Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Επικά video games που εκαναν εντυπωσιακό come back

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι η διεθνής αγορά βιντεοπαιχνιδιών θα βλέπει αύξηση στα κέρδη της κατά σχεδόν 13% ετησίως, μέχρι το 2030, οπότε η αξία τους θα φτάνει περίπου στα 580 δισεκατομμύρια δολάρια (!).

Με ένα τόσο τεράστιο χρηματικό ποσό, οι προγραμματιστές παιχνιδιών προσπαθούν συνεχώς να σκεφτούν και να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι που θα αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού και θα είναι το επόμενο παιχνίδι αναφοράς των Gamers. Οσο η τεχνολογία προχωρά, τόσο περισσότερο εξελιγμένα είναι και τα παιχνίδια. Οι εταιρείες ξοδεύουν τεράστια ποσά στο κυνήγι της επιτυχίας και του κέρδους.
Συνήθως, τα περισσότερα παιχνίδια εξαφανίζονται από την αγορά όσο γρήγορα εμφανίζονται. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα που επιμένουν και κάνουν κατά διαστήματα εντυπωσιακά come back. Ξαναγυρίζουν δηλαδή και γίνονται και πάλι «της μόδας». Πρόσφατα είδαμε πως και αρκετά επιτραπέζια παιχνίδια (σ.σ: η Monopoly αποτελεί παράδειγμα) που ήταν διαχρονικά δημοφιλή ξαναγυρίζουν με νέα μορφή και κερδίζουν τη νέα γενιά. Ένας από τους λόγους είναι η νοσταλγία. Συνηθίζουμε να θυμόμαστε τα παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων και της εφηβείας μας και θέλουμε να τα βάλουμε και πάλι στη ζωή μας.
Είναι –ας πούμε- το εισιτήριο μας στην ανεμελιά. Κάποιες φορές, εκτός από τις πρόσφατες εκδόσεις, οι gamers ψάχνουν την έκδοση εκείνη που έπαιζαν μικροί. Ένας άλλος λόγος που προτιμάμε αυτά τα παιχνίδια είναι επειδή ξέρουμε τι ακριβώς να περιμένουμε. Γνωρίζουμε ήδη το παιχνίδι και ξέρουμε πώς παίζεται. Δεν χρειάζεται να διαβάσουμε εγχειρίδια ή να ψάχνουμε βίντεο στο YouTube για να δούμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Τέλος, τα παιχνίδια αυτά είναι συχνά απλά. Όλα είναι ξεκάθαρα και ο παίκτης δεν τρελαίνεται με πολύπλοκες κινήσεις και tasks. Σήμερα θα δούμε παρέα κάποια από τα πλέον εμβληματικά και κλασικά παιχνίδια όλων των εποχών. Μερικά από αυτά υπάρχουν διαχρονικά και άλλα έχουν επιστρέψει με την πάροδο των χρόνων ξανακερδίζοντας το κοινό. Ετοιμοι να παίξουμε;

Pac Man

 

Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει παίξει Pac Man. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1980 και γρήγορα έγινε το εμβληματικό παιχνίδι της δεκαετίας. Οι αξιαγάπητοι χαρακτήρες και ο ξεκάθαρος στόχος του δημιούργησαν στρατιές εθισμένων παικτών. Και παρότι ήταν εύκολο να παίξει κανείς, ήταν πολύ δύσκολο να τελειοποιήσει την τεχνική και να προχωρήσει στις πιο «μεγάλες» πίστες. Οι gamers προσπαθούσαν μήνες να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και –φυσικά τους φίλους τους. Σήμερα, το Pac-Man έχει κέρδη που υπερβαίνουν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει πουλήσει περί τα 48 εκατομμύρια αντίτυπα. Το 2005, το Guinness World Records (σ.σ: το γνωστό βιβλίο Γκίνες) το συμπεριέλαβε ως το πλέον επιτυχημένο παιχνίδι –που λειτουργεί με κέρματα- όλων των εποχών. Με την πάροδο των χρόνων, η δημοτικότητά του μειώθηκε αφού εμφανίζονταν πιο εξελιγμένα παιχνίδια, όμως οι νέες εκδόσεις του συνεχίζουν πάντα να προσελκύουν τις νέες γενιές gamers.

World of Warcraft


Το World of Warcraft βγήκε στην αγορά το 2004 και σημείωσε αμέσως τεράστια επιτυχία. Οι κριτικοί και οι παίκτες το λάτρεψαν και γρήγορα απέκτησε τον τίτλο του πιο επιτυχημένου διαδικτυακού παιχνιδιού ρόλων. Το 2010 είχε 12 εκατομμύρια παικτες! Η Blizzard Entertainment, που το δημιούργησε επιχείρησε αρχικά να αξιοποιήσει το franchise Warcraft που είχε ξεκινήσει με την κυκλοφορία του Warcraft: Orcs & Humans το 1994. Ήταν ένα παιχνίδι στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο που κέρδισε το ευρύ κοινό, όμως το κοινό απομακρύνθηκε από τέτοιους τύπους παιχνιδιών στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το World of Warcraft ήταν η «φρέσκια» απάντηση και εξασφάλισε ότι ο κόσμος του Azeroth θα συνεχίσει να προσελκύει gamers. Οι διάφορες επεκτάσεις κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο και απ΄ότι φαίνεται, το παιχνίδι θα μεγαλώσει και άλλες γενιές!

