται από περιοχές καραντίνας εννοείται ότι σταµατάνε και δεν εισέρχονται στο νοµό µας».

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Όπως ανέφερε ο κ. Καστρινάκης οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει:
Να παρακολουθούν τα ζώα της εκτροφής τους και να απευθύνονται στην Κτηνιατρική Υπηρεσία για τυχόν ύποπτα περιστατικά.
Να αυξήσουν τα µέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές (πχ ένα µέτρο βιοασφάλειας είναι να δηµιουργήσουν τάφρους µε απολυµαντικό στην είσοδο στην εκτροφής, να µειώσουν τις µετακινήσεις ατόµων που µπαίνουν στις µονάδες, να µην δανείζονται µηχανήµατα, εργαλεία και πολύ περισσότερο ζώα από άλλες εκτροφές, συχνοί καθαρισµοί και απολυµάνσεις µε εγκεκριµένα απολυµαντικά κτλ)
Να εφαρµόζεται αυστηρά η εθνική και κοινοτική νοµοθεσία σε περίπτωση που θέλουν να αγοράσουν, πουλήσουν ή να αποστείλουν προς σφαγή αιγοπρόβατα (όταν ανοίξουν τα σφαγεία)
Αν έχουν φέρει αιγοπρόβατα από την Ρουµανία θα πρέπει να τα έχουν σε καραντίνα για 21 µέρες (ωστόσο όπως σηµειώνει ο κ. Καστρινάκης δεν υπάρχουν στον νοµό µας αιγοπρόβατα από την Ρουµανία).

ΓΙΑ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ
Οσον αφορά τα σφαγεία µπορεί αυτή την εβδοµάδα να έχει ανασταλεί η λειτουργία τους όσον αφορά στα αιγοπρόβατα ωστόσο ο κ. Καστρινάκης επισηµαίνει ότι όταν ανοίξουν και εκεί οι υπεύθυνοι θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για τυχόν ύποπτα περιστατικά. Επίσης στους χώρους τα µέτρα βιοασφάλειας θα πρέπει να είναι αυξηµένα όπως και στις εκτροφές. Να επιβεβαιώνουν ότι τα ζώα θα έχουν την προβλεπόµενη σήµανση και τα συνοδευτικά έγγραφα.

ΤΑ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ
Τα τυροκοµεία θα πρέπει να τηρούν τα µέτρα αποστείρωσης του γάλακτος και θα πρέπει να είναι ελεγµένοι οι προµηθευτές του γάλακτος των τυροκοµείων. Να εφαρµόζουν και αυτοί απολυµάνσεις και καθαρισµούς και των οχηµάτων στα οποία µεταφέρονται τα γάλατα και των χώρων των τυροκοµείων. Να τηρούν τα σχετικά αρχεία τεκµηρίωσης.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
– Πυρετός (40-41 °C).
– Θάνατοι.
– Κατάπτωση, υπνηλία, ανορεξία.
– Ορώδες υγρό από τα µάτια και τη µύτη, έντονη σιελόρροια (εικόνα βρεγµένου προσώπου).
– Κόκκινα µάτια και δάκρυα.
– Βλεννοπυώδες έκκριµα που φράσσει τα βλέφαρα και τα ρουθούνια.
– Γρήγορες, κοφτές αναπνοές, δύσπνοια, βήχας. Πρησµένα και κόκκινα χείλη και ούλα.
– Αλλοιώσεις στο στόµα: λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών.
– Τα ζώα πονούν, τρίζουν τα δόντια τους και αρνούνται να ανοίξουν το στόµα τους.
– ∆υσάρεστη οσµή από το στόµα. ∆ιάρροια.
– Αποβολές εγκύων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα