Η αύξηση των ∆ηµοτικών Σχολείων της χώρας µας που παρέχουν σχολικά γεύµατα από 1.658 πέρυσι σε 1.882 τη φετινή σχολική χρονιά, φαίνεται ότι αδυνατεί να καλύψει σε ένα µεγάλο µέρος τις υπάρχουσες ανάγκες στο µαθητικό πληθυσµό.
Φτάνει να σκεφτούµε ότι 115.000 παιδιά στη χώρα µας βιώνουν οικονοµική φτώχεια, σύµφωνα µε στοιχεία που δηµοσίευσε, πριν λίγες ηµέρες, το Παρατηρητήριο Ευηµερίας και Παιδικής Φτώχειας του Κέντρου Προγραµµατισµού και Οικονοµικών Ερευνών ( ΚΕΠΕ) µε αφορµή τη ∆ιεθνή Ηµέρα Εξάλειψης της Φτώχειας (17 Οκτωβρίου).
ΟΙ ΣΥΧΝΕΣ ∆ΙΑΜΑΤΥΡΙΕΣ
Αυτή µάλιστα η πραγµατικότητα αποδεικνύεται και από τις συχνές διαµαρτυρίες που διατυπώνονται τελευταία από φορείς για την µη ένταξη σχολείων της περιοχής τους στο πρόγραµµα για το σχολικό έτος 2024-2025, καθώς και από τις επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών τις οποίες καταθέτουν προς τα αρµόδια Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευµάτων και Αθλητισµού και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι έχουν εξαιρεθεί από το πρόγραµµα σχολεία περιοχών που αντιµετωπίζουν ιδιαίτερα οικονοµικά και κοινωνικά προβλήµατα. Γεγονός που αντιβαίνει στο βασικό στόχο του προγράµµατος που είναι η αντιµετώπιση του υπαρκτού στη χώρα µας προβλήµατος του µαθητικού υποσιτισµού. Ενδεικτικό παράδειγµα η απουσία του προγράµµατος των σχολικών γευµάτων σε αρκετά σχολεία ∆ήµων της Θεσσαλίας, όπου ο θεσµός θα µπορούσε να λειτουργήσει ως ένα ελάχιστο µέτρο κοινωνικής προστασίας µετά τις πληµµύρες του Ντάνιελ, αλλά και σε σχολεία αποµονωµένων ορεινών γεωγραφικών περιοχών της χώρας µας, όπως ο Νοµός Γρεβενών.
Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
Καταγγελίες και ενστάσεις διατυπώνονται κατά καιρούς και ως προς την ποιότητα των τροφίµων, αλλά και για την απουσία συστηµατικού ελέγχου που οφείλει να ασκεί το κράτος προς τις ανάδοχες ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες αναλαµβάνουν την υλοποίηση των προγραµµάτων. Έκπληξη, µάλιστα, προκάλεσε το γεγονός της επανεµφάνισης τις µέρες αυτές γνωστής εταιρείας υπεύθυνης για τη µαζική δηλητηρίαση παιδιών σε 7 σχολεία της Λαµίας το Μάη του 2024. Η εταιρεία ανέλαβε σύµφωνα µε απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου της πόλης τη σίτιση των µαθητών του Μουσικού Γυµνασίου για την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Ωστόσο κανείς δεν αµφιβάλλει ότι ενέργειες σαν αυτές υπονοµεύουν και δυναµιτίζουν αυτόν το σηµαντικό θεσµό, δηµιουργώντας πολλά ερωτηµατικά, όχι µόνο για τον τρόπο επιλογής των σχολείων, αλλά και για τα όποια οικονοµικά συµφέροντα κινούνται γύρω από ένα τόσο ευαίσθητο θέµα που αφορά την υγεία του µαθητικού πληθυσµού.
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Από την άλλη περισσότερο από ποτέ άλλοτε κρίνεται αναγκαία η εφαρµογή του προγράµµατος των σχολικών γευµάτων σε περισσότερα σχολεία της χώρας µας µε την εξασφάλιση παράλληλα των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ποιοτική αναβάθµιση και για τη σωστή και διαφανή λειτουργία τους. Γεγονός που θα συµβάλλει όχι µόνο στην αντιµετώπιση του υποσιτισµού στο χώρο του σχολείου, αλλά και για πρακτικούς λόγους στην ανακούφιση των εργαζοµένων γονέων, καθώς τα παιδιά παραµένουν έως το απόγευµα στο ολοήµερο σχολείο. Εξίσου σηµαντική και η ανάπτυξη της σωστής διατροφικής κουλτούρας, ειδικότερα στη χώρα µας που µαστίζεται από την παχυσαρκία, µέσω της µεσογειακής δίαιτας που προωθεί ο θεσµός µε την κατανάλωση εγχωρίων προϊόντων.
Έρευνες ακόµα αποδεικνύουν ότι σε σχολεία ευπαθών περιοχών που εφαρµόζονται ανάλογα προγράµµατα, ενισχύεται η παραµονή των παιδιών στο σχολείο µε αντίστοιχη µείωση της µαθητικής διαρροής, αλλά και της επιθετικότητας των παιδιών στο σχολικό χώρο.
Θετικές είναι οι συνέπειες και στην κοινωνικοποίηση των µαθητών, αλλά και στο δέσιµο της σχολικής κοινότητας µε την καλλιέργεια και ανάπτυξη πνεύµατος φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης γύρω από το κοινό τραπέζι. Και το σπουδαιότερο παιδιά που έχουν ανάγκη αυτό το καθηµερινό πιάτο φαγητού , το λαµβάνουν µαζί µε τα υπόλοιπα, χωρίς να στιγµατίζονται!