Doom

Άλλο ένα παιχνίδι φαινόμενο. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1993, και παρότι είχε τα σκαμπανεβάσματά του παραμένει ακόμα και σήμερα δημοφιλές. Όταν τα Windows κυκλοφόρησαν το λειτουργικό Windows 95, περισσότεροι υπολογιστές είχαν το Doom παρά το νέο λειτουργικό! Με τα χρόνια, οι δημιουργοί κυκλοφόρησαν νέες εκδόσεις. Και παρά τη σωρεία παιχνιδιών αντίστοιχης θεματολογίας που κυκλοφορούσαν κατά καιρούς, το Doom ήταν πάντα στις υψηλότερες θέσεις προτίμησης των Gamers.

Dragon Quest

Ο θρύλος λέει πως όταν έβγαινε στην αγορά της Ιαπωνίας μια νέα έκδοση του Dragon Quest, οι Gamers καμώνονταν τους αρρώστους για να αποφύγουν σχολείο και δουλειές και να παίξουν. Αλήθεια ή ψέματα, και μόνο η ύπαρξη αυτής της ιστορίας δείχνει πόσο δημοφιλές ήταν το Dragon Quest στην πατρίδα του. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1986 και παρότι «τα έσπαγε» στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ οι πωλήσεις ήταν χλιαρές. Το 2005 το παιχνίδι Dragon Quest VIII έκανε πάταγο και στην Αμερική και στη συνέχεια οι αμερικανοί άρχισαν να ζητούν και να παίζουν και τις προηγούμενες εκδόσεις. Οι δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι η δημοτικότητα του παιχνιδιού έγκειται στο ότι κάθε παίκτης μπορεί να διαλέξει και να παίξει στο επίπεδο που του ταιριάζει καλύτερα.

Sonic

Ο Sonic, ο μπλε ταχύτατος σκατζόχοιρος είναι τόσο δημοφιλές παιχνίδι που «πέρασε» ως χαρακτήρας και σε βιβλία, κόμικς και ταινίες. Επίσης, ένα σωρό παιχνιδάκια, κουκλάκια, κλπ δημιουργήθηκαν με τη φιγούρα του. Ως παιχνίδι, πρωτοκυκλοφόρησε το 1991 από τη Sega. Ο Sonic ήταν ο καλός, που «πάλευε» με τον κακό Doctor Eggman. Εκείνη την εποχή, ο Sonic ήταν ο ουσιαστικός «ανταγωνιστής» του Mario και έγινε εξίσου δημοφιλής. Εντυπωσιακό είναι πως μεταγενέστερες εκδόσεις του δεν είχαν και τόση ζήτηση, όση είχε το πρωτότυπο. Όμως ο Sonic είναι από τα κλασικά αγαπημένα. Χαρακτηριστικό είναι πως γονείς, που άλλοτε έπαιζαν Sonic, τώρα «συστήνουν» τον συμπαθέστατο σκατζόχοιρο στα παιδιά τους.

Tetris

Είναι παζλ? Είναι παιχνίδι? Η απάντηση είναι πως είναι λίγο απ΄όλα! Στον επίσημο ιστότοπο του παιχνιδιού αναφέρεται πως «Το Tetris είναι το εθιστικό παζλ που τα ξεκίνησε όλα, αγκαλιάζοντας την καθολική μας επιθυμία να δημιουργήσουμε τάξη μέσα στο χάος». Το ενδιαφέρον με το Tetris είναι πως πρόκειται για παιχνίδι στο οποίο δεν μπορείτε να κερδίσετε. Το παιχνίδι νικάει πάντα. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας παίκτης είναι να βελτιώσει το προηγούμενο σκορ. Κάποια στιγμή, το παιχνίδι πέρασε στο παρασκήνιο. Όλοι το γνώριζαν, αλλά λίγοι έπαιξαν. Σήμερα, αυτό έχει αλλάξει. Η διαθεσιμότητά του σε όλες σχεδόν τις πλατφόρμες σημαίνει ότι οι Gamers έχουν τη δυνατότητα να παίξουν οπουδήποτε, οποτεδήποτε, για λίγο ή για περισσότερο. Είναι απλό και εθιστικό. Και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Για περισσότερα δείτε και τα:
www.oldschoolgamermagazine.com/retro-games-are-making-a-comeback
www.cheatsheet.com/entertainment/8-classic-video-games-making-comeback.html
https://retromash.com/2022/09/21/how-retro-games-are-making-a-comeback
https://listverse.com/2022/10/29/10-classic-video-games-making-a-comeback


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα